Στα χέρια του νέου, πολυπληθέστερου, Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, μεταφέρεται η καυτή πατάτα για το Ίδρυμα Πολιτισμού Πάφου που εδώ και μια τριετία πάει από αναβολή σε αναβολή.

Εδώ και πολύ καιρό, το θέμα έχει πάψει επί της ουσίας να είναι στο τραπέζι της δημοτικής αρχής, ωστόσο η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έρχεται ως μια βολική αιτιολογία για όλες τις πλευρές προκειμένου να παραμείνει το θέμα στο περιθώριο μέχρι να διαπιστωθεί πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες με το νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να επανέλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης το μείζον θέμα.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού βάσει των αρχικών αποφάσεων θα ξανάπιανε το νήμα του πολιτισμού από εκεί που το άφησε το «Πάφος 2017». Όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους μετά την συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου της 24ης Ιουνίου 2021 που ασχολήθηκε με το θέμα και αναμενόταν απλώς να διοριζόταν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του υπό σύσταση Ιδρύματος Πολιτισμού Πάφου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου απέτυχε ωστόσο να ολοκληρώσει την εξέταση του θέματος και να λάβει αποφάσεις, αφού μερίδα του επικαλούμενο τις ιδιάζουσες συνθήκες της πανδημίας, πέτυχε την αναβολή της συζήτησης και της λήψης απόφασης ως προς τον διορισμό των μελών του νέου φορέα.

Πλέον, αν και βρισκόμαστε πια στο 2024 τα πράγματα παραμένουν στον ίδιο παρανομοστή του Ιουνίου εκείνου: Καμία εξέλιξη έχει επέλθει στο διάστημα που μεσολάβησε, το θέμα δεν αποτελεί μέρος καμίας ατζέντας συνεδρίασης και τα ίδια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν άγνοια για το τί μέλλει γενέσθαι με το θέμα, καθώς και για τους λόγους της καθυστέρησης. Το τελευταίο διάστημα, αντιθέτως, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις και οι ψίθυροι εντός του Δημοτικού Μεγάρου ότι το θέμα έχει ατύπως εγκαταληφθεί και ότι οι πιθανότητες καθολικής συμφωνίας για τα πρακτικά ζητήματα της λειτουργίας του θεσμού είναι μηδαμινές.

Και όλα αυτά, ενώ είναι πανθομολογούμενη η ραγδαία επιδείνωση των πολιτιστικών πραγμάτων στην Πάφο, με το τέλος του Πάφος 2017. Οι πιέσεις από όλες τις πλευρές στο να ληφθούν επιτέλους έμπρακτα μέτρα, για την επαναφορά της πολιτιστικής άνθησης στην πόλη μέσω του Ιδρύματος Πολιτισμού Πάφου, για την ώρα αποδεικνύονται κενό γράμμα.

Και δεδομένης της μονοπώλησης πλέον της επικαιρότητας από τις επικείμενες εκλογές, θεωρείται δεδομένο ότι το διάστημα μέχρι τότε θα είναι μηδενικού ενδιαφέροντος για ζητήματα όπως αυτό του πολιτισμού.