Στις φυλακές του Σεν Ζιλ βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μαζί με άλλα τρία πρόσωπα, έπειτα από τη σύλληψη τους την περασμένη Παρασκευή σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χρηματισμού από το Κατάρ και διαφθορά.

Η πολιτικός που από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του σκανδάλου «Κατάρ-γκέιτ», τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ με άμεση απόφαση του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη.

Πέραν από τις πολύ σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες διερευνώνται σε βάρος και της Εύας Καϊλή τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, το ζήτημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε πολιτικό και κομματικό σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η απόφαση Ανδρουλάκη για διαγραφή της μέχρι πρότινος ευρωβουλευτού του Κινήματός του, έφερε στο προσκήνιο και σκιώδεις κομματικές καταστάσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι σχέσεις των δύο από άριστες, είχαν γίνει κάκιστες. Κι αυτό πολύ πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς που έχει προκαλέσει τριγμούς στα Σώματα της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή ως «δούρειο ίππο της Νέας Δημοκρατίας», προκαλώντας απορίες για την τοποθέτηση αυτή.

Η απάντηση σε αυτό το σχόλιο φαίνεται να έρχεται από πηγές που θέλουν την Εύα Καϊλή να είναι από τους πρωταγωνιστές εντός ΠΑΣΟΚ για μελλοντική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του κόμματός της αφού ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη πολιτικός δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενίσχυσε τη θέση του σε βάρος της λέγοντας ότι «με δηλώσεις της προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των υποκλοπών», το γνωστό σκάνδαλο που συντάραξε τους τελευταίους μήνες την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

«Εγώ δεν καλύπτω κανέναν, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον ανιψιό του και ο κ. Τσίπρας με τον Νίκο Παππά», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης στον απόηχο της διαγραφής της Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό των σχέσεων Ανδρουλάκη – Καϊλή, οι οποίες από άριστες έχουν γίνει κάκιστες, με τη δεύτερη μάλιστα να χαρακτηρίζεται ως «εσωκομματική αντιπολίτευση» αμέσως μετά την εκλογή του πρώτου στην προεδρία του κόμματος.

Η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον Νίκο Ανδρουλάκη από τις Ευρωεκλογές του 2019, όταν και οι δύο τους επανεκλέγηκαν ευρωβουλευτές. Ενώ οι σχέσεις τους ήταν άριστες, τότε θεώρησε ότι όχι μόνο δεν τη στήριξε για εκλογή αλλά ότι έδωσε χώρο στον Νίκο Παπανδρέου να διεκδικήσει με αξιώσεις μάλιστα τη μία από τις δύο έδρες που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκλογές. 

Πριν από το 2019 οι δύο τους ήταν πολύ στενοί συνεργάτες. Στις Ευρωεκλογές του 2014 είχαν εκλεγεί και οι δύο έπειτα από τη μεταξύ τους πολύ καλή συνεργασία. Πορεύτηκαν μαζί με δισταυρία για την Ευρωβουλή και χαρακτηρίστηκαν ως ένα “ισχυρό δίδυμο”. 

Η Καϊλή στήριξε τον Ανδρουλάκη και κομματικά όταν το 2017 διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος έναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, από την οποία τότε έχασε.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, η στάση της ευρωβουλευτού άλλαξε. Όχι μόνο δεν στήριξε τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά τάχθηκε ανοικτά υπέρ του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Λοβέρδου.

Από τότε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έβλεπαν ότι η ευρωβουλευτής τους ήταν με το ένα πόδι εκτός κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή δεν είχε έρθει σε αντιπαράθεση μόνο με τον Ανδρουλάκη αλλά μερικά χρόνια πριν είχε αφήσει μομφή και για τον Γιώργο Παπανδρέου όταν αυτός ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, στάθηκε απέναντι και στην ευρωομάδα της τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας αντιδράσεις στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Αναφορικά με τον Γιώργο Παπανδρέου, η ιστορία πάει πίσω στο 2011 όταν ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, η ίδια ανακοίνωσε την άρνησή της να υποστηρίξει την Κυβέρνηση. Αργότερα άλλαξε μεν την απόφαση της και στήριξε μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εσωκομματικά προκλήθηκε σοβαρό ρήγμα.

Όσον αφορά τη στάση της τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην ομάδα των σοσιαλιαστών στην ΕΕ, ήταν η εξής: Επέλεξε να παραβιάσει την κομματική γραμμή για αποχή στην ψηφοφορία για τον γραμματέα της Ευρωβουλής ψηφίζοντας τον Αλεσάντρο Τσιοτσέτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Απόφαση που προκάλεσε τις επικρίσεις της ομάδας της στις Βρυξέλλες.

Η στάση που προκάλεσε ερωτηματικά

Τώρα που άρχισε σιγά-σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι του «Κατάρ-γκέιτ», δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τη στάση και τις θέσεις της Εύας Καϊλή απέναντι σε κορυφαία ζητήματα που αφορούσαν το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, γίνονται αναφορές για το ότι από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου επαίνεσε το Κατάρ για πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα εργασιακά ζητήματα κατά την προετοιμασία του Μουντιάλ 2022. Κι αυτό, παρά τις αναφορές για χιλιάδες νεκρούς εργάτες (δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός 6.000) κατά την κατασκευή των υποδομών της διοργάνωσης.

Πέραν όμως από τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μουντιάλ, το οποίο κορυφώνεται αυτές τις μέρες στο Κατάρ, στο μικροσκόπιο βρέθηκε και η συμμετοχή της Καϊλή σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δεν ήταν μέλος αντικαθιστώντας συνάδελφό της. Στη συγκεκριμένη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα κατάργησης θεωρήσεων (βίζας) για να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών του Κατάρ στην ΕΕ, κατά την οποία ψήφισε θετικά. 

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της δεν ήταν παράτυπη, καθώς συνηθίζεται η αντικατάσταση ευρωβουλευτών από συναδέλφους τους. Όμως, η συμμετοχή της ειδικά σε αυτή τη συνεδρία, τώρα με την αποκάλυψη του σκανδάλου, αποτελεί για τις Αρχές ένα ακόμη στοιχείο στην εξίσωσή τους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Ευρωβουλή

Η πολιτική καριέρα της Εύας Καϊλή, η οποία σπούδασε αρχιτέκτονας και δημοσιογράφος, άρχισε το 2002 με την εκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ήταν μάλιστα το νεαρότερο σε ηλικία μέλος και η εγγραφή της στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ έγινε το 1992.

Το 2004 ήταν η νεαρότερη υποψήφια σε εθνικές εκλογές. Κατέλαβε μεν τη θέση αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κρατήσει ο ίδιος τη θέση στη Θεσσαλονίκη.

Βουλευτής Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε το 2007 και ήταν η πιο νεαρή βουλευτής του κόμματός της. Διατήρησε την έδρα της και το 2009.

Στις εκλογές του 2012 τερμάτισε πρώτη σε ψήφους αλλά έμεινε εκτός Βουλής καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ κράτησε ο ίδιος την έδρα της Θεσσαλονίκης.

Η μετάβασή της στις Βρυξέλλες έγινε το 2014 έχοντας μάλιστα ενεργή παρουσία. Το 2018 βραβεύτηκε ως η Ευρωβουλευτής της χρονιάς για την ψηφιακή εποχή και τις νέες τεχνολογίες.

Η δεύτερη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο άρχισε το 2019 ενώ στην πορεία εκλέχθηκε και ως μία εκ των αντιπροέδρων του.