Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι το προσεχές φθινόπωρο θα ρυθμίσει το ζήτημα του πόθεν έσχες των μελών της δικαστικής υπηρεσίας.

Αυτό φέρεται να ανέφερε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, σε συνάντηση που είχε το πρωί της περασμένης Τετάρτης με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου.

Ο κ. Λιάτσος ενημέρωσε τον κ. Δημητρίου πως το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που εγκαθιδρύεται από την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, θα προωθήσει λύση προκειμένου οι δικαστές να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστικό σώμα θα εγκρίνει κανονισμούς, στη βάση των οποίων τα μέλη της δικαστικής υπηρεσίας θα υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων και να ελέγχονται. Στην ουσία πρόκειται για λύση αυτορρύθμισης.

Τα πιο πάνω έγιναν γνωστά κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.

Οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής συζητώντας τα διαμειφθέντα στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συμφώνησαν πως αν μέχρι το φθινόπωρο η δικαστική υπηρεσία δεν έχει ρυθμίσει το ζήτημα, τότε θα προβούν σε ενέργειες για να προωθηθεί ξεχωριστό νομοθέτημα μόνο για τους δικαστές, το οποίο θα τους υποχρεώνει να υποβάλλουν το πόθεν έσχες τους.

Επιπλέον, στην χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών φαίνεται να ξεκαθάρισε το τοπίο για την υπό προώθηση νομοθετική υποχρέωση αξιωματούχων να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως τροποποιηθεί αναλόγως ο νόμος για τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα (Ν. 50(I)/2004), ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σ΄ αυτόν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, οι Επίτροποι που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και οι σύμβουλοι υπουργών.

Δόθηκαν, μάλιστα, οδηγίες στην γραμματεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών προκειμένου να προχωρήσει με την ετοιμασία του σχετικού κειμένου.

Σε ό,τι αφορά το Νόμο για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (Ν. 49/1980) και τις προωθούμενες τροποποιήσεις (ηλεκτρονική πλατφόρμα, δήλωση κινητών περιουσιακών στοιχείων κτλ.), θα προωθηθεί το προσεχές φθινόπωρο μαζί με τον Νόμο για τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα.

Χθες η βουλευτής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ενέγραψε θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών, σε σχέση με την λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως υπάρχουν σχετικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν της.

Αρχικά οι βουλευτές Νίκος Γεωργίου και Μαρίνος Μουσιούττας, διαφώνησαν με την συζήτηση του θέματος, ενώ προκλήθηκε και ένταση, με τη συζήτηση να επεκτείνεται σε ζητήματα και υποθέσεις του παρελθόντος. Ο κ. Γεωργίου αιτιολογώντας τη διαφωνία του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ελέγχεται ποινικά η επικεφαλής της ΕΑΣ, Ιωάννα Φιάκκου και δεν μπορεί να συζητείται στη Βουλή ένα θέμα που εξετάζεται από τις διωκτικές Αρχές.

Εν τέλει, κι αφού πρώτα ξεκαθαρίστηκε ότι η κ. Χαραλαμπίδου θέτει γενικότερα θέμα με τη λειτουργία της Αρχής, κάμφθηκαν οι ενστάσεις και συμφωνήθηκε όπως το θέμα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.