Για ακόμη μία φορά, διαδηλωτής έκαψε το κοράνι στη Σουηδία, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας. Ένας άνδρας με καταγωγή από το Ιράκ έκαψε το κοράνι μπροστά από το μεγάλο τζαμί της Στοκχόλμης, έχοντας πάρει και την άδεια των αστυνομικών αρχών, όπως είχε γίνει και τον Ιανουαρίο με Δανό ακροδεξιό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε πως η έγκριση τέτοιων πράξεων είναι συνενοχή, με τον Σουηδό πρωθυπουργό να λέει πως η διαδήλωση ήταν νόμιμη αλλά όχι σωστή. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου η Σουηδία χρειάζεται το ναι της Άγκυρας για να μπει στη Συμμαχία.

«Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοια πράγματα, πρέπει να τα σταματάμε. Δεν είναι σωστό να ταπεινώνεις άλλους ανθρώπους» λέει μια γυναίκα ενώ ένας άνδρας συμπλήρωσε: «Η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύ σημαντική, αλλά πιστεύω ότι το να καις ένα θρησκευτικό βιβλίο δεν είναι ελευθερία έκφρασης. Είναι κάτι άλλο, είναι μία πρόκληση».

Ο ιρακινής καταγωγής Σαλβάν Μομίκα, είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας και στη διαδήλωση των περίπου 150 ατόμων είπε ότι η ελευθερία και οι νόμοι της χώρας απειλούνται. Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχαν οι νομικές προϋποθέσεις για να εμποδίσει το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

euronews