Συνέχεια στα προβλήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Δήμου και Μητρόπολης Πάφου, έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου. Με αφορμή το θέμα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου, ο Φαίδωνας Φαίδωνος έκανε λόγο για ενέργειες που αν και νόμιμες δεν είναι ηθικές, για διολίσθηση της Μητρόπολης Πάφου σε πρακτικές άλλων εποχών και για ενέργειες των ιεραρχών με βάση μόνο τα οικονομικά οφέλη και το πολιτικό κόστος.

Δίνοντας συνέχεια στην αποκάλυψη ότι πλέον οι λογαριασμοί του Δήμου Πάφου είναι δεσμευμένοι μετά από σχετικό αίτημα της Μητρόπολης, ο Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε ότι ο Δήμος δεν προχώρησε στην πληρωμή του ποσού των 8 εκατομμυρίων αφού σε προφορική συνεννόηση με τον τέως Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, είχε συμφωνηθεί ότι η Εκκλησία δεν θα απαιτούσε την πληρωμή αυτή, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο ο Δήμος προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Αυτό που γίνεται τώρα με το νυν Μητροπολίτη, να κινείται και να δεσμεύει χρήματα χωρίς καν να μας ενημερώνει ότι άλλαξε την πολιτική του προκατόχου του και χωρίς να μας δίνει έστω μια προθεσμία να του δώσουμε το ποσό που επιδίκασε το δικαστήριο, είναι εντελώς έξω από κάθε λογική.

Ο Δήμαρχος Πάφου ξεκαθάρισε ότι η ενέργεια αυτή της Μητρόπολης δεν μπορεί να θεωρείται ως αντίποινο για την μη ανέγερση ναού στον Κήπο, αφού όπως τόνισε το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αίτηση ανέγερσης. Αυτό που έγινε όμως, ξεκαθάρισε, είναι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έβαλε περιορισμό ότι ο ναός αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 420τ.μ., αντί των 650 που ήταν η αίτηση της Μητρόπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Δήμου Πάφου

Ενώ όμως η Εκκλησία θα μπορούσε να ενεργήσει προς την πλευρά της Κυβέρνησης για κατά παρέκκλιση έγκριση για το εμβαδό που ζητούσαν, ο τέως Μητροπολίτης Πάφου επέλεξε να το αφήσει στην άκρη το θέμα ενόψει των Αρχιεπισκοπικών εκλογών ώστε να μην το βρει μπροστά του και να έχει κόστος, δεδομένου ότι ο κόσμος στην Πάφο είναι διχασμένος στο θέμα της ανέγερσης ναού στον Δημόσιο Κήπο.

Επί της ουσίας της υπόθεσης μετά την εξέλιξη αυτή, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, εξέφρασε την ανησυχία του για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, δεδομένου ότι είναι όπως είπε δεσμευμένα τα λεφτά και για την μισθοδοσία το τέλος του μήνα των 800 υπαλλήλων του Δήμου και για την πρόοδο των έργων ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη και για την εισφορά του Δήμου σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Παρέμβαση για το θέμα εκδηλώθηκε σήμερα από το ΑΚΕΛ Πάφου. Είναι ανήκουστο να υπάρχει τέτοιου είδους σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου Πάφου, αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία καλείται η Μητρόπολη Πάφου να έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο για εξεύρεση λύσης αμοιβαία αποδεκτής γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει άμεσα να επιληφθούν της κατάστασης λειτουργώντας καταλυτικά προς την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που προέκυψε αφού όλες οι αποφάσεις της Τοπικής Αρχής λαμβάνονταν με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε κυβερνήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.