Αλλάζουν τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στην Κύπρο ανάλογα και με την κατάσταση, αλλάζει και η μορφή των καταγγελιών με τις περισσότερες για το 2021 ν’ αφορούν τη μάσκα και το SafePass.

Ενώ με την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την παραβίαση των όρων κυκλοφορίας (δεν έστελλαν sms στο 8998, ή κυκλοφορούσαν μετά τις ώρες απαγόρευσης) με το εξώδικο να είναι στα 150 ευρώ, τώρα οι πλείστες καταγγελίες αφορούν την μη χρήση της προστατευτικής μάσκας ή πλαστών SafePass, με το εξώδικο να ανέρχεται στα €300. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο Κλάδος Επικοινωνίας και Τύπου της Αστυνομίας, κατά το 2021 διενεργήθηκαν 2.169.193 έλεγχοι παγκύπρια και έγιναν 25.592 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 1.214 αφορούσαν υποστατικά και οι άλλες 24.378 πολίτες. Οι πλείστες των καταγγελιών αφορούν πολίτες οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα ή δεν κατείχαν SafePass, ενώ υπάρχουν και πρόστιμα γιατί κάποιοι χόρευαν ενώ απαγορευόταν. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πόσα εξώδικα έχουν εξοφληθεί στην ώρα τους ή το κυριότερο πόσες υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις του νόμου περί λοιμοκάθαρσης, θα καταλήξουν στα δικαστήρια. Το σίγουρο είναι πως θα «πνιγούν» τα Επαρχιακά Δικαστήρια με υποθέσεις αυτής της μορφής, αφού φαίνεται ότι δύο στους τρεις δεν έχουν πληρώσει τα εξώδικά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν υπολογίσει κανείς ότι καταγγέλθηκαν 24.378 πολίτες επί 300 ευρώ που είναι το εξώδικο, αναμένεται ότι θα εισπραχθούν πάνω από εφτά εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο οι εισπράξεις από τα εξώδικα σε πολίτες μόλις που ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, γεγονός που παραπέμπει σε χιλιάδες εξώδικα απλήρωτα. 

Όσον αφορά στα εξώδικα για τα υποστατικά, δεν μπορεί κάποιος να καταγράψει το ακριβές ποσό, αφού τα πρόστιμα ήταν αναλόγως των τετραγωνικών μέτρων της κάθε επιχείρησης, ενώ αυτά πολλαπλασιάζονταν, σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση καταγγελλόταν πάνω από μια φορά. Υπήρχαν πρόστιμα που έφτασαν τις 16000 ευρώ για επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρσι καταγγέλθηκαν 274 μπυραρίες και μπαράκια για παραβίαση των όρων που αφορούσαν κυρίως το SafePass ή τη μη χρήση μάσκας από πελάτες ή το προσωπικό. Έγιναν επίσης πέρσι, μεταξύ άλλων, 160 καταγγελίες εστιατορίων – ταβερνών για τον ίδιο λόγο, 105 καφετεριών, 44 μουσικοχορευτικών κέντρων, 114 υπεραγορών και φρουταριών, 66 περιπτέρων, 47 κουρείων – κομμωτηρίων και 41 πρακτορείων στοιχημάτων. 

Όσον αφορά στους πολίτες, από τις 24.378 καταγγελίες για το 2021, οι 4.110 αφορούσαν πολίτες που δεν φορούσαν μάσκα εντός οχήματος, 3.569 καταγγέλθηκαν γιατί δεν είχαν αποστείλει sms για τις διακινήσεις τους, 762 γιατί βρίσκονταν υπεράριθμοι σε ένα όχημα, 4.444 γιατί δεν φορούσαν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, 124 γιατί βρίσκονταν σε υποστατικά χωρίς μάσκα, 652 πολίτες που βρίσκονταν σε εμπορικά καταστήματα χωρίς μάσκα ή SafePass, 841 πολίτες που βρίσκονταν σε υπεραγορές και φρουταρίες χωρίς να τηρούν τα μέτρα και άλλοι 904 που ήταν σε περίπτερα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας πολίτης μπορεί να πληρώσει ένα πρόστιμο εντός δεκαπέντε ημερών. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, του δίδεται περιθώριο για άλλες δεκαπέντε, με την υποσημείωση ότι αν το πληρώσει σε εκείνο το διάστημα τότε θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετο κόστος που ανέρχεται στο 50% της αξίας του εξωδίκου. Όταν παρέλθει ο ένας μήνας, τότε τα πρόστιμα δεν μπορούν να πληρωθούν και η υπόθεση οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίων. 

Αυτή τη στιγμή τα Δικαστήρια, κατακλύζονται με χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν μόνο την παραβίαση του νόμου περί λοιμοκάθαρσης και είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστούν. Για να αντιληφθεί κάποιος πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα, ακόμα εξετάζονται υποθέσεις του 2020 με την αρχή της πανδημίας. 

Πρώτη σε καταγγελίες η Λεμεσός 

Στη Λευκωσία διενεργήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι πολιτών και υποστατικών, όμως οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη Λευκωσία έγιναν 594.056 έλεγχοι που έφεραν 5.332 καταγγελίες. Στη Λεμεσό έγιναν 440.807 έλεγχοι και προέκυψαν 9.557 καταγγελίες, στη Λάρνακα έγιναν άλλες 308.836 που έφεραν 3.032 καταγγελίες, στην Πάφο έγιναν 230.992 έλεγχοι με 3.263 καταγγελίες, στην Αμμόχωστο διενεργήθηκαν άλλες 290.318 έλεγχοι που απέφεραν 3.310 καταγγελίες και στην επαρχία Μόρφου έγιναν 155.901 έλεγχοι που έφεραν 303 καταγγελίες.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία από την αρχή της πανδημίας έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους των διαταγμάτων για την πανδημία, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων της επικεντρώνεται σ’ αυτόν τον τομέα. Χθες, κατά την εβδομαδιαία σύσκεψη της ηγεσίας της Αστυνομίας με τους αστυνομικούς διευθυντές, ο Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου έδωσε οδηγίες όπως αυξηθούν οι έλεγχοι εκεί που παρατηρείται συγχρωτισμός πολιτών για να διαπιστώνεται κατά πόσον έχουν SafePass, φορούν τη μάσκα τους ή τηρούν όλα τα μέτρα που αποφασίζονται κατά καιρούς από την πολιτεία.

Καταγγέλθηκαν 7 υπεύθυνοι υποστατικών και 27 πολίτες

Ενδεικτικό της κατάστασης σήμερα των ελέγχων της Αστυνομίας είναι πως συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αφού όπως διαπιστώνεται, αρκετοί πολίτες δεν συμμορφώνονται. Στη Λευκωσία έγιναν προχθές 664 έλεγχοι και καταγγέλθηκαν 4 υποστατικά και 5 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία καταγγέλθηκε ένας υπεύθυνος σε μπαράκι γιατί εργαζόταν χωρίς SafePass και του εκδόθηκε εξώδικο 500 ευρώ. Άλλος ένας υπεύθυνος ψητοπωλείου θα πληρώσει 500 ευρώ γιατί δεν είχε SafePass ενώ σε εστιατόριο εξώδικο 500 ευρώ εκδόθηκε εναντίον του υπεύθυνου γιατί επέτρεψε σε θαμώνες να χορεύουν. Σε άλλο υποστατικό εξώδικο εκδόθηκε σε υπεύθυνο γιατί επέτρεψε σε υπάλληλο να εργάζεται χωρίς SafePass.

Στη Λεμεσό σε σύνολο 222 ελέγχων καταγγέλθηκαν 2 υποστατικά και 5 πολίτες. Ο ένας, υπεύθυνος σε μίνι-μάρκετ, καταγγέλθηκε με 10.000 ευρώ εξώδικο γιατί δεν έφερε SafePass. Σε κουρείο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί δεν γινόταν έλεγχος SafePass στους πελάτες.

Στη Λάρνακα σε 607 ελέγχους καταγγέλθηκαν 2 πολίτες και στην Πάφο σε 203 ελέγχους καταγγέλθηκε ένα υποστατικό και 4 πολίτες. Το υποστατικό, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων, καταγγέλθηκε γιατί βρέθηκαν 5 υπάλληλοι χωρίς μάσκα σε οχήματα πελατών και 1 χωρίς SafePass ενώ διαπιστώθηκε και ελλιπής σήμανση. Το εξώδικο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Στην Αμμόχωστο καταγγέλθηκαν 11 πολίτες σε 400 ελέγχους και στη Μόρφου σε 198 ελέγχους δεν διαπιστώθηκε παραβίαση.