Το μέλλον της Κύπρου, όπως και όλου του πλανήτη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα γαλάζια οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούν τον πνευμονικό ιστό της θαλάσσιας ζωής και της οικονομίας.

Παράλληλα, τον 21ο αιώνα, οι καινοτόμες τεχνολογίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη που διαμορφώνει τον κόσμο μας, καθώς η έρευνα και η τεχνολογία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που μας καθοδηγούν προς μια βιώσιμη και ευημερούσα μελλοντική πορεία.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση της βιωσιμότητας ο ρόλος των επιχειρήσεων, καθώς κατά την τελευταία δεκαετία το τοπίο των επιχειρηματικών ευκαιριών στην Κύπρο έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά, χάρη στη συνδυασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση γαλάζιων καινοτόμων επενδύσεων.

Ο όρος «γαλάζια καινοτομία» αναφέρεται στη χρήση καινοτομιών σχετικών με την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους θαλάσσιους πόρους, με τρόπο που να σέβεται την οικολογία της θάλασσας, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Κύπρος έχει αναδειχτεί ως μία από τις πιο ελκυστικές περιοχές για γαλάζιες καινοτόμες επενδύσεις, καθώς η ενίσχυση των γαλάζιων οικοσυστημάτων της αποτελεί καίρια προτεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση σε πολλούς τομείς της γαλάζιας οικονομίας που αφορούν καινοτόμες οικολογικές τεχνολογίες, όπως:

Υδατοκαλλιέργεια και αλιεία: Η Κύπρος διαθέτει μεγάλο θαλάσσιο πλούτο, αλλά η επικρατούσα πίεση στις παραδοσιακές μεθόδους αλιείας απαιτεί καινοτόμες λύσεις. Η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της βιολογικής αλιείας μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά στη διατήρηση των θαλάσσιων ειδών και στη βελτίωση των συγκεκριμένων τομέων.

Έξυπνα Λιμάνια: Τα έξυπνα λιμάνια βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμπορίου και μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η αυτοματοποίηση των λιμανιών, η χρήση καθαρών εναλλακτικών καυσίμων (αιολικής και ηλιακής ενέργειας) και η βελτίωση της διαχείρισης των φορτίων μπορούν να μειώσουν την επίπτωση των λιμανιών στο περιβάλλον, να συμβάλλουν στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και να ενισχύσουν την αειφορία.

Ασφάλεια και προστασία της ναυτιλίας: Η χρήση προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης και ασφάλειας για τον έλεγχο και την προστασία στη ναυτιλία μειώνει τον κίνδυνο των ατυχημάτων και των ανθρώπινων καταστροφών, διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ασφαλή ναυτιλία και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Έρευνα και Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση αποτελεί τη βάση της καινοτομίας και παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των γαλάζιων καινοτόμων συστημάτων. Οι συνεργασίες ανάμεσα σε πανεπιστήμια / ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις επιτρέπουν την  ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την εκπαίδευση των νέων γενεών σ θαλάσσιες επιστήμες.

Θαλάσσιες Τεχνολογίες: Οι θαλάσσιες τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων. Η ανάπτυξη τεχνολογιών, όπως η θαλάσσια αιολική και ηλιακή ενέργεια συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών CO2 και τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου SeaTecHub, το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Horizon Europe – Ορίζοντας Ευρώπη (GA: 101087162.), υποστηρίζει και ενθαρρύνει τις γαλάζιες καινοτόμες επενδύσεις.

Το έργο SeaTecHub με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων, έχει ως στόχο την ενίσχυση των γαλάζιων οικοσυστημάτων καινοτομίας της Κύπρου και της Κροατίας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται σε μια κοινή στρατηγική για την ενίσχυση των γαλάζιων καινοτόμων οικοσυστημάτων. Μέσω της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης, και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, βιομηχανίας, αρχών και πολιτών, αυξάνεται η οικολογική καινοτομία στον τομέα της θάλασσας. Παράλληλα, με αυτήν τη συνεργασία, αμφότερες οι χώρες διαμορφώνουν ένα πιο αειφόρο και υποσχόμενο μέλλον για τους κατοίκους τους και προσφέρουν ένα πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, είναι μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος και η Κύπρος βρίσκεται στο προσκήνιο των προσπαθειών αναζήτησης καινοτόμων τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, δημιουργώντας/αποτελώντας έτσι έναν εντυπωσιακό οικονομικό χώρο με ατελείωτες ευκαιρίες για επιτυχημένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22889747 ή email: [email protected]

* Λειτουργός, Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Προγραμμάτων ΚΕΒΕ