Δικαστήριο στη Βρετανία επέτρεψε σε έναν σχιζοφρενή, που σκότωσε τρεις ηλικιωμένους, να προσφύγει κατά της αστυνομίας και των υγειονομικών Αρχών, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να τον είχαν σταματήσει νωρίτερα.

Σε κατάσταση αμόκ ο 32χρονος Αλεξάντερ Λιούις-Ράνγουελ σκότωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 2019 τον 80χρονο Τόνι Πέιν με σφυρί και τους δίδυμους Ντικ και Ρότζερ Κάρτερ, 84 ετών, με ένα φτυάρι, στα σπίτια τους στο Έξετερ πιστεύοντας ότι τα θύματα ήταν παιδεραστές.

Ο δολοφόνος από το Κρόιντ στο βόρειο Ντέβον αθωώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 λόγω παραφροσύνης μετά από δίκη και διατάχθηκε η επ’ αόριστον κράτησή του σε νοσοκομείο υψίστης ασφαλείας. Οι ψυχίατροι που κατέθεσαν στο δικαστήριο του Στέμματος στο Έξετερ είπαν ότι ο Λιούις Ράνγουελ υπέφερε από ψευδαισθήσεις, που τον έκαναν να πιστέψει εσφαλμένα ότι αποκάλυπτε ένα κύκλωμα παιδεραστών.

Η αστυνομία είχε συλλάβει τον σχιζοφρενή δύο μέρες πριν τους φόνους, αλλά τον άφησε ελεύθερο

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο σχιζοφρενής δολοφόνος είχε συλληφθεί και αφέθηκε ελεύθερος δύο φορές από την αστυνομία για βίαια και περίεργα περιστατικά ένα 48ωρο πριν διαπράξει τους φόνους.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2019 ο Λιούς-Ράνγουελ συνελήφθη ως ύποπτος διάρρηξης σε αγρόκτημα και μολονότι η μητέρα του εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία της για την κατάστασή του στην αστυνομία, η τελευταία τον άφησε ελεύθερο το επόμενο πρωί. Ο σχιζοφρενής επιτέθηκε στη συνέχεια στον 82χρονο Τζον Έλις με ένα πριόνι στο αγρόκτημά του και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Μπάρνσταπλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις 09:30 το πρωί της επομένης.

Στη συνέχεια πήρε ταξί και πήγε στο Έξετερ όπου σκότωσε τους τρεις ηλικιωμένους. Η αστυνομία τον συνέλαβε για τρίτη φορά την επόμενη μέρα μετά από επίθεσή του κατά του υπεύθυνου νυχτερινής βάρδιας ξενοδοχείου στην ίδια πόλη.

Ο σχιζοφρενής διεκδικεί αποζημίωση από την αστυνομία και τις υγειονομικές Αρχές

Ο Λιούις-Ράνταλ κατέθεσε αγωγή κατά των υγειονομικών Αρχών του Ντέβον και της αστυνομίας της Κορνουάλης υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος πριν διαπράξει τους φόνους.

«Έπρεπε να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εμπλεκόμενους, όταν τέθηκε υπό κράτηση δύο φορές, ότι αν αφεθεί ελεύθερος υπήρχε πραγματικός κίνδυνος να τραυματίσει άλλους ανθρώπους κι ότι έπρεπε να γίνουν τα αναγκαία βήματα για να παραμείνει υπό κράτηση μέχρις ότου θα ήταν ασφαλές να αποφυλακιστεί», υποστήριξαν οι δικηγόροι του στο Εφετείο την Τρίτη.

Οι υγειονομικές Αρχές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να απορριφθεί εν μέρει η αστική αγωγή του σχιζοφρενή δολοφόνου εις βάρος τους, αλλά οι δικαστές έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο ενάγων μπορεί να προχωρήσει με τη μήνυσή του σημειώνοντας ότι κάποιος που είναι όντως σχιζοφρενής «δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από τη διεκδίκηση αποζημίωσης «για τις συνέπειες μιας παράνομης πράξης που δεν γνώριζε ότι ήταν λάθος και για την οποία επομένως δεν φέρει καμία ηθική ενοχή».

iefimerida.gr