Ισραηλινός πολυεκατομμυριούχος και άλλα τέσσερα οικεία του πρόσωπα, πιστεύεται από τις κυπριακές Αρχές πως είχαν τεθεί στο στόχαστρο του Αζέρου Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος συνελήφθη στη Λευκωσία στις 27/09/2021 για σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό κτύπημα.

Πληροφορίες του «Φ» για την υπόθεση αναφέρουν πως ο πρωταρχικός στόχος ήταν επιχειρηματίας με καταγωγή από το Ισραήλ και ο οποίος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Την επίμαχη περίοδο διέμενε μόνιμα στο νησί μας, απ’ όπου και διηύθυνε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Στη λίστα των πέντε ατόμων περιλαμβάνεται και πρόσωπο το οποίο φερόταν να ήταν αξιωματούχος στις εταιρείες του μεγιστάνα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομο το οποίο εκτελούσε χρέη οικονομικού διευθυντή (Chief Financial Officer) στον εταιρικό Όμιλο του εν λόγω επιχειρηματία και συνεπακόλουθα αποτελούσε συνεργάτη-κλειδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα ονόματα των πέντε Ισραηλινών πολιτών που διέμεναν μόνιμα στην Κύπρο, περιλαμβάνονται και στη δικογραφία της υπόθεσης, αν και οι αναφορές στα ονόματά τους γίνονται με προσοχή, χωρίς να αποκαλύπτονται επαρκή στοιχεία. 

Στους δε κατηγορούμενους καταλογιζόταν ότι είχαν συνωμοτήσει για να διαπράξουν φόνους Ισραηλινών πολιτών οι οποίοι κατά τον επίδικο χρόνο διέμεναν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Γεωπολιτική διάσταση

Αυτό που πιστεύεται είναι ότι ο Ασάντοφ και οι συγκατηγορούμενοί του «στρατολογήθηκαν» για να υλοποιήσουν κτύπημα σε βάρος Ισραηλινών συμφερόντων επί κυπριακού εδάφους. Άλλωστε, η γεωπολιτική διάσταση στο όλο θέμα δίδεται και μέσω δικαστικής απόφασης σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1η Μαρτίου καταδίκασε ένα εκ των προσώπων που κατηγορούνταν, σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Πρόκειται για 21χρονο Κύπριο φοιτητή με καταγωγή από τον Λίβανο που φερόταν να συνεργάστηκε με έναν εκ των κατηγορούμενων (τον 27χρονο Μουζαφάρ Αμπάς). Πλέον ο 21χρονος μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας. Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο πριν από δυο μήνες σημείωνε –μεταξύ άλλων– ότι ο 2ος κατηγορούμενος για την υπόθεση, ο 27χρονος Μουζαφάρ Αμπάς που διέμενε κι εργαζόταν στην Πάφο, γνώρισε πριν από περίπου τρία χρόνια τον 21χρονο σε χώρο προσευχής στη Λευκωσίας. Προστίθεται, μάλιστα, ότι ο 27χρονος εξέφραζε απόψεις εναντίον Ισραηλινών και Αμερικάνων κι ότι υποστήριζε θέσεις του Ιράν περί εκδίκησης σε βάρος των δυο εθνών. Άλλωστε, για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια έκαναν λόγο και εκπρόσωποι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, λίγο μετά τη σύλληψη του 39χρονου Ορχάν Ασάντοφ στον Άγιο Ανδρέα της Λευκωσίας. Φωτογράφιζαν το Ιράν, το οποίο σύμφωνα και με αναφορές σε κρατικό κανάλι του Ισραήλ, ήθελε να κάνει αντίποινα για τη δολοφονία του πατέρα του πυρηνικού προγράμματος της ισλαμικής χώρας.

Θα παραδεχτεί οπλοκατοχή

Πάντως, ούτε και χθες έμελλε να αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου, του 39χρονου Ασάντοφ, που είναι αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές κατηγορίες, ζήτησε αναβολή από την έδρα, κυρίως λόγω του νεότερου μαρτυρικού υλικού που του παραδόθηκε πριν από μερικές ημέρες. Ο κ. Ευστάθιος Ευσταθίου, για τον οποίο και ο λόγος, αιτήθηκε να του δοθεί χρόνος προκειμένου να μπορέσει να μελετήσει τα στοιχεία και να καθορίσει ως υπεράσπιση τις θέσεις του. Επιπλέον, αιτήθηκε όπως του διαβιβαστούν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων που έγιναν στο μεταποιημένο πιστόλι που είχε βρεθεί στην κατοχή του πελάτη του τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως αν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα θα παραδεχθεί ο πελάτης του τις κατηγορίες της οπλοκατοχής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δυο άλλων κατηγορούμενων (κ. Χριστοδουλίδης και κ. Κουππαρή) υιοθέτησαν τις πιο πάνω θέσεις. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τα αιτήματα κι έδωσε αναβολή ορίζοντας τις επόμενες δικάσιμους για τις 27 και 28 του προσεχούς Ιουνίου.

Ριζοσπαστικές θέσεις

Σε ό,τι αφορά το ογκώδες μαρτυρικό υλικό που δόθηκε στην υπεράσπιση του Ασάντοφ, αφορά καταθέσεις, εντάλματα σύλληψης, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό που βρέθηκε στο κινητό του κατηγορούμενου και το οποίο σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή παρουσιάζει τον Ασάντοφ να ασπάζεται ριζοσπαστικές θέσεις. 

Για την υπόθεση κατηγορούνταν αρχικά έξι πρόσωπα (5/11/2021). Τα δυο απηλλάγησαν των κατηγοριών, αφού κρίθηκε ότι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στο υπό σχεδιασμό έγκλημα, ενώ όπως σημειώσαμε, τρίτο πρόσωπο, ο φοιτητής Πανεπιστημίου και Κύπριος υπήκοος, καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και θα είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση. Οι τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενοι είναι ο Ασάντοφ που για περίοδο πέντε μηνών φερόταν να σχεδίαζε το έγκλημα και συνελήφθη να έχει πιστόλι στον χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας (27/09/2021), ο δεύτερος είναι ο 28χρονος Μουζαφάρ Αμπάς, φερόμενος ως στενός συνεργάτης του πρώτου (του καταλογίζεται ότι είχε κρύψει πιστόλι σε αυλή οικίας στην Πάφο που εντόπισε το ΤΑΕ Αρχηγείου), ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος, επίσης 28χρονος, είναι αντιμέτωπος πλέον με δυο αδικήματα που αφορούν παροχή υποστήριξης στον Αμπάς.