Συναγερμό σήμανε η σημαντική αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών τις τελευταίες δύο ημέρες αφού, ενώ το πρωί της Κυριακής στα νοσοκομεία βρίσκονταν 97 ασθενείς, το πρωί της Δευτέρας ο αριθμός τους ανέβηκε στους 107.

Αύριο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας βλέπει τους επιστήμονες προκειμένου να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο δεκαήμερο και να ληφθούν, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αποφάσεις, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση για επιπρόσθετα μέτρα ή επιβολή περιορισμών. 

Κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για αύξηση των σημείων δειγματοληψίας που λειτουργεί το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διενεργούνται περισσότερα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου επί καθημερινής βάσης, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του υπουργού Υγείας αλλά και μερίδας των επιστημόνων. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει σχετικά παρέπεμψε στα μέλη της ΣΕΕ λέγοντας ότι πρώτα θα ακούσει τους επιστήμονες και μετά θα τοποθετηθεί, ενώ ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «τα περισσότερα τεστ, το μόνο που θα βοηθήσουν, είναι να μειωθεί το ποσοστό θετικότητας και δεν θα μας προσφέρει κάτι επί της ουσίας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Αν αυξηθούν τα τεστ», είπε, «απλά θα κάνεις σε περισσότερο κόσμο εξέταση με μία τυχαία δειγματοληψία, και θα έχεις μικρότερο ποσοστό θετικότητας διότι τώρα πάνε και εξετάζονται άνθρωποι, που έχουν συμπτώματα, που έχουν λόγο να εξεταστούν και βγαίνουν θετικοί και έχουμε τα ποσοστά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά τα περισσότερα τεστ δεν θα βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς, πέραν βεβαίως του ότι θα εντοπίζονται κάποια κρούσματα και θα περιορίζονται». Υπάρχουν, όπως είπε, «αναφορές ότι κρούσματα δεν περιορίζονται και αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες είναι ότι δεν μπορούν να διασπείρουν έτσι τον ιό».  

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των σημείων δειγματοληψίας τέθηκε προς συζήτηση στο υπουργείο Υγείας, με επιχείρημα το γεγονός ότι με τη νέα έξαρση όλο και περισσότεροι πολίτες χρειάζεται να υποβάλλονται σε εξέταση για την οποία τώρα πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ θα ήταν ορθότερο, προκειμένου να υπάρχει και έγκαιρoς έλεγχος, να προσφέρεται δωρεάν από το κράτος. 

Νεότερα αναμένονται αύριο μετά τη σύσκεψη που θα έχει (μετά από δύο μήνες), ο υπουργός Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Σε δηλώσεις του πάντως ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι «το υπουργείο Υγείας καθημερινά αξιολογεί την κατάσταση και προβληματίζεται. Περιμένουμε να ακούσουμε τους ειδικούς και αν πρέπει να πάρουμε περαιτέρω μέτρα, όπως έγινε με την επαναφορά της μάσκας, δεν θα διστάσουμε να τα πάρουμε. Πρέπει να βλέπουμε πάντα τι γίνεται στη χώρα μας, αλλά και το τι γίνεται στο εξωτερικό».

Πάντως ο υπεύθυνος της μονάδας ιχνηλάτησης, επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι «το σίγουρο είναι ότι με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει» και τόνισε ότι «οι νεότεροι πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές με τους πιο ηλικιωμένους. Ακόμα και ανοικτός να είναι ο χώρος εάν υπάρχει στενή επαφή, αγκαλιές, φιλιά κ.λπ. τότε έχουμε διασπορά. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, ο καθένας πρέπει να προσέχει τον εαυτό του. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι δύσκολο να μην αγκαλιάσεις τον παππού ή τη γιαγιά όταν έχεις και καιρό να τους δεις, αλλά ας είμαστε λίγο προσεκτικοί». 

Πολλά θετικά από ταξίδια στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα άτομα που εντοπίζονται στη συνέχεια θετικά στον ιό, ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης ανέφερε ότι «έχουμε πάρα πολλούς που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και που επιστρέφουν από νησιά της Ελλάδα, διότι εκεί φαίνεται να έχουν μεγάλο πρόβλημα και επειδή δεν υπάρχουν και καθόλου περιορισμοί, υπάρχει και πιο εύκολη διασπορά του ιού». Για αυτό, «και ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στα ταξίδια του και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής για να προστατεύεται». Οι περισσότεροι, είπε, «είτε με την άφιξή τους στην Κύπρο βγαίνουν θετικοί στον ιό, είτε μερικές ημέρες μετά». 

30 αλυσίδες μετάδοσης σε χώρους εργασίας

Μεταξύ των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα 1894 αφορούσαν επαναλοιμώξεις, άτομα δηλαδή τα οποία μολύνθηκαν τουλάχιστον για δεύτερη φορά από τον κορωνοϊό. Το ποσοστό τους στο σύνολο των κρουσμάτων ήταν στο 12,8%. Αλυσίδες μετάδοσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν κυρίως μεταξύ μελών οικογενειών που συγκατοικούν αλλά και ευρύτερων κοινωνικών κύκλων που συναθροίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι γάμοι (16 συρροές), οι κηδείες (5 συρροές), οι βαφτίσεις (3 συρροές), οι εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους (π.χ. ανοιχτή συναυλία-14 συρροές, club-5 συρροές, Summer school/camps-15 συρροές, γυμναστήριο-10 συρροές). Αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν επίσης σε χώρους εργασίας (30 συρροές), σε γηροκομεία/ιδρύματα (3 συρροές), ενώ 415 μολύνθηκαν από κάποιο πρόσφατο ταξίδι τους. Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της COVID-19 (διαγνωσθέντα περιστατικά 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) ήταν 2650,4. Η αθροιστική επίπτωση 7 ημερών της COVID-19 (διαγνωσθέντα περιστατικά 7 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) ήταν 1400,8.