Μετασεισμοί πολλών Ρίχτερ μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ Πέτρο Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται πυρά από παντού. Φορείς της Υγείας, οργανωμένοι ασθενείς, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και άτομα τα οποία υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν επίθεση, ενώ πλήγμα για το Προεδρικό αποτελεί και η παραίτηση της εκπροσώπου της Κυβέρνησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, η οποία μάλιστα αποχώρησε πυροβολώντας.  

«Μετά τον χθεσινό διορισμό του Αγαθαγγέλου στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου από το δ.σ. ως διαμαρτυρία για τον διορισμό. Άνθρωπος που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς -κυρίως αυτούς εκτός ΓεΣΥ, να είναι τώρα στο δ.σ…. Πόση διαπλοκή;» έγραψε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η νομικός Μελίνα Πύργου. 

Ο διορισμός Πέτρου Αγαθαγγέλου είχε προκαλέσει, όμως, δυσλειτουργία στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσής του, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε μεν «το παρών» του κατά την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης το απόγευμα της Πέμπτη, αποχώρησε δε στη συνέχεια, εις ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ όπως πληροφορούμαστε, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται το παράδειγμα της κ. Πύργου να ακολουθήσουν και οι εκπρόσωποι άλλων φορέων στο δ.σ. του Οργανισμού. 

Οι τόνοι δεν φαίνεται να πέφτουν βεβαίως εύκολα, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης προκάλεσε και την αντίδραση της «Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ» (συμμετέχουν περίπου 15 οργανώσεις/συντεχνίες) η οποία προχωρεί τη Δευτέρα σε έκτακτη συνέλευση προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, χωρίς να αποκλείονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, με ανοικτή επιστολή της (δημοσιεύεται πιο κάτω) έθεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ των ευθυνών του και επί της ουσίας του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου ανέφερε: 

«Γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνησή σας θα επικαλεστεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα βάσει της οποίας ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ δεν συνιστά σύγκρουση συμφέροντος. Με απλά λόγια, η γνωμάτευση λέει ότι ένας πάροχος υπηρεσιών Υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα να συμμετέχει στο συμβούλιο του ΟΑΥ. Όταν μάλιστα προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά, μας λέχθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ και ως εκ τούτου ”δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα”. Διερωτόμαστε λοιπόν κύριε Πρόεδρε, πώς γίνεται ο Γενικός Εισαγγελέας που εσείς διορίσατε, πέρσι τέτοια εποχή να γνωμάτευσε και χαρακτήρισε την παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ παράνομη, και φέτος να γνωματεύει ότι η παρουσία ενός εκτός ΓεΣΥ γιατρού στο συμβούλιο το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για το Σύστημα, να είναι νόμιμη (…)». 

Και νομική διαφωνία 

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας παρουσιάζοντας την πρότασή του για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ, επεσύναψε και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία δεν φαίνεται να προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων από τον εν λόγω διορισμό. 

Άλλοι νομικοί, ωστόσο, φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. O Χρίστος Τριανταφυλλίδης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι: «Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ως παροχέας υπηρεσιών φροντίδος υγείας έχει σύγκρουση συμφέροντος και δεν δικαιούται με βάση τον Νόμο περί ΓεΣΥ να είναι μέλος του δ.σ. του ΟΑΥ», ενώ ο νομικός και πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης χαρακτήρισε «εξόφθαλμα παράνομο» τον διορισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανακοίνωσε πάντως ότι «με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών (της Βουλής), επικοινώνησα πριν από λίγο με την πρόεδρο της επιτροπής Ασυμβίβαστου κ. Ηλιάνα Νικολάου και της ζήτησα να εξετάσει αν ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ συγκρούεται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ». 

Προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να υπεραμυνθεί της απόφασης της Κυβέρνησής του, με γραπτή δήλωσή του στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ αποτελείται από 13 μέλη και είναι το ελάχιστον ατυχές, κάποιοι να ισχυρίζονται ότι ο διορισμός ενός μέλους, που εξέφρασε στο παρελθόν αντίθετες απόψεις, θα οδηγήσει δήθεν το ΓεΣΥ σε κατάρρευση ή θα αλλοιώσει τη δομή και τη φιλοσοφία του. Ο διορισμός του δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου έγινε όχι στη βάση των απόψεων που εξέφρασε στο παρελθόν, αλλά υπό την ιδιότητα του ως προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί και το 95% του συνόλου των ιδιωτών γιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, και ως εκπροσώπου της ΟΕΒ». 

Της δήλωσης του Προέδρου ακολούθησε βροχή πολιτικών και όχι μόνο αντιδράσεων με τις ανακοινώσεις των συντεχνιών που συμμετέχουν στο δ.σ. του ΟΑΥ να προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Η ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι «πέραν των διαχρονικά γνωστών θέσεων του κ. Αγαθαγγέλου σε σχέση με το ΓεΣΥ, η ΠΑΣΥΔΥ εκτιμά ότι και επί της ουσίας του θέματος ενδέχεται να υπάρχει ασυμβίβαστο, αφού ένας πάροχος υγείας, που δεν είναι συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ, θα αποφασίζει για τις αμοιβές άλλων παρόχων υγείας».

Η ΣΕΚ, τόνισε ότι «είναι προκλητικό ένας πάροχος υγείας, που ποτέ δεν συμπορεύτηκε με τις ανάγκες και το όραμα της κοινωνίας για ένα μονοασφαλιστικό και αλληλέγγυο σύστημα υγείας, να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του ΓεΣΥ». 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΕΟΚ αναφέροντας ότι ο διορισμός «δεν συνιστά πράξη πολιτικής ευθύνης αλλά πολιτική πράξη που υπονομεύει και καταστρατηγεί το ίδιο το πνεύμα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ». 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Τελευταίο θέμα, με το χέρι

Τον περασμένο Απρίλιο η πρόθεση του υπουργού Υγείας να προτείνει τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ 24 ώρες προηγουμένως με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να αποσύρει την πρόταση που είχε ετοιμάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της επομένης ημέρας. Αυτή τη φορά, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, έλαβε τα μέτρα του. Δεν ενημέρωσε το Προεδρικό για την πρόθεσή του να καταθέσει την πρόταση και οι υπόλοιποι Υπουργοί την πήρα «με το χέρι» την τελευταία στιγμή ως τελευταίο θέμα στο Υπουργικό της Πέμπτης. Υπενθυμίζω βεβαίως ότι τον Απρίλιο είχε γίνει γνωστό ότι ο Πρόεδρος όταν ενημερώθηκε προφορικά από τον υπουργό του για τις προθέσεις του, τον ρώτησε απλά «αν έφερεν τον νουν του τούτος» (Π. Αγαθαγγέλου) χωρίς να φέρει αντίρρηση. 

Μ.Π.