Κεραυνός εν αιθρία η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αφού άπαντες είχαν θεωρήσει ότι η συγκεκριμένη πρόθεση του υπουργού Υγείας τον περασμένο Απρίλιο, είχε απορριφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είχε μάλιστα δηλώσει στις 11/4/2022 ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο δ.σ. του Οργανισμού) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες παιδοκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός». 

Η δήλωση του Προέδρου, υπενθυμίζεται, ήταν αποτέλεσμα της θύελλας αντιδράσεων που είχαν προκαλέσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έφεραν την Κυβέρνηση να προτίθεται να διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ τόσο τον πρόεδρο του ΠΙΣ όσο και τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών (εκτός ΓεΣΥ) Κύπρου, Μαρίνο Σωτηρίου. 

Χθες, ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί για άλλη μια φορά θύελλα αντιδράσεων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται δημόσια πυρά, μεταξύ άλλων και από δύο πρώην υπουργούς του. 

Κωνσταντίνος Ιωάννου και Γώργος Παμπορίδης μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στο twitter έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Νίκου Αναστασιάδη και του νυν υπουργού Υγείας και των δικών τους αναρτήσεων ακολούθησαν σχόλια απλών πολιτών αλλά και φορέων που υποστηρίζουν το ΓεΣΥ και από την περασμένη Άνοιξη είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στις προθέσεις της Κυβέρνησης για τους συγκεκριμένους διορισμούς.  

Έξω φρενών με την απόφαση του Υπουργικού και οι οργανωμένοι ασθενείς με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριο Κουλούμα, να δηλώνει στον «Φ» ότι «η ΟΣΑΚ δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια» και να προσθέτει ότι «μεταξύ άλλων πρόκειται για παραβίαση της νομοθεσίας». «Οι οργανωμένοι ασθενείς εδώ και καιρό έπρεπε να είχαν αντιδράσει για διάφορα θέματα και αυτός ο διορισμός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δεν αφήνει άλλα περιθώρια για χαμηλούς τόνους και καλή διάθεση», είπε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ΠΕΟ, η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «με βάση τη σχετική με το ΓεΣΥ νομοθεσία, το δ.σ. του ΟΑΥ αποφασίζει για τις αμοιβές των γιατρών. Από την άλλη, αυτός που διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ, είναι ο ΠΙΣ. Πώς είναι δυνατό, μέσα στο δ.σ. του ΟΑΥ να είναι ο πρόεδρος αυτών που θεσμικά, με βάση τον νόμο διαπραγματεύεται τις αμοιβές των μελών του; Τελικά με αυτό τον τρόπο είναι που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την στήριξη του ΓεΣΥ;»

Από πλευράς της ΣΕΚ ο εκπρόσωπος της συντεχνίας στο συμβούλιο του Οργανισμού, Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε στον «Φ» ότι «το θέμα αυτό βεβαίως και θα εξεταστεί και θα αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε στη συνέχεια». 

Στο διαδίκτυο, ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον νυν υπουργό Υγείας, έγραψε: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων διορίζοντας στο δ.σ. ΟΑΥ κάποιον που πολεμούσε και πολεμά το ΓεΣΥ για τους δικούς του λόγους (που είναι σεβαστοί) και αποκαλούσε τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ αποστάτες. Επιπλέον, υπάρχει καταφανής σύγκρουση συμφερόντων αφού στο δ.σ. ΟΑΥ αποφασίζονται θέματα όπως οι αμοιβές ιατρών κ.λπ. Στην παράδοση του Υπουργείου πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει στον Υπουργό “το ΓεΣΥ και τα μάτια σου”. Είσαστε κατώτεροι των περιστάσεων».

Από πλευράς του ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, αναρτώντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Απρίλιο, έγραψε «Ντροπή», προσθέτοντας: «Η προστασία του ΓεΣΥ από τους εχθρούς του αποτελούσε προσωπική σας ευθύνη κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Θεωρούσα ότι είχατε το απαιτούμενο σθένος να αντισταθείτε στους εντεταλμένους του κατεστημένου. Η σημερινή σας κίνηση αποτελεί μια ανοίκεια επίθεση σε ό,τι κατακτήθηκε με πόνο. Κρίμα». 

Την απόφαση του Υπουργικού χαιρέτισε η ΟΕΒ την οποία και θα εκπροσωπεί ο Πέτρος Αγαθαγγέλου. 

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Τελικά ο ΠτΔ δεν έκανε λάθος 

Προ μερικών μηνών, όταν ο Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει πατροκτόνος όλοι είπαμε, «έλα ρε σιγά έκανε λάθος ο άνθρωπος, παιδοκτόνος ήθελε να πει», διότι όλοι θεωρούσαμε ότι το ΓεΣΥ βρίσκεται στη θέση του επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όντως το νιώθει παιδί του και στέκεται βράχος μπροστά του. Τελικά,  μάλλον ο Πρόεδρος δεν έκανε λάθος. Σωστά το είπε. Τώρα δεν μπορεί κανένας να του πει ότι δεν κράτησε το λόγο του. Δεν μας είπε ποτέ ότι δεν θα γίνει παιδοκτόνος. Άρα το παιδί του δικαιούται μια χαρά να το πνίξει.