Κουβάρι έγιναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Πέτρου Αγαθαγγέλου, αφού χθες αντί να κοπάσει η φουρτούνα που είχε ξεσπάσει προ δεκαπενθημέρου μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, η κάθε πλευρά εξέφραζε τις δικές της διαφορετικές απόψεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την στιγμή που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε την παύση του Πέτρου Αγαθαγγέλου από το δ.σ. του ΟΑΥ, ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας δήλωνε από τηλεοράσεως ότι θέση του υπουργείου είναι πως θα ήταν ωφέλιμη η παρουσία του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και την ώρα που ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ δήλωνε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το Επιμελητήριο εισηγήθηκε τον κ. Αγαθαγγέλου ως προσωπικότητα για να εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες, ο ίδιος εξέδιδε γραπτή δήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, ο διορισμός του θα έδινε φωνή και εκπροσώπηση των γιατρών στον ΟΑΥ.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κληθείς για πρώτη φορά να σχολιάσει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία η Κυβέρνηση είχε επικαλεστεί για να υποστηρίξει την απόφασή της για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, ανέφερε ότι «ρώτησαν κάποιους λειτουργούς μας για μια πρόνοια του νόμου» παραπέμποντας σε πολιτικές αποφάσεις τις οποίες ο ίδιος δεν μπορεί να κρίνει «εάν είναι σωστές ή λανθασμένες».

Μαζί με όλα αυτά και μετά την αναφορά του ΚΕΒΕ σε πιθανό ασυμβίβαστο για τον προέδρο του ΟΑΥ, του οποίου η σύζυγος είναι επαγγελματίας Υγείας, παρενέβη η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει έλεγχο ενώ στον δημόσιο διάλογο τέθηκε και το πιθανό ασυμβίβαστο που ενδεχομένως να είχε ο προηγούμενος εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ στον ΟΑΥ, του οποίου η σύζυγος, επίσης είναι επαγγελματίας υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μέρα ξεκίνησε με δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων, στον απόηχο της προχθεσινής απόφασης του ΚΕΒΕ να ανακαλέσει την εισήγησή του για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Στο μεταξύ, είχε δημοσιοποιηθεί από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ η επιστολή που ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είχε αποστείλει στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου δηλώνοντας ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί. Αναφέρεται ότι η επιστολή του κ. Αγαθαγγέλου είχε σταλθεί και σε όλα τα μέλη του ΠΙΣ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είχε δηλώσει το πρωί χθες ότι «εγώ πρότεινα τον Πέτρο Αγαθαγγέλου και όχι τον πρόεδρο του ΠΙΣ. Αν αλλάξει ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν σημαίνει ότι θα τον προτείνω εκείνο. Προτείναμε τον κ. Αγαθαγγέλου ως προσωπικότητα, για να εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες και όχι τα συμφέροντα του ΠΙΣ (Reporter)». Την ίδια ωρα στη δημοσιότητα είχε δοθεί γραπτή δήλωση του προέδρου του ΠΙΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Ο διορισμός στο δ.σ. του ΟΑΥ θα αποτελούσε μια ευκαιρία να αρθεί μια αδικία εις βάρος των ιατρών που δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση στο δ.σ. σε αντίθεση με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Ο διορισμός θα έδινε φωνή στην ιατρική κοινότητα η οποία μέσω του θεσμικού της αντιπροσωπευτικού φορέα, του ΠΙΣ, θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διαπιστωθέντων προβλημάτων στη λειτουργία του ΓεΣΥ».

Τη γραπτή δήλωση του κ. Αγαθαγγέλου, κλήθηκε εκ νέου να σχολιάσει στον «Active», ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ ο οποίος επανέλαβε πως «προτείναμε τον Πέτρο Αγαθαγγέλου ως προσωπικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΙΣ θα είναι ο εκλεκτός μας». Υποστήριξε μάλιστα ότι η απόφαση για ανάκληση του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ λήφθηκε εξαιτίας του πιθανού ασυμβίβαστου που υπάρχει και όχι «για να ικανοποιήσουμε την ούτω καλούμενη κοινωνική συμμαχία η οποία ήταν και υπερβολική και με σκοπιμότητες». 

Την ίδια ώρα περίπου, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, αφού προανήγγειλε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παύση του Πέτρου Αγαθαγγέλου από το συμβούλιο του ΟΑΥ ανέφερε ότι: «η θέση που ειπώθηκε και από πλευράς του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα ήταν ωφέλιμο να υπήρχε η εκπροσώπηση του θεσμού του ΠΙΣ έτσι ώστε να προσθέσει αυτή την αξία της επιστημονικής τεχνογνωσίας στο δ.σ., όπως έχω πει όμως, γίνονται σεβαστές οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις γίνονται από θεσμούς». Τόνισε βεβαίως ότι το θέμα έληξε και τώρα «ουσία πλέον είναι να δούμε τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στο ΓεΣΥ και μέσα από διάλογο και συνεργασία να επιλυθούν».

«Ήταν θέμα πολιτικών αποφάσεων που εμάς δεν μας αφορούν καθόλου»

Υπενθυμίζεται ότι στηρίζοντας την απόφασή της για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στον ΟΑΥ, η Κυβέρνηση είχε επικαλεστεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, βάσει της οποίας δεν υπήρχε ασυμβίβαστο στο διορισμό. Χθες, για πρώτη φορά τοποθετήθηκε δημόσια επί του θέματος ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέροντας: «ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι θέμα με το οποίο η Νομική Υπηρεσία έχει οτιδήποτε να κάνει. Εμάς  ρωτήθηκε η γνώμη λειτουργών της Υπηρεσίας μας για μια συγκεκριμένη πρόνοια που υπάρχει στο νόμο που ορίζει το ασυμβίβαστο στα μέλη του δ.σ. του ΟΑΥ. Δώσαμε τη δική μας νομική ερμηνεία του νόμου, το αν σωστά ή λανθασμένα ορίστηκε από το ΚΕΒΕ ή σωστά ή λανθασμένα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι θέματα πολιτικών αποφάσεων και πολιτικών θέσεων που εμάς δεν μας αφορούν καθόλου».

Το θυμήθηκαν μετά από 9 χρόνια

Το κατά πόσον πρέπει να διερευνηθεί το αν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΑΥ και την ιδιότητα της συζύγου του, η οποία είναι επαγγελματίας Υγείας συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ ή όχι, δεν είμαστε βεβαίως εμείς οι αρμόδιοι για να το κρίνουμε. Ας κάνουν τον έλεγχό τους εκείνοι που πρέπει. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι ο Θωμάς Αντωνίου, διορίστηκε επί Κυβέρνησης Χριστόφια, η θητεία του ανανεώθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, είναι στο τιμόνι του ΟΑΥ εδώ και 9 χρόνια και κάποιοι σήμερα ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει ασυμβίβαστο. Η θητεία τού κ. Αντωνίου λήγει σε μερικούς μήνες στο μεταξύ, αλλά προφανώς κάποιοι βιάζονται κάτι να προλάβουν πριν λήξει και η θητεία του.