Η τραγική κατάληξη του περιβόητου αγριόγατου Berton έχει λάβει διαστάσεις μεγατόνων, με το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, αλλά και δεκάδες φιλόζωους, να ετοιμάζονται για μεγάλη διαμαρτυρία, σήμερα Πέμπτη (11/8), έξω από τη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας τη ποινική δίωξη του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση και από την Αστυνομία Κύπρου. Αργά χθες το απόγευμα σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε έρευνα από τη μονάδα «Αστυνομία για τα Ζώα». Θα διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του γάτου και το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων. Η διερεύνηση άρχισε μετά από συνεννόηση του Αναπληρωτή Αρχηγού Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου, με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη.

Για την κατάσταση υγείας του γάτου μέχρι και την τραγική κατάληξη του, μίλησε στον «Φ» ο κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου Πέγειας, Ιούλιος Χριστοφόρου, ο οποίος ανέφερε πως ο αγριόγατος όταν παραδόθηκε στους ιδίους, βρισκόταν σε άθλια κατάσταση.

Όπως επεσήμανε, το ζώο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν σχεδόν ετοιμοθάνατο: «Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να το σώσουμε. Ήταν αφυδατωμένο και την προηγούμενη ημέρα –όπως είδαμε και σε βίντεο– πιστεύουμε πως είχε υποστεί θερμοπληξία και βρισκόταν σε λιπόθυμη κατάσταση».

Πρόσθεσε πως ο γάτος δεν ήταν υγιής, είχε χάσει αρκετό βάρος και φαίνονταν τα κόκαλά του. «Η ιδιοκτήτρια του μάς είπε πως είχε 5 ημέρες να φάει, κατά την παραμονή του στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού. Έτσι άμεσα προχωρήσαμε σε ενέργειες για να τον σώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας.

Ο αγριόγατος μεταφέρθηκε σε κτηνιατρική κλινική της Πάφου όπου του έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε απόφραξη εντέρου από πέτρα, την οποία είτε έφαγε ή δημιουργήθηκε για διατροφικούς λόγους. Του έγινε χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση της πέτρας και παρά την άθλια κατάσταση που είχε, μετά την επέμβαση άρχισε να παρουσιάζει βελτίωση, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Πρόσθεσε ακόμη πως από τη συμπεριφορά του ζώου δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να οδήγησαν στον θάνατό του. Σαφείς απαντήσεις για το τι προκάλεσε τον θάνατο θα δοθούν από τη νεκροτομή και τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο 3χρονο αγοράκι, το ζώο μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού και μέχρι την κατάσχεση του από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, την αποκλειστική φροντίδα του, την είχε η κηδεμόνας του. Κι αυτό κατόπιν δικού της αιτήματος. 

Ποινική δίωξη ζητά το Κόμμα για τα Ζώα

Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, κ. Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε πως η νεκροτομή του γάτου σταμάτησε χθες, καθώς έγινε αίτημα όπως διενεργηθεί στην παρουσία ανεξάρτητου ιδιώτη κτηνίατρου. Η νεκροτομή έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη (11/08). Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία που θα λάβει χώρα έξω από τη Νομική Υπηρεσία, όπου θα ζητήσουν μέσα από σχετικό υπόμνημα, την ποινική δίωξη εναντίον του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Καταληκτικά ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως ο θάνατος του ζώου επήλθε λόγω των εγκληματικών αποφάσεων και των ενεργειών που έγιναν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.