Βιώσιμο ΓεΣΥ και συνεχής ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, είναι το όραμα του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Προς το παρόν, όμως, επιβάλλεται να δώσει προτεραιότητα σε καυτά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό, να μπει με το καλημέρα του διορισμού του σε διαπραγμάτευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να λύσει τον γόρδιο δεσμό φαρμάκων και καταχρήσεων. 

Ο Σταύρος Μιχαήλ προέρχεται από τον χώρο των οργανωμένων ασθενών, καθώς αποχώρησε από το πηδάλιο του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου μετά τον διορισμό του στον ΟΑΥ. Όπως ανέφερε όμως μιλώντας στον «Φ», «όταν είσαι σε ένα στρατόπεδο πολεμάς για ένα σκοπό, όταν πας στην άλλη πλευρά πρέπει να βρίσκεις την κοινή συνισταμένη, να μην πουλήσεις τις ιδέες σου σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, και από την άλλη να διασφαλίσεις και τα συμφέροντα του Οργανισμού».

Ως άνθρωπος που προΐστατο για σχεδόν δύο δεκαετίες της υπηρεσίας προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, βάζει και τώρα στις προτεραιότητές του τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, τη βιωσιμότητα του συστήματος και τη διόρθωση λαθών και στρεβλώσεων που το θέτουν σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος στις πρώτες χώρες με πολύ ψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας

«Στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για τον προϋπολογισμό του 2023. Μετά από αυτό, έχω αποφασίσει ότι θα κάνω ένα γύρο συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους: Παρόχους υπηρεσιών υγείας, οργανωμένους ασθενείς, πολιτικά κόμματα, εργοδότες, συντεχνίες εργαζομένων κ.λπ. Θα ακούσω τις θέσεις όλων για να σχηματίσω δική μου εικόνα για την κατάσταση γύρω από το ΓεΣΥ», είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι «για να είμαστε σωστοί βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι και οι προτεραιότητες κάποιες φορές αλλάζουν εξαιτίας εξωγενών παραγόντων και σίγουρα μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να διευθετηθούν πρώτα». 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φ», έκανε αναφορά σε όλα όσα εκκρεμούν αυτή τη στιγμή και ξεκαθάρισε το σκηνικό σε ό,τι αφορά τη διαφορά των €123 εκατομμυρίων που το υπουργείο Υγείας απαιτεί από τον Οργανισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επί της ουσίας το θέμα μάλλον βαίνει προς διευθέτηση. 

Για το τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάζεται στον τομέα των φαρμάκων, την καθυστέρηση στην ένταξη σκευασμάτων στο ΓεΣΥ αλλά και την απαίτηση από το υπουργείο Υγείας κονδυλίου €80 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του Συστήματος, ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι ο ΟΑΥ «προσπαθεί να ενσωματώσει καινούργια σκευάσματα τα οποία σήμερα χορηγούνται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας στο ΓεΣΥ». Προς τον σκοπό αυτό, αποκάλυψε ότι το προϋπολογιζόμενο κονδύλι στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για το 2023 είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. «Είναι μια συνεχής διαδικασία η ένταξη θεραπειών στο ΓεΣΥ και η ένταξή τους επιτυγχάνεται μόνο αφού ετοιμαστούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα και καθοριστούν όλες οι απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες», είπε. Ως ΟΑΥ, πρόσθεσε, «έχουμε δώσει υπόσχεση ότι θα εντάξουμε έναν μεγάλο αριθμό καινοτόμων φαρμάκων στο Σύστημα». Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να προτίθενται να παραχωρήσουν κονδύλι €40 εκατομμυρίων για την αγορά φαρμάκων, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «το πώς θα κινηθεί το υπουργείο Υγείας εμείς δεν το γνωρίζουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς μας, να εντάξουμε θεραπείες στο Σύστημα για να μην ταλαιπωρούνται με άλλες διαδικασίες». 

Για τον συνεχή πόλεμο που δέχεται το ΓεΣΥ και τις προτάσεις που κατά διαστήματα υποβάλλονται και συνιστούν αλλοίωση της φιλοσοφίας του, ο κ. Μιχαήλ απάντησε: «Εάν κάποιοι θέλουν αλλαγές που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του Συστήματος, τότε εμείς θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας τηρώντας πάντα τις ισορροπίες. Νομίζω ότι έχω μια ιστορία και ένα όνομα στη δημόσια υπηρεσία. Να μην είμαι συγκρουσιακός. Θεωρώ ότι με την πείρα που έχω τόσα χρόνια, έχω και την ικανότητα να κρατώ τις ισορροπίες. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι, ”εχθροί” του ΓεΣΥ οι οποίοι θέλουν αλλαγές που να αλλάζουν τη βάση του Συστήματος. Εμείς έχουμε στόχο και σκοπό να εργαζόμαστε στη βάση ενός νόμου ο οποίος καθορίζει και τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Αν χρειαστεί θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας με αυτές τις αλλαγές. Σίγουρα θα πούμε την άποψή μας. Τασσόμαστε υπέρ των αλλαγών που θα βελτιώνουν το Σύστημα και όχι που θα το ξηλώνουν». 

Οι εκκρεμότητες και οι επόμενοι μήνες

Ένα από τα ζητήματα που σίγουρα θα απασχολήσουν τον ΟΑΥ (αλλά και την επικαιρότητα) τους επόμενους δύο μήνες είναι ο καταρτισμός των νέων συμβολαίων των νοσοκομείων του ΓεΣΥ ο οποίος θα περιλαμβάνει και αλλαγή του τρόπου αποζημίωσής τους. «Οι τεχνοκράτες του Οργανισμού δουλεύουν εντατικά αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας. Εμείς έχουμε ως βάση τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, απ’ εκεί και πέρα θα διαπραγματευτούμε ανάλογα. Οι συμβάσεις λήγουν τέλος του χρόνου άρα πρέπει να συμφωνήσουμε τις αλλαγές αυτές μαζί με τα νοσηλευτήρια, εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί. Θα καθοριστούν ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης για καθορισμό της βάσης τιμής μονάδας με την οποία θα αποζημιώνονται τα νοσοκομεία και εδώ ακριβώς είναι που θα γίνει η μεγάλη διαπραγμάτευση. Οι τεχνοκράτες του ΟΑΥ υπόσχονται ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορώ να βεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να τα καταφέρουμε». 

Για το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΟΑΥ υποστήριξε ότι «είναι βούληση της Κυβέρνησης να παραμείνει αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Υγείας λόγω της ύπαρξης τεχνογνωσίας. Εμείς όμως, αυτό το θέμα θα κληθούμε να το δούμε και στη συνέχεια, αφού προβλέπεται στον νόμο του ΓεΣΥ η ένταξη αυτών των υπηρεσιών στο Σύστημα. Προς το παρόν βεβαίως, παραμένει στο Υπουργείο και εμείς δεν θα μπούμε σε καμία διαμάχη για το θέμα αυτό». 

Για το πρόγραμμα αποστολής ασθενών σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, ο κ. Μιχαήλ υπενθύμισε ότι ο ΟΑΥ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με νοσηλευτήρια του Συστήματος και διαπραγματεύεται μαζί τους με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή θεσμός εφημερευόντων νοσοκομείων τα οποία θα καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν ανά εικοσιτετράωρο. 

Για την ένταξη υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις με κάποια κέντρα και νοσηλευτήρια και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση». Κληθείς να σχολιάσει την ανυπαρξία νομοθεσίας που να διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης ανέφερε ότι «η νομοθεσία θα μας διευκόλυνε περισσότερο, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία εμείς θα καθυστερήσουμε ακόμα περισσότερο την ένταξη αυτών των υπηρεσιών τις οποίες οι ασθενείς χρειάζονται στο ΓεΣΥ». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος

Η καθυστέρηση που προκλήθηκε μετά την παραίτηση του τέως προέδρου του ΟΑΥ και μέχρι τον διορισμό του κ. Μιχαήλ στο πηδάλιο του Οργανισμού, έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότατα ζητήματα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και η διευθέτησή τους να έχει ήδη καθυστερήσει. Ως εκ τούτου, για τον κ. Μιχαήλ φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για να του δοθεί περίοδος χάριτος. Άλλωστε θα κληθεί τον επόμενο μήνα να ηγηθεί των διαβουλεύσεων με τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, με στόχο να καθοριστεί ο νέος τρόπος αποζημίωσής τους. Αυτό είναι εξάλλου το μεγάλο στοίχημα του ΟΑΥ μέχρι το τέλος του έτους. Σίγουρα η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.