Μόλις επτά μέρες πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο οι υποψήφιοι μετρούν τα κουκιά τους διαρρέοντας παράλληλα πληροφορίες για αντιπερισπασμό σε σχέση με αντίπαλα στρατόπεδα.

Εξάλλου, όπως έγραψε και χθες ο «Φ», Συνοδικός και συγκεκριμένα ο Καρπασίας Χριστοφόρος εισηγήθηκε, μέσω τρίτων, στους Μητροπολίτες Πάφου και Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να αποχωρήσουν από την κούρσα της διαδοχής και να στηρίξουν τον ίδιο.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε χθες στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία αλλά ο «Φ» επιμένει στην ακρίβεια του δημοσιεύματός του και μάλιστα αποκαλύπτει πως οι προσπάθειες του Επισκόπου έφτασαν μέχρι και την Ελλάδα, όπου μέσω καναλιών με τα οποία σχετίζεται, επιχείρησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, στο παιγνίδι ρίχτηκαν και δημοσκοπήσεις κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται «πειραγμένες» με σκοπό να επηρεάσουν ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποια επιτελεία επικαλούνται δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με στόχο να παρουσιάσουν ανθυποψηφίους τους ως πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, των οποίων η ψήφος θα αναδείξει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για τον θρόνο, το λεγόμενο τριπρόσωπο. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να θεωρηθεί «χαμένη» η ψήφος προς τους υποψηφίους αυτούς, οπόταν εμμέσως οι πολίτες σπρώχνονται προς άλλους υποψηφίους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Πάντως, δημοσκόπηση διενεργήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», και από κύκλους στην Αθήνα με σκοπό να αποτυπώσει τα δεδομένα τη συγκεκριμένη στιγμή, τις τάσεις που δημιουργούνται αλλά ταυτοχρόνως με σχετική ερώτηση επιχειρήθηκε να καταγραφεί και το «ποιον Συνοδικό δεν θα ψήφιζαν με τίποτε οι ερωτώμενοι». Η ερώτηση αυτή απέβλεπε στο να διαπιστωθεί ποιος υποψήφιος συγκεντρώνει τα λιγότερα αρνητικά ποσοστά. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα χαμηλότερα αρνητικά ποσοστά, είναι δυνατόν να αποτελέσει πόλο έλξης ψηφοφόρων διαφόρων τάσεων. Με άλλα λόγια, αν ένας υποψήφιος διαφαίνεται ότι συγκεντρώνει 15% των ψήφων αλλά ποσοστό 60% δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε, ενώ την ίδια ώρα άλλος υποψήφιος φαίνεται να συγκεντρώνει 12%-13% αλλά το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν θα τον ψήφιζε με τίποτε περιορίζεται στο 20-30%, τότε δυνατόν αυτοί που κρύβονται πίσω από τη δημοσκόπηση, να προτιμήσουν τον δεύτερο.

Παράγοντες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν προτίμηση στο ποιος θα εκλεγεί αλλά αυτό που μετρά περισσότερο γι’ αυτούς είναι να μην εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, θεωρητικά, είναι φιλορώσος (και προς τούτο ασκούνται πιέσεις από ρωσικής πλευράς). Με βάση τη λογική αυτή και παρά την προτίμηση σε συγκεκριμένο υποψήφιο, δεν θα ενοχλούσε η ανάδειξη άλλου υποψηφίου του οποίου οι θέσεις είναι ξεκάθαρες στο Ουκρανικό και του οποίου η γενική προσέγγιση σε βασικά ζητήματα δεν απέχει πολύ από τη δική τους.

Στο μεταξύ, μετά την άρση του «εμπάργκο» στην προεκλογική, ένεκα της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και στη συνέχεια της κηδείας του, τα επιτελεία επανήρχισαν τη δράση τους και μάλιστα επεξέτειναν τη δραστηριότητά τους και σε άλλες περιφέρειες με σκοπό να επηρεάσουν ψηφοφόρους. Το φαινόμενο είχε καυτηριάσει στο παρελθόν και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Πάντως, κάποια επιτελεία τώρα άρχισαν να οργανώνονται ενώ κάποια άλλα αναζητούν υποστηρικτές οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της προώθησης των υποψηφίων οι οποίοι μέχρι χθες ήταν επτά. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν ξεκαθάρισε κατά πόσον στους επτά (Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Μόρφου Νεόφυτος και Καρπασίας Χριστοφόρος) προστέθηκε και ο Μεσαορίας Γρηγόριος. Οι απόψεις ήταν διιστάμενες ενώ ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχετικά από ανθρώπους της Εκκλησίας αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα είναι υποψήφιος. Πάντως, Συνοδικός με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ» εξέφρασε την άποψη, πως ο Μεσαορίας τελικά δεν θα διεκδικήσει τον θρόνο. Φέρεται δε να ανέφερε, πως δεν μίλησε με κανένα σχετικά με το θέμα, σε αντίθεση με όσα διέδωσε ένας εκ των υποψηφίων για τον θρόνο.

Πάντως, όπως μας υπεδείχθη, αν τελικά οι υποψήφιοι είναι οκτώ, θεωρητικά οι πέντε θα προέρχονται από το ίδιο στρατόπεδο, ενώ αν μείνουν επτά οι υποψήφιοι από το ίδιο στρατόπεδο θα είναι τέσσερις. Αυτό, προς ικανοποίηση των υπολοίπων υποψηφίων ίσως οδηγήσει σε κατακερματισμό ψήφων και δυνάμεων.

Εξαγγελία από Λεμεσού Αθανάσιο και Μόρφου Νεόφυτο

Σε μια άλλη εξέλιξη, τουλάχιστον ένα επιτελείο υποψηφίου φέρεται να άρχισε την αποστολή μηνυμάτων sms στα κινητά καλώντας τους παραλήπτες να στηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής του επιτελείου, όχι μόνον αυτοί αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους. 

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, η Εκκλησία μέχρι χθες δεν είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Εκλογών τους εκλογικούς καταλόγους, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες. Πάντως η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ανέφερε στον «Φ» ότι ενημέρωσε και γραπτώς τον γενικό έφορο εκλογών της Εκκλησίας, κ. Γιάννο Χαριλάου, ότι πρέπει να αποταθεί στην Υπηρεσία Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών για να παραλάβει επεξεργασμένο εκλογικό κατάλογο από τον οποίο θα αφαιρεθούν οι μη Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Επέστησε την προσοχή στη μεταφορά κα αποθήκευση των δεδομένων και βεβαίως στην καταστροφή τους μετά τις εκλογές. Οι κατάλογοι δεν θα αναρτηθούν στις εκκλησίες, αλλά θα βρίσκονται στην κατοχή μέλους της εκκλησιαστικής επιτροπής για σκοπούς επιθεώρησης από κάθε ενδιαφερόμενο.

Όσον αφορά στην επίσημη δράση των επιτελείων, η ομάδα φίλων και υποστηρικτών του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του ενώ το ενδιαφέρον του εξεδήλωσε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης. Η ομάδα γνωστοποίησε ότι θεωρεί αυτονόητη επιλογή τον Μητροπολίτη Λεμεσού για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν έλειψαν και οι έμμεσες μπηχτές εναντίον άλλων υποψηφίων με την αναφορά, «θέλουμε την Εκκλησία μας δίπλα στον άνθρωπο μεν, αλλά μακριά από κοσμικές νοοτροπίες και συμπεριφορές». Γίνεται επίσης αναφορά σε νέα εποχή στην αγάπη «όχι μόνο λεκτικά, μέσα από λόγια και κηρύγματα, αλλά και έμπρακτα, με έργα και συνεχή διακονία, αγάπης…».

Το ενδιαφέρον του για τον θρόνο εξεδήλωσε και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος μέσω του επικεφαλής του επιτελείου του κ. Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Μιλώντας στο Philenews ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Μόρφου είναι παγκοσμίως γνωστός και πρόσθεσε: «Είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα, αφού οι ομιλίες του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες, ενώ το κανάλι του στο youtube έχει ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια θεάσεις». Παράλληλα εξέφρασε τη άποψη, πως οι αρχιεπισκοπικές εκλογές είναι πιο σημαντικές από τις Προεδρικές, γεγονός που δημιουργεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις, όπως ΗΠΑ και Ρωσία». 

Τέλος, ανέφερε ότι επί του παρόντος άρχισε να οργανώνεται το επιτελείο και να δημιουργούνται οι ομάδες στήριξης στις διάφορες πόλεις.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η υποκρισία έχει κουράσει

Το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο εκδηλώνουν οι ίδιοι το ενδιαφέρον τους, χωρίς να κρύβονται πίσω από τα επιτελεία τους, κρίνεται θετικό υπό την έννοια ότι γνωρίζει και ο λαός ποιοι έχουν τη φιλοδοξία να τον διοικήσουν πνευματικά.

Αυτό που θα ανέμενε κανείς, είναι τουλάχιστον όσοι ευαγγελίζονται την αλήθεια και επικρίνουν την υποκρισία, να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν τις πράξεις τους αντί να κρύβονται και να δρουν στο παρασκήνιο. 

Ο κόσμος κουράστηκε με την υποκρισία και θέλει έναν πνευματικό ηγέτη ο οποίος θα είναι ο εαυτός του, με τα καλά και τα κακά, τα προτερήματα και τις αδυναμίες του.