Έκλεισε η συμφωνία με δύο νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης και συνεχίζεται η διαβούλευση για την ένταξη και τρίτου κέντρου στο Γενικό Σύστημα Υγείας, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να δηλώνει ότι οι υπηρεσίες αποκατάστασης οριστικά πλέον, εντάσσονται στο ΓεΣΥ από την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του Συστήματος προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον νέο τρόπο αποζημίωσης τους και τα νέα συμβόλαια που αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού το χρονοδιάγραμμα της 1ης Ιανουαρίου έχει ήδη ξεπεραστεί. 

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αποκατάτασης, ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον «Φ» ότι «στο τέλος της περασμένης εβδομάδας καταλήξαμε σε συμφωνία με δύο νοσοκομειακά κέντρα αποκατάστασης. Πρόκειται για το “Μέλαθρον Αγωνιστών” στην επαρχία Λεμεσού και το “Eden” στην επαρχία Λάρνακας, ενώ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η διαβούλευση με ακόμα ένα Κέντρο στην επαρχία Λευκωσίας». 

Αυτό, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε κανονικά στη βάση του σχεδιασμού μας για ένταξη των υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης στο ΓεΣΥ από την 1η Ιανουαρίου 2023» και υπενθύμισε ότι η διαδικασία ένταξης των υπηρεσιών αυτών στο Σύστημα θα γίνει σταδιακά και σε τρεις φάσεις. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης για νευρολογικές παθήσεις και μετατραυματική αποκατάσταση. Η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2023 και στις υπηρεσίες της πρώτης φάσης θα προστεθεί και η ένταξη της αποκατάστασης για μυοσκελετικές και καρδιολογικές παθήσεις και η τρίτη φάση θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2024, θα προστεθούν στις υπηρεσίες των δύο προηγούμενων φάσεων και οι υπηρεσίες αποκατάστασης για αναπνευστικές παθήσεις

Παράλληλα με τις διαδικασίες ένταξης των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ «αυτό το διάστημα βρίσκεται και σε συνεχή επαφή με τα ιδιωτικά νοσοκομεία του Συστήματος προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση μας για το νέο τρόπο αποζημίωσης και τα νέα συμβόλαια». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες αντιδράσεις για τα καινοτόμα φάρμακα 

Μετά και από αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα και τώρα είμαστε έτοιμοι εντός Ιανουαρίου να μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο προκειμένου αρχές Φεβρουαρίου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας στην οποία ευελπιστούμε να καταλήξουμε». 

Σε ό,τι αφορά την ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, ο διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε ότι «στην επαρχία Λευκωσίας βρισκόμαστε σε διάλογο με το «Απολλώνειο» νοσοκομείο το οποίο διαθέτει ΤΑΕΠ και ταυτόχρονα αυτό που συζητάμε είναι να αναλάβει σε εικοσιτετράωρη βάση και την εξυπηρέτηση όλων των έκτακτων περιστατικών, τα οποία άλλα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αναλάβουν. Είναι και αυτό ένα από τα σημαντικά ζητήματα που τρέχουμε αυτή την περίοδο και επίσης ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη». Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει σχετική διαβούλευση και με άλλα νοσοκομεία, ωστόσο σημείωσε πως «ένα νοσηλευτήριο για να μπορεί να αναλάβει τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου πρέπει να διαθέτει και τις απαραίτητες δομές, πρέπει να διαθέτει και Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Για αυτόν τον λόγο ο διάλογος γίνεται τώρα με το «Απολλώνειο». 

Καταλήγοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ αποκάλυψε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση του Οργανισμού με δύο ακόμα ιδιωτικά νοσοκομεία, «τα οποία θεωρώ ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ εντός του 2023».