Δεν καλύφθηκαν και οι 300 κενές θέσεις των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών, οι οποίοι θα επωμιστούν με την ευθύνη για τη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, αποκόπτοντας τις μεταναστευτικές ροές. 

Σύμφωνα με γνωστοποίηση της Αστυνομίας, από τους 401 που υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη ως οριοφύλακες, τελικά μόνο οι 255 παρέμειναν στη λίστα, αφού οι υπόλοιποι έκαναν δεύτερες σκέψεις και δεν εμφανίστηκαν στις αθλητικές δοκιμασίες, ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια. 

Στον Προκαταρκτικό Πίνακα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, αναγράφεται η μοριοδότηση εκάστου υποψηφίου, για σκοπούς διαφάνειας. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας λήφθηκε υπόψη για την κατάταξή τους, η ημερομηνία γεννήσεως τους και προηγείται ο ηλικιακά μεγαλύτερος υποψήφιος.

Στον Πίνακα, περιλαμβάνονται τόσο οι διακόσιοι πενήντα πέντε υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια πρόσληψης (πλην των ιατρικών βεβαιώσεων), οι υποψήφιοι που δεν πληρούσαν τα κριτήρια πρόσληψης, καθώς και οι υποψήφιοι που δεν προσήλθαν ή δεν πέτυχαν στην αθλητική δοκιμασία. Οι εν λόγω υποψήφιοι καταχωρούνται στον Πίνακα, από τον αύξοντα αριθμό 256 μέχρι 401.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε κάθε πρόσωπο που υπέβαλε αίτηση παρέχεται το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της σειράς κατάταξης στον Προκαταρκτικό Πίνακα, μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ ημερών. Οι ενστάσεις θα πρέπει να παραληφθούν στο Γραφείο Προσλήψεων στη Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14/02/2023 και ώρα 14:00, ιδιόχειρα ή με τηλεομοιότυπο (αρ. Φαξ 22808673). 

Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας για υποβολή ένστασης, οι 255 που βρίσκονται στον κατάλογο θα υποβληθούν σε νάρκοτεστ και ακολούθως θα φορέσουν τη στολή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι προσληφθέντες θα τύχουν εκπαίδευσης έξι εβδομάδων στην Αστυνομική Ακαδημία κυρίως για τον τρόπο χειρισμού των μεταναστών και ακολούθως θα σταλούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις (πλην της Λεμεσού) για ν’ αναλάβουν καθήκοντα. Εκτός από την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής θα μεταφέρουν μετανάστες από το Πουρνάρα στην Μεννόγια ή οπουδήποτε αλλού τους ανατεθεί. 

Για τις 45 θέσεις που παραμένουν κενές, αναμένεται ότι θα γίνει νέα προκήρυξη από την Αστυνομία.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες της Αστυνομίας κατά της λαθρομετανάστευσης ενισχύονται αφού πέραν των δύο καμερών που τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Λευκωσίας, αναμένεται η τοποθέτηση άμεσα άλλων τριών.

Συνολικά θα εγκατασταθούν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής πέραν των 100 καμερών, οι οποίες θα αποτελούν τα μάτια των Αρχών για επιτήρηση της παράτυπης μετανάστευσης. Όταν θα εντοπίζονται προσπάθειες εισόδου στις ελεύθερες περιοχές, τότε θα στέλλεται σήμα και όποια ομάδα θα βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο θα σπεύδει με πρώτο μέλημα να απωθήσει τους μετανάστες από του να εισέλθουν στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για εγκατάσταση συρματοπλέγματος σε τρύπες στη γραμμή αντιπαράταξης, κάτι που αποτελεί ένα τρίτο μέτρο για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.