Στάχτη έγιναν μουσικά όργανα, εργασίες μαθητών και εξοπλισμός, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε βάθος χρόνων και με πολύ κόπο και μόχθο. Η είδηση εμπρησμού της αίθουσας μουσικής στο Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου ανήμερα της Ανάστασης, προκάλεσε οργή και στεναχώρια στην σχολική κοινότητα. Οι μουσικόφιλοι μαθητές που είχαν προγραμματισμένη πρόβα για αύριο, αναρωτιούνται πώς θα προετοιμαστούν για την εκδήλωση που ετοιμάζει το σχολείο τους σε λίγες εβδομάδες. Τραγική ειρωνεία ότι το γεγονός αυτό σημειώθηκε στην αίθουσα μουσικής του σχολείου που υπηρετεί ως διευθυντής ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης, ο οποίος σε λίγους μήνες αφυπηρετεί.

Το παράπονό, εξέφρασε ο καθηγητής μουσικής Μιχάλης Αχιλλέως, ο οποίος διδάσκει στο εν λόγω σχολείο. «Ένα αναπάντητο γιατί. Η αίθουσα και όλα τα όργανα κάηκαν ολοσχερώς. Βεβηλώθηκε ένας χώρος όπου εδώ και οκτώ χρόνια πέρασα με τους μαθητές μου τόσες πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Κάηκαν τα πάντα. Εργασίες των παιδιών, μουσικά όργανα, εξοπλισμός τεχνολογίας που με κόπο χρόνων αποκτήθηκαν. Περνώντας μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης κονδυλίων, φτιάξαμε ένα χώρο με όλες τις προδιαγραφές για να γίνεται ένα σύγχρονο και ωραίο μάθημα μουσικής. Μόλις πριν 10 μέρες, μέσα από ενέργειες της διεύθυνσης και την προσφορά του Συνδέσμου Γονέων, αγοράστηκε ένα ολοκαίνουριο πιάνο. Ήταν ακόμη μέσα στα «νάιλα», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Και όλος αυτός ο κόπος έγινε στάχτη και αποκαΐδια μέσα σε λίγα λεπτά!»  

 Ο κ. Αχιλλέως εξηγεί ότι θεωρούσε αυτό το χώρο τόσο ασφαλή, ώστε να αφήνει και αρκετά προσωπικά του αντικείμενα «όπως την πιο ακριβή από τις κιθάρες μου, δικό μου ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κάποια από τα βιβλία μου με σημειώσεις μου τόσων χρόνων. Έγινε το αδιανόητο! Δύο ή τρεις ανεγκέφαλοι χούλιγκαν, άτομα που δεν σκέφτονται, δεν αγαπούν, δεν εκτιμούν, δεν σέβονται, δεν νοιώθουν, τα καταστρέψανε όλα».

Στο σχολείο τους, εξηγεί, η αίθουσα μουσικής ήταν αίθουσα αγάπης, ελευθερίας και προσφοράς. Σημείωσε, δε, ότι πολλές δράσεις γίνονταν εθελοντικά. «Επειδή αγαπάμε τα παιδιά και τον διευθυντή μας και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά και προχώρησε σε ειδική μνεία στο διευθυντή του σχολείου, Ευαγόρα Καραγιώργη. «Έρχεται σε λίγες μέρες μια εκδήλωση για την αφυπηρέτηση του, μετά από 40 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό του τόπου μας, και ο ίδιος προβληματίζεται αν θα πρέπει να την κάνουμε και να τον τιμήσουμε, μετά από τα γεγονότα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως σημειώθηκε στον «Φ» από μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού, το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου από τη δημιουργία του, ακόμη, έχει «παράδοση» στις λαμπρατζιές. «Η γειτνίαση του σχολείου με την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο υποβοηθά την παράδοση αυτή, η οποία κατάντησε μάστιγα. Λόγω στενότητας χώρου γύρω από την εκκλησία, δεκαετίες τώρα, οι νεαροί της περιοχής καταλαμβάνουν το γήπεδο του σχολείου και κάθε χρόνο ανάβουν την καθιερωμένη λαμπρατζιά της Ανάστασης στο κέντρο του γηπέδου». 

Η διαδικασία αρχίζει από τον Φεβρουάριο με μικρές φωτιές και μικροφθορές στο γήπεδο του σχολείου κατά τα Σαββατοκύριακα. Όμως, όσο πλησιάζει το Πάσχα, τόσο πυκνώνουν οι φωτιές, οι οποίες τίθενται και τις καθημερινές. «Την εβδομάδα πριν το Πάσχα, και αφού οι νεαροί έχουν κρυμμένες δεκάδες ξύλινες παλέτες και αλλά εύφλεκτα υλικά, τα μαζεύουν στο κέντρο του γηπέδου για το μεγάλο ξεφάντωμα τη νύχτα της Ανάστασης. Σε αυτή τους την προσπάθεια συνεπικουρούν και ενήλικες φίλοι, συγγενείς οι οποίοι τους ενισχύουν με βαρύτερου φορτίου ξυλεία, όπως τεράστιες κωλοριζιές δέντρων, ελαστικά κ.α.». 

Για να μπει όλη αυτή η ξυλεία στο σχολείο, κόβουν την περίφραξη στην βορειανατολική πλευρά του γηπέδου και έτσι εισέρχονται τα αυτοκίνητα για να τα ξεφορτώσουν. «Δεκαετίες, τώρα, οι εκάστοτε διευθυντές του σχολείου με επιστολές, παρακλήσεις, αιτήματα και καταγγελίες προς τη σχολική εφορεία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας, κάνουν προσπάθειες οι οποίες, όμως, φτάνουν στο επίπεδο της επιδιόρθωσης της περίφραξης και της επιδιόρθωσης των ζημιών μετά τους εμπρησμούς του σχολείου». Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να προφυλαχθεί το σχολείο με περιφρούρηση, όμως, οι επιτήδειοι κάνουν καταστροφές σε απρόβλεπτες ώρες. 

«Πέρα από την κεντρική φωτιά, οι νεαροί ανάβουν και άλλες μικρότερες εστίες σε άλλους χώρους του γηπέδου, γράφουν συνθήματα στους τοίχους καταστρέφουν αίθουσες που είναι πλησίον του γηπέδου». Με το καταλάγιασμα της πανδημίας, το Πάσχα του 2022 η λαμπρατζιά επανήλθε δριμύτερη με μικρές ζημιές στην παρακείμενη αίθουσα μουσικής. «Φέτος, η κατάσταση ξέφυγε τελείως». 

Οι εμπρηστές περίμεναν τον κόσμο να πάει στα σπίτια του καθώς και να αναχωρήσουν οι φρουροί που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του σχολείου. Έτσι, τα χαράματα ανενόχλητοι πυρπόλησαν και κατέκαψαν ολοσχερώς την αίθουσα και μαζί της τα μουσικά όργανα και άλλο εξοπλισμό δεκάδων χιλιάδων ευρώ. «Κατέκαψαν και τα όνειρα χιλιάδων παιδιών που μαθήτευσαν σ’ αυτή την αίθουσα για δεκαετίες. Κατέστρεψαν τα όνειρα των παιδιών της χορωδίας και ορχήστρας του σχολείου και τη δουλειά δεκάδων εκπαιδευτικών που μ’ αυτήν έντυναν για δεκαετίες, τις γιορτές και εκδηλώσεις του Γυμνασίου». 

Η διεύθυνση του σχολείου προτίθεται σύντομα να ανακοινώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον εμπρησμό της αίθουσας, καθώς και να προχωρήσει σε εξαγγελία εισφορών για εξοπλισμό της Αίθουσας.

Το σχολείο επισκέφθηκε, χθες, η υπουργός Παιδείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα επισκευαστούν οι φθορές και ότι θα ανακτηθεί μέρος του εξοπλισμού της αίθουσας μουσικής που καταστράφηκε.

Ενήμερη η Αστυνομία για τα ξύλα  

Ενήμερη ήταν η Αστυνομία για την ξυλεία και τα υπόλοιπα υλικά που τοποθετήθηκαν στην αυλή του σχολείου από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, χωρίς ωστόσο να γίνουν ενέργειες για την απομάκρυνση τους από το σημείο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Κώστας Τυμβάκης, υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας People Watch Security που αναλαμβάνει τη φύλαξη των σχολείων, διάφοροι νεαροί είχαν εξαπολύσει απειλές ότι θα έκαιγαν τη συγκεκριμένη μονάδα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι τη Μεγάλη Πέμπτη τους απομάκρυναν ξυλεία που είχαν συγκεντρώσει για τη λαμπρατζιά τους. Μιλώντας με αξιωματικό υπηρεσίας της Αστυνομίας, κατήγγειλαν όπως είπε τόσο τις απειλές όσο και το γεγονός ότι διάφοροι νεαροί κατέφθαναν με φορτηγά γεμάτα ξύλα. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου, Ανδρέας Αθανασιάδης, σημείωσε στον «Φ» ότι υπήρχαν δύο φύλακες στη σχολική μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεγάλου Σάββατου και μέχρις τις 6:00 το πρωί της Κυριακής.

Περίμεναν τους φρουρούς να φύγουν και μετά έδρασαν

Τους δράστες των εμπρησμών δύο σχολείων στη Λευκωσία που παραδόθηκαν στις φλόγες την ημέρα του Πάσχα αναζητεί η Αστυνομία, ωστόσο η ανυπαρξία καμερών δυσκολεύει το έργο της. Το ΤΑΕ Λευκωσίας στρέφει τις έρευνές της σε νεαρούς των περιοχών όπου βρίσκονται τα δύο σχολεία και αναζητεί μαρτυρίες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό τους. Στην μια περίπτωση υπήρχαν και ιδιώτες φρουροί στο σχολείο, φαίνεται όμως οι δράστες να καραδοκούσαν και μισή ώρα μετά που τέλειωσε η βάρδια τους, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Πρόκειται για την περίπτωση του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο με τους παράγοντας του σχολείου να κατέχουν ορισμένες πληροφορίες για τους εμπρηστές τις οποίες και διαβίβασαν στην Αστυνομία.  Στο σχολείο εκτός από φρουρό υπήρχε και συναγερμός ο οποίος ήχησε, πήγε αμέσως στο σχολείο η καθαρίστρια, όμως οι φλόγες είχαν τυλίξει την αίθουσα μουσικής η οποία κάηκε ολοσχερώς όπως και ο εξοπλισμός της. Σύμφωνα με την Αστυνομία, εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν στο κυλικείο, από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε έξω από την πόρτα, ενώ ζημιές υπέστησαν άλλες τρεις αίθουσες ενδεχομένως από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε. Κακόβουλες ζημιές προκλήθηκαν επίσης στην κύρια είσοδο του εν λόγω σχολείου και στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης.

Στο Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού όπου και πάλι έδρασαν νυχτοβάτες, διαπιστώθηκε ότι γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, υπήρχε φωτιά σε τέσσερις αίθουσες του εν λόγω γυμνασίου, η οποία προκάλεσε ζημιές σε εξοπλισμό που υπήρχε σε αυτές. Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενώ οι δράστες αναζητούνται. 

Γονείς αλλά και η σχολική εφορία Στροβόλου φωνάζουν γιατί απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών έξω από τα σχολεία, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, την ώρα που υπάρχουν κάμερες παντού σε κοινόχρηστους χώρους και καταγράφουν τα πάντα.