Υπό το βάρος των ρωσικών αναφορών που χθες έκαναν ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό σε βάρος του ρωσικού κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, δείχνοντας ουκρανικό δάκτυλο, Πυροσβεστική και Αστυνομία ψάχνουν εξονυχιστικά την εστία από την οποία ξέσπασε η φωτιά.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες, όλα δείχνουν πως η μεγάλη φωτιά ξέσπασε τυχαία, πιθανότατα από αποτσίγαρο, αφού δεν εντοπίζονται στοιχεία που να υποδηλούν κακόβουλη ενέργεια, ούτε τεκμηριώνεται η αναφορά για ρίψη μολότοφ. Παρ’ όλα αυτά και για ν’ αποκλειστεί η μικρή πιθανότητα να πρόκειται για εμπρησμό, επίσημα ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι όλα τα ενδεχόμενα διερευνώνται. Πιο ξεκάθαρος όμως είναι ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας που δήλωσε πως δεν υπάρχουν μαρτυρίες για ρίψη βόμβας μολότοφ. 

Χθες οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην μια και μοναδική εστία της πυρκαγιάς, που βρίσκεται κοντά σε μικρή είσοδο από την οποία εισέρχονταν οι εργάτες για την ανακαίνιση του κέντρου. Εκεί βρίσκονταν αρκετά εύφλεκτα υλικά (θίννερ, μπογιές, πολυστερίνη κ.ά.) και δεν αποκλείεται να ρίφθηκε κάποιο αποτσίγαρο ή να προκλήθηκε κάποια ανάφλεξη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η φωτιά. Κατά την ώρα της φωτιάς στο κέντρο εργάζονταν 4 συνεργεία κάνοντας διάφορες εργασίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσικές υπόνοιες για ουκρανικό κτύπημα μετά τη φωτιά

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής δήλωσε πως τριμελής ομάδα ερευνητών της Υπηρεσίας υπό τον αναπληρωτή αρχιπύραρχο, πήγαν στη σκηνή και προέβησαν σε έρευνες. Η κύρια εστία αναπτύχθηκε εξωτερικά του κτηρίου, είπε, όπου εκεί υπήρχαν πολύ εύφλεκτα υλικά. Ανέφερε επίσης ότι αναπτύχθηκε μεγάλο θερμικό φορτίο, ενώ υπήρχε εκτεθειμένος κύλινδρος υγραερίου ο οποίος εκτόνωσε το περιεχόμενό του γι’ αυτό και βοήθησε στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς. Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να έγινε πρώτα έκρηξη και μετά η πυρκαγιά ή το αντίθετο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μαρτυρία πως πρώτα είδαν μια μικρή φλόγα και αμέσως ξέσπασε τεράστια φωτιά.

Πιο ξεκάθαρη ήταν η θέση της Αστυνομίας όσον αφορά στις αναφορές εκ μέρους λειτουργών του κέντρου περί ρίψης μολότοφ. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε χθες στον «Φ» ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις ή μαρτυρίες για ρίψη βόμβας τύπου μολότοφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι από τη σκηνή παραλήφθηκαν βίντεο τα οποία και εξετάζονται. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο κέντρο ήταν εκτός λειτουργίας και ούτε υπήρχε άλλο κοντά που να έχει καταγράψει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Επίσης, προχθές το βράδυ κλήθηκε στο ΤΑΕ Αρχηγείου η υπεύθυνη του κέντρου για να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την πυρκαγιά, ωστόσο είπε ότι ήταν σε άλλο σημείο και δεν είδε πώς άρχισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστυνομία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μολότοφ στο Ρωσικό Κέντρο

Στη Ρωσία ωστόσο μιλούν από χθες ανοικτά για τρομοκρατική επίθεση. Ενώ προχθές ο επικεφαλής της «Ρωσικής Συνεργασίας», του αρμόδιου οργανισμού υπό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον οποίο υπάγονται τα αντίστοιχα Κέντρα του εξωτερικού, Γεβγκένι Πριμάκοφ δήλωνε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι «δεν γνωρίζουμε επακριβώς, εάν επρόκειτο για βόμβα μολότοφ». Χθες, έγραψε στον λογαριασμό του στο Τέλεγκραμ ότι «εναντίον του πολιτιστικού μας κέντρου, του ρωσικού Σπιτιού στην Κύπρο, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι τρομοκράτες ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, πιθανότατα μεταξύ των Ουκρανών, που ζουν τώρα στην Κύπρο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «άγνωστοι τρομοκράτες πέταξαν αρκετά μπουκάλια με εύφλεκτο μείγμα, βόμβες μολότοφ στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, το οποίο είναι ένα αμιγώς πολιτιστικό ίδρυμα, και σε αυτό  διδάσκεται σε παιδιά η ρωσική γλώσσα και μουσική, πραγματοποιούνται εκθέσεις και συναυλίες». Έγραψε ακόμη πως «κάποιος κρέμασε μια ουκρανική σημαία στο απέναντι κτήριο, προφανώς θέλοντας να αφήσει την υπογραφή του».