Σε χαρτογράφηση των διόδων εισαγωγής ναρκωτικών προέβη η ΥΚΑΝ, μέσα από κάθε υπόθεση που διερευνά, ώστε να αναπροσαρμόζει τα μέτρα της για ανακοπή των προσπαθειών αλλά και εντοπισμό τους. Όπως δήλωσε χθες ο διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Μιχάλης Κατσουνωτός, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του «Φ» για εκτόξευση των ποσοτήτων ναρκωτικών που εντοπίστηκαν φέτος, ανέφερε ότι από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι κύριες πύλες εισόδου ναρκωτικών είναι: τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, οι μαρίνες, οι εταιρείες ταχυμεταφορών και τα κατεχόμενα. Έχει διαπιστωθεί, πρόσθεσε ο κ. Κατσουνωτός, ότι τα ναρκωτικά έρχονται σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι Λεμεσού, σε αποσκευές μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, σε μαρίνες, σε πακέτα και σε δέματα μέσω οδοφραγμάτων. 

Λόγω της χαρτογράφησης των διαδρομών των ναρκωτικών η ΥΚΑΝ έχει αναπροσαρμόσει τους ελέγχους της, όπου στοχευμένα πλέον προσπαθεί να εντοπίσει και να ανακόψει προσπάθειες για εισαγωγή ναρκωτικών στην Κύπρο. Ο διοικητής της ΥΚΑΝ απέδωσε την αύξηση των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν φέτος, στους αυστηρότερους ελέγχους και στον επαγγελματισμό και ζήλο των μελών της Υπηρεσίας, καθώς και στην πλήρη αξιοποίηση των πληροφοριών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Φέτος έχει επισημανθεί επίσης πως κυκλώματα λαθρεμπόρων χρησιμοποιούν άτομα υπεράνω υποψίας για να μεταφέρουν από την Ελλάδα στην Κύπρο αεροπορικώς μεγάλες ποσότητες κάνναβης ή κοκαΐνης. Ωστόσο τα πρόσωπα αυτά προδίδονται από το προφίλ τους και τη στάση του σώματός τους όταν φτάσουν στο αεροδρόμιο, κυρίως στη Λάρνακα, γι’ αυτό και τα μέλη του Τμήματος Τελωνείων και της ΥΚΑΝ επαγρυπνούν.

Όσον αφορά στα άτομα που συλλαμβάνονται από την ΥΚΑΝ, ο κ. Κατσουνωτός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι μόνο τα μικρά ψάρια εντοπίζονται, λέγοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι όπως σπάσει ο κάθε κρίκος της αλυσίδας διακίνησης των ναρκωτικών με στόχο να φτάνει μέχρι και τον τελευταίο εμπλεκόμενο και τους μεγαλέμπορους. Ήδη φέτος, από τις 325 υποθέσεις που διερεύνησε η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας, οι 47 αφορούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και οι υπεύθυνοι που συνελήφθησαν ερευνώνται για παράνομη εισαγωγή με σκοπό την προμήθεια ναρκωτικών. 

Τέλος αναφέρεται ότι οι ποσότητες κοκαΐνης που εντοπίστηκαν φέτος έχουν ξεπεράσει στο διπλάσιο αυτές που εντοπίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.