Μέτρα για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των αιτητών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί μεταξύ άλλων το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως ενημερώθηκαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, τα οποία άσκησαν για μια ακόμα φορά κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα στην εξέταση των αιτήσεων από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MotionBusCard ως τέλος Μαΐου για χαμηλοσυνταξιούχους

Πάντως, όπως ενημερώθηκε χθες η Βουλή, προωθούνται δράσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων, με πρώτη τη λειτουργία, από χθες, της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, που για πρώτη φορά θα έχει δική της ηλεκτρονική πύλη. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων (ΥΔΕΠ) Πρόνοιας μεταφέρθηκε μόλις πρόσφατα στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που έως τώρα είχε υπό την ευθύνη του μόνο τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με την αρμόδια υφυπουργό Αναστασία Ανθούση να εξηγεί πως πλέον θα μπορεί η κοινωνική πολιτική να συνδυάζεται και με εισοδηματική παρέμβαση και να αντιμετωπίζονται έτσι ολιστικά τα προβλήματα.

Η νέα ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων, η οποία βρίσκεται στον σύνδεσμο  αποτελεί μέρος των προσπαθειών για λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών. Σε αυτήν βρίσκονται όχι μόνο πληροφορίες αλλά και απαντήσεις σε ερωτήσεις για όλα τα επιδόματα που διαχειρίζεται πλέον το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Τέκνου και Μονογονιού, το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων, το Επίδομα Μάνας, Φροντίδας, κλπ. Υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για έκδοση βεβαίωσης λήψης επιδόματος – το έντυπο είναι διαθέσιμο κάτω από το Ενότητα «ΕΝΤΥΠΑ». Η προσπάθεια για λιγότερη ταλαιπωρία αιτητών διαφόρων επδιομάτων θα συνεχιστεί, αφού προωθείται και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, τόσο για το ΕΕΕ όσο και για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, τη μικρή επιταγή. Μέχρι πάντως την έναρξη της διαδικασίας για ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων, οι δικαιούχοι θα μπορούν να βοηθούνται σε ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης που θα λειτουργήσουν σύντομα ανά το παγκύπριο στα υφιστάμενα ΚΕΠΟ. Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο λειτουργός της ΥΔΕΠ Χρίστος Διομήδους, τα κέντρα εξυπηρέτησης θα λειτουργήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Σημείωσε ακόμα ότι στα κέντρα αυτά θα υπάρξει εκπαιδευμένο προσωπικό που θα βοηθά τους αιτητές στη συμπλήρωση των αιτήσεων τους για ΕΕΕ και για το σχέδιο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.       Αδάμος Αδάμου