Νομικοί, εμπειρογνώμονες, αναλογιστές και οικονομολόγοι θα κοστίσουν του χρόνου στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν €2 εκατ. Τα περισσότερα χρήματα που θα δαπανήσει το υπουργείο θα είναι για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες και συμβούλους. Συγκεκριμένα, κονδύλια €1.08 εκατ. θα διατεθούν για την αμοιβή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα προχωρήσουν στην ετοιμασία διαφόρων μελετών για εξειδικευμένα θέματα.

Μεταξύ άλλων, θα διεξαχθεί μελέτη για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση, λειτουργία και διάλυση των εταιρειών. Η νέα νομοθεσία θα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, έτσι ώστε να καταστεί το εταιρικό νομικό πλαίσιο ένα ευέλικτο και εύχρηστο εργαλείο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κυπριακών εταιρειών. Το έργο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα €2.1 εκατ.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί μελέτη για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στο ΧΑΚ. Η μελέτη στοχεύει στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του ΧΑΚ. Ήδη, δημιουργήθηκε Ομάδα Συντονισμού και Ομάδα Υλοποίησης Έργου, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων. Και αυτό το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Μέσω των συγκεκριμένων κονδυλίων, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει και διάφορες συμβουλευτικές υπηρεσίες που άπτονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Θα διατεθούν και κονδύλια €285 χιλ. για την αγορά  αναλογιστικών υπηρεσιών που παρέχονται στην Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών σε ό,τι αφορά την εξέταση λογαριασμών ασφαλιστικών εταιρειών ασφαλειών ζωής, εξέταση αιτήσεων για χορήγηση αδειών σε νέες εταιρείες ασφάλειας ζωής και για μεταφορά χαρτοφυλακίων.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει και στη σύναψη συμβάσεων για την αγορά υπηρεσιών, οι οποίες θα έχουν κόστος €604 χιλ. Συγκεκριμένα, αφορούν την αγορά αναλογιστικών υπηρεσιών για τις ανάγκες του υπουργείου, την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για υποβοήθηση της προετοιμασίας της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αγωγή της εταιρεία Cypra καθώς και τη συμμετοχή αυμβούλου στη διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί με ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα λάβει νομικές συμβουλές για την ετοιμασία εναρμονιστικών νομοσχεδίων που αφορούν τον χρηματοοικονομικό τομέα και για την ενίσχυση της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και ασφαλιστικών εταιρειών. 

Θα συνεργαστεί επίσης με ιδιώτες για την υλοποίηση του «Κρατικού Μητρώου Παρακολούθησης Υποχρεώσεων / Ιδιωτικού Χρέους» και για τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων. Τέλος, θα συνεργαστούν με επικεφαλή Οικονομολόγων  ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Υπουργό ή/και στον Γενικό Διευθυντή.