Σε κατασχέσεις τσιγάρων, πούρων, ναρκωτικών, αναβολικών προχώρησε το 2019 το Τμήμα Τελωνείων, στο πλαίσιο καταστολής του λαθρεμπορίου και πρόληψη της απάτης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2019 το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο την πρόληψη και καταστολή του λαθρεμπορίου, της απάτης και της προστασίας της κοινωνίας, έχει καθορίσει στοχευμένους ελέγχους επιβατών και εμπορευμάτων στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας και παράλληλα έχει προχωρήσει στην ενδυνάμωση των ελέγχων διακίνησης προσώπων και αγαθών από και προς τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού της ελέγχου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το Τμήμα Τελωνείων έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των εσόδων της Δημοκρατίας, την έγκαιρη είσπραξη εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ και τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου αναπτύσσει και εφαρμόζει καθημερινά αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ηλεκτρονικά συστήματα, χρήση εξοπλισμού, τελωνειακές διαδικασίες και αξιοποιεί και αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες. Συνεπώς, στα πλαίσια αυτά, κατά το 2019, το Τμήμα Τελωνείων προέβη σε έλεγχο εμπορευμάτων που αφορούσε 32.266 διασαφήσεις (ποσοστό 22%), σε σύνολο 146.166 διασαφήσεων εισαγωγής/εξαγωγής/διαμετακόμισης. Οι διασαφήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, συνεισφέροντας στην απλοποίηση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών και στη διευκόλυνση του επιχειρηματικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 2019 το Τμήμα Τελωνείων προέβη, μεταξύ άλλων, στις πιο κάτω ενέργειες:

• Χειρίστηκε συνολικά 2.403 υποθέσεις που αφορούσαν τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων και 10 υποθέσεις αδήλωτων ρευστών διαθεσίμων που αφορούσαν ποσά άνω των €10.000.

• Καταχώρησε 12 ποινικές υποθέσεις στο Ποινικό Δικαστήριο. Διαβίβασε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας 4 εκθέσεις γεγονότων αναφορικά με αγωγές. Εναντίον του Τμήματος καταχωρήθηκαν 6 προσφυγές. Περαιτέρω έτυχαν χειρισμού 1.026 υποθέσεις (π.χ. επιστολές, γνωμοδοτήσεις) οι οποίες σχετίζονται με την εφαρμογή της τελωνειακής και της άλλης νομοθεσίας, ενωσιακής και εθνικής.

• Πραγματοποίησε 181 λογιστικούς και άλλους εκ των υστέρων ελέγχους σε υποστατικά εισαγωγέων και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων που παρουσίαζαν αυξημένη επικινδυνότητα για αναληθείς δηλώσεις. Εκδόθηκαν συνολικά 83 έγκυρες «εκ των υστέρων βεβαιώσεις τελωνειακής οφειλής» για την είσπραξη €411.232 δασμοφορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων.

• Χειρίστηκε συνολικά 34 υποθέσεις ναρκωτικών, αναβολικών και άλλων σκευασμάτων που σχετίζονται με αυτά, με ισάριθμες κατασχέσεις παράνομων ουσιών.

• Προέβη σε κατάσχεση 17.922.099 τεμαχίων τσιγάρων, πούρων και μικρών πούρων και 949.838 γραμμαρίων καπνού (περιλαμβ. καπνού για ναργιλέ), είτε λόγω παράνομης εισόδου/εισαγωγής στην Κυπριακή Δημοκρατία είτε κατά τους ελέγχους που διενεργούνται στα εγκεκριμένα σημεία διέλευσης λόγω παράνομης διακίνησης από τα κατεχόμενα.

• Προέβη σε κατασχέσεις/κατακρατήσεις 765.170 τεμαχίων εμπορευμάτων που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας κατά τη διενέργεια ελέγχων είτε στο στάδιο της εισαγωγής, εξαγωγής, επανεξαγωγής, διαμετακόμισης, εναπόθεσής τους σε ελεύθερη ζώνη ή αποθήκη, είτε στην κυπριακή αγορά, είτε στα εγκεκριμένα σημεία διέλευσης λόγω παράνομης διακίνησης από τα κατεχόμενα.

Κατά το 2019, με δεδομένη τη μείωση στον συντελεστή φόρων κατανάλωσης, τα συνολικά έσοδα του Τμήματος Τελωνείων ανήλθαν στα €1.118,8 εκατ., παρουσιάζοντας ποσοστιαία μείωση της τάξης του 4,3% (€50,1 εκατ.) σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2018 που ήταν €1.168,9 εκατ. Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνεται ποσό ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί κατά την είσοδο/εισαγωγή εμπορευμάτων ύψους €498,4 εκατ. σε σύγκριση με ποσό €486,8 εκατ. το 2018.