To Top
10:07 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Έρευνα Ελεγκτή για τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Έρευνα Ελεγκτή για τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου 2019, 8:14 πμ

Στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους σε υπουργεία, κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες οργανώνει για τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με στόχο να διαπιστώσει την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων σε νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους που ταλαιπωρούν αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες. Μέσα από αυτούς τους ελέγχους θα διαπιστωθεί κατά πόσο οι υπουργοί, στους οποίους υπάγονται οι υπηρεσίες και τα τμήματα που θα ελεγχθούν, διαχειρίζονται τους πόρους τους –ανθρώπινους, υλικούς και χρηματικούς– κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό. 

Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση της οποίας έτυχε χθες η Βουλή από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχεδόν όλη η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολείται αυτό το διάστημα με τους επικείμενους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρώτα στη λίστα των επικείμενων ελέγχων του Γενικού Ελεγκτή για να διαπιστωθεί η παραγωγικότητά τους είναι το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία. Θα καταγραφούν, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των αδειών που εκδίδουν, ποιος είναι ο μέσος χρόνος έκδοσης, ποιος ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος χρόνος έκδοσης κ.λπ.

Ανάλογοι δείκτες θα ετοιμαστούν για κάθε υπηρεσία που προσφέρουν αυτά τα δύο κυβερνητικά τμήματα. Κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή για έλεγχο της παραγωγικότητάς τους θα βρεθούν και οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Θα καταγραφούν, μεταξύ άλλων, οι επιτόπιες επισκέψεις που έγιναν σε οικογένειες που χρήζουν στήριξης ή σε ανήλικους υπό επίβλεψη. Θα ελεγχθούν, επίσης, τα υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών και Υγείας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι Επαρχιακές Διοικήσεις κ.λπ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς απαντά το ΥΠΕΣ στις καταγγελίες Ελεγκτή για Κούκλια

Όπως αναφέρει στο σημείωμά του προς τη Βουλή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε όλους τους ελεγχόμενους θα γίνει μια καταγραφή των λειτουργιών τους και μια ακτινογραφία των επιδόσεών τους. Θα ακολουθήσει επιλογή θεμάτων για στοχευμένους διαχειριστικούς ελέγχους σε λειτουργίες και δράσεις που θα διαφανεί, εκ πρώτης όψεως, ότι είναι εξόχως προβληματικές. «Αυτές τις μέρες σχεδιάζουμε αυτούς τους ελέγχους. Οι συνάδελφοι καταγράφουν τις λειτουργίες κάθε ελεγχόμενου και προσπαθούν να σκεφτούν δείκτες που θα μπορούσαν να μετρήσουν την επίδοση. Μετά οι πιθανοί αυτοί δείκτες θα συζητηθούν με τους ελεγχόμενους και, αφού οριστικοποιηθούν, θα καταρτιστούν τα προγράμματα ελέγχου και θα αρχίσει η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων. Είμαστε βέβαιοι ότι σε πολλές περιπτώσεις η συλλογή αυτή θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής γιατί δεν υπάρχει παντού μηχανογράφηση. Ακόμη όμως και αυτό θα αποτελεί εύρημα» επισημαίνει στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής.

Το 2015 πήραμε απροβίβαστο

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν παραλείπει στην επιστολή του να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται. «Το 2015 κάναμε αυτοαξιολόγηση με δομημένο μοντέλο για την αξιολόγηση των δικών μας επιδόσεων. Σε πολλά σημεία που αφορούσαν τον τρόπο που διεξάγαμε τους ελέγχους πήραμε απροβίβαστο. Το 2016 η Υπηρεσία μας μετακάλεσε την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για μία ομότιμη αξιολόγηση (peer-review). Τα πορίσματα και εισηγήσεις των Βρετανών συναδέλφων αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο μίας ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με πλήρη επικαιροποίηση και αναβάθμιση των ελεγκτικών οδηγιών και διαδικασιών, σύσταση και λειτουργία Μονάδας Μεθοδολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου και αλλαγή στη δομή και των τρόπων των εκθέσεων που εκδίδουμε».

Δίδυμες αδελφές η Κύπρος με τη διαφθορά 

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου καλείται να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο της προώθησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της διαφάνειας «σε μία χώρα στην οποία η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, ή καλύτερα η αναποτελεσματικότητα, συνεχώς διολισθαίνει, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, τη διαφθορά». Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, τα οποία καταγράφουν τους δείκτες διακυβέρνησης της κάθε χώρας, η Κύπρος σταθερά διολισθαίνει στον δείκτη διαφθοράς από το 2013 μέχρι σήμερα, ενώ ομοίως θλιβερή είναι η εικόνα και στον δείκτη αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα, στον δείκτη διαφθοράς που αντικατοπτρίζει την αντίληψη των πολιτών για το κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον χρησιμοποιείται από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η Κύπρος έλαβε για το 2018 βαθμολογία της τάξεως του 0,64, τη χειρότερη από το 1996 όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται στοιχεία. Ομοίως, στον δείκτη αποτελεσματικότητας η Κύπρος έλαβε μόλις 0,92. Να σημειωθεί πως οι δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τιμές μεταξύ -2,5 και +2,5 είναι οι πλέον αξιόπιστοι διεθνώς και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κυρίως από τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές των δυτικών κρατών. 

Κουλτούρα σήψης και στην Ελεγκτική

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταγγέλλει στην επιστολή του και την κουλτούρα σήψης που επικρατούσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Αναφέροντας επί λέξει τα εξής: «Η Ελεγκτική Υπηρεσία ως σαρξ εκ της σαρκός της δημόσιας υπηρεσίας έχει και αυτή τις δικές της σοβαρές αδυναμίες και παθογένειες. Πρόσφατα ανακοινώσαμε, ότι η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από νυν και πρώην στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που συνέστησαν εταιρεία, η οποία απέκτησε ακίνητη ιδιοκτησία.

Από προκαταρκτική διερεύνηση διαφάνηκε, ότι όχι μόνο δεν λήφθηκε άδεια από τον υπουργό Οικονομικών για συμμετοχή σε τέτοια εταιρεία -που ούτως ή άλλως η άδεια δεν μπορούσε να δοθεί- αλλά ενδεχομένως τα στελέχη αυτά να δήλωσαν ψευδώς κατά τη σύσταση της εταιρείας ότι ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι. Αυτά τα φαινόμενα δεικνύουν την κουλτούρα σήψης που επικρατούσε σε μία περίοδο κατά την οποία τα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θεωρούσαν εαυτούς άτρωτους».
 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...