Ενημέρωση για το πώς κινήθηκε η δικαιοσύνη και πώς το Ανώτατο Δικαστήριο ρύθμισε τα της λειτουργίας των δικαστηρίων, έγινε στη σύσκεψη για επανεκκίνηση της δικαιοσύνης στο Προεδρικό.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, σημείωσε ότι κοινή συνισταμένη όλων όσων παρευρέθηκαν στη σύσκεψη είναι η βούληση έτσι ώστε τα δικαστήρια να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό, μέσα στα πλαίσια των υπόλοιπων χαλαρώσεων που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Τονίζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αρμοδιότητα για τα της λειτουργίας των δικαστηρίων και προανήγγειλε συνεδρίαση της Ολομέλειάς του την Πέμπτη, μετά δηλαδή από τις σημαντικές αποφάσεις που θα λάβει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, έγιναν διάφορες συζητήσεις τόσο για τη λειτουργία των πρωτοκολλητείων και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το κράτος. «Έγινε συζήτηση για την ηλεκτρονική καταχώριση δικογραφιών και ο υφυπουργός Καινοτομίας ανέλαβε να δημιουργήσει πλατφόρμα εντός των επόμενων εβδομάδων» επεσήμανε.
 
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι γίνεται μελέτη για να τροποποιηθεί η διαδικασία για υπογραφή ενόρκων δηλώσεων, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβαίνει ο πολίτης στο δικαστήριο, καθώς και πολλή προεργασία και σκέψη, ώστε κάποιες δίκες να γίνονται με τηλεδιασκέψεις για να μην παρουσιάζονται κατηγορούμενοι και μάρτυρες. «Χρειάζεται ηλεκτρονική διαδικασία και νομοθετική αλλαγή» είπε.
 
Στη σύσκεψη, επιβεβαιώθηκε η απόφαση για να γίνει Επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και η Βουλή, για να δοθούν στοιχεία που απαιτούνται στον υφυπουργό Καινοτομίας.
 
Αύριο θα συνέλθει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία θα συζητήσει τα θέματα που εκκρεμούν, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί το θέμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφασίσει πώς προχωρά η λειτουργία των δικαστηρίων.
 
Πηγή: Philenews