Μια μόνο μέρα πριν την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τα άτομα που επιστρέφουν στην Κύπρο μέσω των ναυλωμένων πτήσεων, τα 7 από τα 8 νέα κρούσματα κωρονοϊού τα οποία ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας αφορούσαν άτομα τα οποία έφθασαν στην Κύπρο με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Πέμπτη.
 

Συγκεκριμένα, στη μία από τις δύο πτήσεις που έφθασαν τη συγκεκριμένη ημέρα μέσω Λονδίνου εντοπίστηκαν 3 κρούσματα και τα υπόλοιπα 4 αφορούσαν επιβάτες της δεύτερης πτήσης. Δεν έγινε βεβαίως γνωστό εάν τα συγκεκριμένα άτομα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Κύπρο από το Ηνωμένο Βασίλειο ή αν προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξαν στο νησί μέσω Λονδίνου.
 
Σημαντικό να αναφερθεί ότι με τον τερματισμό της υποχρεωτικής καραντίνας τα άτομα αυτά θα πρέπει τώρα να τεθούν σε απομόνωση στα σπίτια τους.
 
Στο μεταξύ, χθες, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα και την επιδημιολογική αξιολόγηση των χωρών που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο που ετοίμασε η Κυβέρνηση, αποφασίζοντας την επανέναρξη των πτήσεων στις 9 Ιουνίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 κρούσματα από σύνολο 1,953 τεστ
 
Η αξιολόγηση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «έγινε στηριζόμενη στους βασικότερους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τον αριθμό των θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων».
 
Βάσει της αξιολόγησης αυτής, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης προχώρησε σε εκτίμηση κινδύνου και σε ταξινόμηση των χωρών σε δύο κατηγορίες ως ακολούθως: Στις χαμηλού κινδύνου περιλαμβάνονται 13 χώρες στις οποίες ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής είναι μικρότερος του ενός και η θνητότητα είναι χαμηλή, δηλαδή κυμαίνεται κάτω από το 5 ανά 100.000 πληθυσμού.
 
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι Μάλτα, Ελλάδα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία,  Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία.
 
Στη δεύτερη κατηγορία των χωρών με αυξημένο κίνδυνο, συγκριτικά με τις χώρες της πρώτης κατηγορίας, περιλαμβάνονται οι: Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Εσθονία.
 
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του, «η πιο πάνω αξιολόγηση, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου των χωρών, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται». Για τον σκοπό αυτό, «η ΜΕΕ&ΕΛΝ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανακοινώνει επικαιροποιημένο κατάλογο χωρών».