Δέσμη μέτρων για αναχαίτιση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων λήφθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό το φόντο των διπλάσιων νεκρών φέτος στους δρόμους σε σύγκριση με πέρσι. Η σύσκεψη συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε σημειώματα με μέτρα από την κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία και υπουργείο, ώστε να κωδικοποιηθούν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, εκφράζοντας την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας στα θέματα οδικής συνείδησης. Όπως ανέφερε, στα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της κατάστασης συγκαταλέγεται η αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας στους δρόμους, με συμβατικά οχήματα.
 
 
Είπε, επίσης, ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι για άλκοτεστ και νάρκοτεστ, προσθέτοντας ότι έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διπλασιαστούν τουλάχιστον οι έλεγχοι νάρκοτεστ. Σε συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες, είπε, θα γίνει μια εκστρατεία για έλεγχο των διαφόρων οδικών παραβάσεων με ειδική έμφαση στο θέμα του παρκαρίσματος σε πεζοδρόμια και σε χώρους στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλοι σχεδιασμοί που αποσκοπούν στη μείωση των δυστυχημάτων και στη βελτίωση της ποιότητας των οδηγών, όπως είναι η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών και οι διαφημιστικές εκστρατείες σε συνεννόηση με το ΓΤΠ.
 
Στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να λαμβάνονται αποφάσεις αλλά και να υλοποιούνται. Ανέφερε ότι θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των αποφάσεων. Από πλευράς του ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος είπε ότι οι προτάσεις του υπουργείου του επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής εφαρμογής και μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνουν για προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην αναστολή της άδειας οδήγησης από αυτούς που θα κρίνονται ως επικίνδυνοι οδηγοί και στην αύξηση του βαθμού δυσκολίας των εξετάσεων για απόκτηση άδειας οδηγού με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είπε, τέλος, ότι θα εφαρμοστεί ο θεσμός του πρεσβευτή της οδικής ασφάλειας για προώθηση του μηνύματος της οδικής ασφάλειας.