Προσωπικά επισκέφθηκα μόνο μια φορά τα κατεχόμενα, προκειμένου να δω το χωριό και το σπίτι της γιαγιάς μου, όμως τελευταία, πολλοί είναι εκείνοι που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα, για αγορά διαφόρων προϊόντων. Φίλοι μου είπαν ότι σε κάθε επίσκεψή τους αγοράζουν τσιγάρα, όχι όμως και καπνό για τσιγάρα, επειδή η μεταφορά καπνού στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, απαγορεύεται. Ακόμη δεν κατάλαβα, πώς γίνεται να επιτρέπεται η μεταφορά ενός καπνικού προϊόντος όπως είναι τα τσιγάρα και όχι η μεταφορά ενός άλλου όπως είναι ο καπνός με τον οποίο γίνονται τα «τυλιχτά τσιγάρα». Σάββας Χ.

Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τελωνείων υπάρχει αναρτημένος ο λεγόμενος «κανονισμός της πράσινης γραμμής», ο οποίος καθορίζει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να μεταφέρεται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως διαβάζουμε σε αυτόν, κατά τη διέλευση προσώπων στις ελεύθερες περιοχές από τα σημεία διέλευσης, χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο κύκλου εργασιών και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές τους αποσκευές, εφόσον δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα €260 κατ’ άτομο.
Επίσης, για σαράντα (40) τσιγάρα και για ένα (1) λίτρο οινοπνευματωδών ποτών για προσωπική κατανάλωση. Η απαλλαγή αυτή δεν χορηγείται σε πρόσωπα κάτω των 17 ετών. «Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε ποσότητας καπνού από τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται σε αυτήν.