Μόλις ανοίξει η βουλή, η πρώτη δουλειά θα είναι να υποβάλουμε το υπόμνημα για αποστολή στρατού στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το υπόμνημα θα περάσει στις 8 ή 9 Ιανουαρίου. Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος τους δεν ήταν να σφετεριστούν τα δικαιώματα κανενός αλλά αντίθετα να εμποδίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας.
 
Για γεωτρήσεις
 
Σε ομιλία του στη διευρυμένη σύνοδο επαρχιακών προέδρων του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην ανατολική Μεσόγειο δύο σεισμικά ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα διεξάγουν ακόμη δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν όλα όσα χρειάζονται για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και των Τ/κ.
 
Επικρίνοντας τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι με το να λένε ότι ‘δεν βγήκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο’ είναι ‘σαν να ξερνούν μίσος’. “Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της αυτή έχει δώσει πολύ υλικό στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Τα πάντα τα έχουμε κάνει εγχώρια και εθνικά, μόνο στο θέμα της αντιπολίτευσης δεν το πετύχαμε αυτό. Πρώτα ο Αλλάχ θα το πετύχουμε και αυτό με τον λαό μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Για σχέσεις με Λιβύη
 
Για τη Λιβύη ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κάθε εξέλιξη που υπάρχει εκεί ενδιαφέρει άμεσα την Τουρκία. Ανέφερε πως ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1911 είχε οργανώσει του Λίβυους και πολέμησαν μαζί εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στη Λιβύη και μάλιστα εκεί στις μάχες ο Ατατούρκ τραυματίστηκε και έφερε το σημάδι του τραύματος σε όλη του τη ζωή. “Αυτό το ήξερες κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάργολου);”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, επικρίνοντας και πάλι την αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο θέμα της Λιβύης.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε για τον νυν Πρωθυπουργό της Λιβύης (Σαράτς) ότι έχει ακόμη και συγγενείς στην Τουρκία.  Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι πολυδιάστατες και πως οι διαδικασίες για τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχαν ξεκινήσει από το 2012 επί Καντάφι αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν ενόσω ήταν εν ζωή. “Τώρα βρήκαν το πεδίο άδειο και βλέπετε ότι ορμούν και χτυπούν. Ό,τι και να κάνετε εμείς τις υπογραφές τις ρίξαμε, αυτή τη δουλειά την τελειώσαμε”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Για τη θαλάσσια δικαιοδοσία
 
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στόχος τους δεν ήταν να σφετεριστούν τα δικαιώματα κανενός αλλά αντίθετα να εμποδίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας. “Επειδή εάν εμείς δεν κάναμε αυτό το βήμα, σχεδιαζόταν ένα παιχνίδι που θα φυλάκιζε την Τουρκία στην Μεσόγειο μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Εμείς ασφαλώς δεν θα μέναμε απαθείς θεατές σε αυτά τα παιχνίδια που θα μας έφερναν σε κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ρίξουμε καν παραγάδι στη θάλασσα”, επεσήμανε.
 
“Επιπλέον το βήμα που κάναμε είναι πλήρως συμβατό με το διεθνές δίκαιο και με άλλες παρόμοιες εφαρμογές σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη βάση του μνημονίου ασφάλειας και στρατιωτική συνεργασίας, πρώτα ο Αλλάχ μόλις ανοίξει η βουλή, η πρώτη δουλειά θα είναι να υποβάλουμε υπόμνημα για την αποστολή στρατού. Και με την έγκριση της βουλής μας θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”, πρόσθεσε.
 
Για εμπλοκή Ρωσίας και άλλων
 
“Οι χώρες που διασφαλίζουν κάθε στήριξη, από πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακαισμένα και μισθοφόρο στρατό στον πραξικοπηματία στρατηγό, εναντιώνονται σε αυτό το βήμα της χώρας μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε η Ρωσία έχει ήδη στείλει δύο χιλιάδες Wagner (μισθοφόρους στρατιώτες) εκεί και το Σουδάν πέντε χιλιάδες, χωρίς να έχουν προσκληθεί από την επίσημη κυβέρνηση.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση το υπόμνημα στις 8 ή 9 Ιαννουαρίου και θα αποδεχτεί την πρόσκληση για στρατιωτική αποστολή. “Αυτοί βοηθάνε έναν βαρόνο του πολέμου, εμείς αποδεχόμαστε την πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης μιας χώρας. Η διαφορά μας είναι αυτή”, ανέφερε.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ