Η χλωροκίνη δεν είναι παρακεταμόλη για τον πονοκέφαλο», τόνισε σε δηλώσεις της στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, εξηγώντας ότι «ακόμα και σήμερα και ύστερα από τις ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας και τις σαφείς εξηγήσεις ότι η χλωροκίνη θα διατίθεται μόνο σε ασθενείς με κορωνοϊό και μόνο εάν ο γιατρός το κρίνει ως ενδεδειγμένη θεραπεία, κάποιοι πολίτες επιμένουν να ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν σκευάσματα χλωρικίνης.»
 
Όπως τόνισε, «εκτός όλων των άλλων και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη χρήση του σκευάσματος αυτού, πρόκειται για συνταγογραφούμενο φάρμακο και οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να το δίνουν χωρίς ιατρική συνταγή σε κανένα», κατέληξε η κ. Ισσέγιεκ. 
Σε σοβαρές συστάσεις για την αλόγιστη χρήση χλωροκίνης προχώρησε χθες και το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι εάν δεν ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες και πρωτόκολλα υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν σοβαρές παρενέργειες. «Χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη, δύο φάρμακα που, επί του παρόντος, είναι εγκεκριμένα για ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, διερευνώνται σε όλο τον κόσμο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).
 
 
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε μελέτες», αναφέρει σε ανανοίνωση του το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι «τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα», για αυτό «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από ιατρό. Οι συνταγές δεν πρέπει να χορηγούνται εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων με εξαίρεση τη χρήση σε κλινική δοκιμή ή σε πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο». 
Επιπρόσθετα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ζωτικής σημασίας φάρμακα για ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. Είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά και να μην υπάρξουν ελλείψεις που να οφείλονται σε υπέρμετρη αποθήκευση ή χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων». 
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι, βάσει των διαδικασιών που έχουν καθοριστεί μπορούν να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, εφόσον οι γιατροί τους το κρίνουν απαραίτητο και υπό προϋποθέσεις το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι και «οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να συνταγογραφούν ποσότητες πέραν της ενδεδειγμένης διάρκειας». 
Σε δηλώσεις του εξάλλου ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξήγησε ότι «τα σκευάσματα αυτά δεν λειτουργούν προληπτικά αλλά ούτε και θεραπευτικά για τον COVID -19. Εκείνο που έχει διαπιστωθεί και βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δοκιμής είναι ότι βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και γενικά αποτρέπουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, την επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς». 
 
Έκκληση στους πολίτες να μην αποθηκεύουν άσκοπα φάρμακα στο σπίτι τους και από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, «θερμή παράκλησή μας όπως όλοι οι πολίτες συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και επιδείξουν αλληλεγγύη προς τους χρόνιους πάσχοντες για τους οποίους είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή στην καθημερινή διαχείριση της ασθένειας τους, για αυτό και θα πρέπει να προβαίνουν μόνο στις αναγκαίες αγορές φαρμάκων.
 
Επιπρόσθετα, τώρα τα φάρμακα αυτά χορηγούνται βάσει κριτηρίων και στους ασθενείς με κορωνοϊό άρα πρέπει να έχουμε επάρκεια ποσοτήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες».