Ο Χαράλαμπος Μερακλής γράφει για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην ανθρωπότητα και καλεί να ληφθούν μέτρα…

Είμαστε μάρτυρες των τεράστιων περικυκλώσεων και καταστροφών που δέχεται η Γη μας εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων από καύσωνες, πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, τυφώνες, πλημύρες, ξηρασίες, σφοδρές χιονοθύελλες, πανδημίες κ.λπ.

Κύριος παρονομαστής αυτής της συμφοράς είναι η κλιματική αλλαγή και οι άνθρωποι με επικεφαλής τις παγκόσμιες ηγεσίες που αγνόησαν πριν 47 χρόνια τις εκθέσεις της CIA για τον ερχομό ακραίων καιρικών φαινομένων που θα οδηγούσαν σε μαζικά μεταναστευτικά κύματα και θα προκαλούσαν παγκόσμια αναταραχή.

Αυτές οι κλιματικές αλλαγές ξεκίνησαν την 10ετία του ’60 όπου κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε Σιβηρία και Ινδία χωρίς κανένα οίκτο γι’ αυτές τις περιοχές, ενώ οι επενδύσεις για ενέργεια, τεχνολογία, φαρμακολογία κατείχαν το ρεκόρ. Τα πρώτα δείγματα της κλιματικής αλλαγής τα δέχθηκαν οι κάτοικοι των υποσαχάριων χωρών της Δ. Αφρικής όπου οι κάτοικοι τους ήταν τα πρώτα θύματα της ξηρασίας και των ακολουθούμενων πλημμυρών σ’ αυτές την 10ετία του ’70.

Μόνο στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, επιστήμονες, ΜΚΟ οργανώσεις ακτιβιστές οργανώσεις, ΟΗΕ άρχισαν να προβληματίζονται σοβαρά γύρω από την κλιματική αλλαγής εξαιτίας των τακτικών ακραίων καιρικών κτυπημάτων που δέχονταν ο πλανήτης μας. Προηγούμενα, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο περιβάλλον, τη διάσωση των δασών, της πανίδας και των υπόεξαφάνιση εναπομεινάντων άγριων ζώων, πτηνών κ.λπ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια κατεγράφησαν 18 θερμότερα έτη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου ενώ όπως υπολογίζεται αυτή θα φθάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2060.

Οι επιπτώσεις, οι ζημιές και οι θάνατοι από αυτή την κλιματική αλλαγή θα είναι πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ απώλειες ανθρωπίνων ζωών θα αγγίξουν πολλά εκατομμύρια με αυξητική τάση διάφορα αναπνευστικά προβλήματα και καρδιακές παθήσεις.

Τα παθήματα της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων θα πρέπει να ταρακουνήσουν πολίτες, κυβερνήσεις, διεθνή σώματα όπου με συντονισμένες προσπάθειες να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή του πλανήτη Γη.

Μέσα από άμεσα σχέδια και προγραμματισμούς, πολίτες και κράτη, να θέσουμε τις βάσεις και τις προοπτικές δρομολογώντας έργα που θα πρέπει να εκτελεσθούν άμεσα και να είναι αποδοτικά.

Στόχος θα πρέπει να είναι (α) η αναδάσωση των καμένων περιοχών, αντιπλημμυρικά έργα για να μην υπάρχει διάβρωση του εδάφους, (β) να υπάρξει σύγχρονος εξοπλισμός και εκπαιδευμένο προσωπικό μαζί και αυξημένο εθελοντικό προσωπικό για να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές και τα άλλα καιρικά φαινόμενα που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή, (γ) να υπάρξουν οι κατάλληλες προσβάσεις προς τα δάση και τις παραλίες για την αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων, (δ) να απαγορευθούν οι ανεγέρσεις κατοικιών σε δάση, παραλίες και ρυάκια γιατί αυτές οι περιοχές είναι κοινής ωφέλειας, (ε) να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο χρηματολογικό ομόλογο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες της, (ζ) να χρηματοδοτηθούν οι κοινότητες και οι κάτοικοι τους για να παραμείνουν σ’ αυτές και να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες τους οι οποίες είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο για την κοινωνική – οικονομική ζωή της περιοχής και της εθνικής οικονομίας.