Εικόνες αποκάλυψης μεταδίδουν από το Χονγκ Κονγκ τα διεθνή ΜΜΕ με τους κατοίκους να έχουν ανεβάσει βίντεο στα social media απεικονίζοντας το μέγεθος της ανυπολόγιστης καταστροφής.

Όπως μεταδίδoυν το Reuters και το CNN, το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ισχυρότερες και χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών. Κυρίως όμως πλήττεται η γειτονική κινεζική πόλη Σεντζέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χονγκ Κονγκ: Πλήγηκε από τη χειρότερη βροχή του τελευταίου αιώνα

Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ μετράει τις πληγές του από την έντονη κακοκαιρία με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, αναφέρει το CNN.

Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα που είχε μετατρέψει σε ποτάμια πολλές περιοχές.

Χθες, η γειτονική κινεζική μητρόπολη Σεντζέν επλήγη από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν να καταγραφούν από το 1952, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνει το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα, η Σεντζέν των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι έδρα κινεζικών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας.

Η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, φαινόμενα που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, επιδεινώνει η υπερθέρμανση του πλανήτη .

Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 83 είναι οι τραυματίες και δεκάδες οι αγνοούμενοι (κάποια πρακτορεία κάνουν λόγο για 36). Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν θύματα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα «εξαιτίας των ακραίων συνθηκών», όπως και μέρος της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα Χονγκ Κονγκ – Σεντζέν.

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της Σεντζέν σκέφτονται να απελευθερώσουν ποσότητες ύδατος από ταμιευτήρες της μεγαλούπολης, κάτι που αν προχωρήσει, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της ημιαυτόνομης περιοχής.

Οι βροχές έφθασαν κατά τόπους τα 469 χιλιοστά, ρεκόρ στην πόλη, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Η εταιρεία διαχείρισης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος του δικτύου –τουλάχιστον μια από τις γραμμές– διότι πλημμύρισε σταθμός.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες ανέβασαν στο διαδίκτυο στιγμιότυπα που δείχνουν συρμό να μη σταματά στον σταθμό Γουόνγκ Τάι Σιν, όπου η αποβάθρα είχε καλυφθεί από νερά.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, οι καταρρακτώδεις βροχές οφείλονται σε βαρομετρικό χαμηλό το οποίο άφησε στο πέρασμά του ο «Χαϊκούι», ο τυφώνας που έπληξε την Ταϊβάν στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 100 άνθρωποι, να ξεριζωθούν δέντρα και να υποστούν ζημιές οι δρόμοι, προτού κατευθυνθεί στη νότια Κίνα, υποβαθμισμένος σε καταιγίδα.

Τη νότια Κίνα έπληξαν το Σαββατοκύριακο δυο τυφώνες: ο Σαολά και ο Χαϊκούι.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των τροπικών καταιγίδων, που φέρνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες βροχής και ισχυρότερες ριπές ανέμων και προκαλούν αστραπιαίες πλημμύρες και ζημιές σε παραθαλάσσιες περιοχές, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, μεταδίδει το Reuters.

protothema.gr