Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου νωρίτερα ήχησαν σειρήνες για ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Ο δήμαρχος του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι και ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι απηύθυναν μέσω Telegram έκκληση στους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίσκ και Χμελνίτσκι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

«Εξαιρετικά εύθραυστη»

Στο μεταξύ, σημάδια προόδου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια διακρίνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti που μεταδίδονται σήμερα.

«Ζυγίζω προσεκτικά τα λόγια μου»

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού και ο ΔΟΑΕ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για να αποτραπεί ενδεχόμενο ατύχημα που θα είχε ολέθριες συνέπειες.

«Μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει κάποια πρόοδο, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε στο RIA o Ραφαέλ Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη του ΔΟΑΕ βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού. «Ωστόσο, ζυγίζω προσεκτικά τα λόγια μου», συμπλήρωσε.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είπε επίσης πως στο περιθώριο των εργασιών της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σκοπεύει να συναντήσει αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

in.gr/ ΑΠΕ