Μπαρούτι μυρίζει και πάλι η περιοχή του Καυκάσου με έναν νέο γύρο εχθροπραξιών να έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, που πολέμησαν για τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει «αντιτρομοκρατικές», όπως τις χαρακτηρίζει, επιχειρήσεις σε περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που τελούν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, απειλώντας να τις συνεχίσει «μέχρι τέλους».

Το Μπακού κατέστησε σαφές ότι η επίθεση θα σταματήσει μόνο με την παράδοση.

Οι «παράνομοι αρμενικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί θα πρέπει να παραδώσουν όλα τα όπλα και να διαλύσουν το παράνομο καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν .

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ήρθαν για πρώτη φορά σε πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια, το 2020 το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε περιοχές μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρροτού συμφωνηθεί εκεχειρία που παρακολουθείται από Ρώσους ειρηνευτές.

Οι εθνοτικοί Αρμένιοι στο Καραμπάχ απηύθυναν έκκληση την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός και για την έναρξη συνομιλιών. Ωστόσο, ήταν σαφές από το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν ότι στόχος του Μπακού ήταν να ολοκληρώσει την κατάκτηση του ορεινού θύλακα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, από την πλευρά του, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση.

Τουλάχιστον 25 νεκροί και 138 τραυματίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε απόψε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 7.000 άμαχοι από 16 τοποθεσίες απομακρύνθηκαν την Τρίτη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την έναρξη της επιχείρησης από το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσαν οι αρμενικές αυτονομιστικές αρχές του θύλακα.

Η Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε το Μπακού να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητές του.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του. Ανέφερε ότι η Ε.Ε. παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Μπακού να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επιχείρηση στον θύλακα. «Οι στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να επιτραπεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ», δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Η Ρωσία, εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία για την απότομη κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». «Η ρωσική πλευρά προτρέπει τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στον δρόμο της πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως ανέφερε η ίδια, η Μόσχα ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή. «Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε “εκ των προτέρων” τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (…) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

Η Γαλλία καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν και ζήτησε τη σύγκληση «κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». «Κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια, η οποία απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από μήνες παράνομου αποκλεισμού και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας το Μπακού «να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επικοινωνήσει με «όλα τα μέρη» συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον κρίνει «ιδιαίτερα επικίνδυνη»τη στρατιωτική επιχείρηση από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

protothema.gr