Γυναίκες δεμένες πισθάγκωνα, μικρά παιδιά να τα τραβούν από τις αγκαλιές των γονιών τους, ηλικιωμένους να τους κακομεταχειρίζονταν με αγριότητα. Η επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο δεν εστιάζεται μόνο σε όσους σκοτώθηκαν. Ακόμη πιο τραγική πτυχή είναι οι απαχθέντες και οι οικογένειές τους, που ζουν έναν εφιάλτη περιμένοντας την επιστροφή τους.

Για τον 34χρονο Γόνι Άσερ η χειρότερη μέρα της ζωής του ήταν το περασμένο Σάββατο, όταν η γυναίκα του, Ντόρον που επισκεπτόταν τους γονείς της στην περιοχή όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις της Χαμάς, τον πήρε πανικόβλητη στο τηλέφωνο για να του πει πως οι τρομοκράτες είχαν μπει μέσα στο σπίτι τους. Μιλώντας στο philenews είπε πως ήταν η τελευταία φορά που είχε κάποιο νέο τόσο από την ίδια όσο και από τις κόρες τους Αβίβ και Ραζ, 5 και 3 ετών. «Η επικοινωνία διακόπηκε και είχα ξανά νέα τους, βλέποντας βίντεο με τις απαγωγές που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Μπόρεσα να ξεχωρίσω και τη γυναίκα μου και τις κόρες μου. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως έχουν απαχθεί», είπε.

Πλέον, καταρρακωμένος – κι αυτό φαινόταν σε κάθε λέξη που έλεγε – το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει η οικογένειά του. «Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει και ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας. Οι ενήλικοι ακόμη και αν μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες κράτησης, για τα μικρά παιδιά είναι αδύνατο», εξήγησε.

Κανένας δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι έχουν απαχθεί. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και στρατιώτες, τους οποίους οι ισλαμιστές δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό ατού, ακόμη και ως ανθρώπινες ασπίδες αν δεχτούν επίθεση.

Το φως της δημοσιότητας είδαν ιστορίες για ανθρώπους που αποφάσισαν να πάρουν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους και πήγαν οι ίδιοι στη Λωρίδα της Γάζας για να αναζητήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μια σκέψη που περνά από τον νου των συγγενών, όπως και του Γόνι Άσερ. Παρ’ όλα αυτά, είπε, πως πρόκειται για μια συναισθηματική αντίδραση που δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και γι’ αυτό περιμένει να δει πώς θα ενεργήσει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα όμως η αβεβαιότητα και το να μην μπορεί να κάνει κάτι για την οικογένειά του ,τον διαλύει. Το μόνο «όπλο» που έχει στη διάθεσή του, είναι τα λόγια του, με τα οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. «Είμαστε όλοι γονείς, έχουμε όλοι παιδιά. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί. Τα παιδιά μας πρέπει να επιστρέψουν», είπε.

Ήδη οι οικογένειες των απαχθέντων οργανώνονται και προσπαθούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο. Κάθε ώρα που περνά, μια νέα ιστορία με απαχθέντες προστίθεται στον εφιάλτη που ζει το Ισραήλ. «Υπάρχουν οικογένειες που αναζητούν τους δικούς τους και άλλες που πενθούν για εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε και τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται και πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο», ανέφερε.

Τέλος, ο Γόνι Άσερ ερωτήθηκε αν μισά τη Χαμάς και τους μαχητές της. «Δεν μισώ τους ανθρώπους και πιστεύω πως πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους. Και ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να δει η διεθνής κοινότητα. Να δει ποια στην πραγματικότητα είναι η Χαμάς, που γεμίζει τον κόσμο με μίσος. Έχουν απαγάγει μικρά παιδιά, που κανένας δεν ξέρει που βρίσκονται, έχουν προκαλέσει τόσο πόνο. Είναι τραγικό, αλλά η επίθεση ήταν μια εισβολή και μια σφαγή. Κι αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούν», κατέληξε.