Περισσότεροι από 300 νεκροί είναι ο θλιβερός απολογισμός της υπερχείλισης του ποταμού Κονγκό στην Κεντρική Αφρική.

Η στάθμη του ποταμού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο κράτος του Κονγκό, οι οποίες έχουν στοιχίσει τους τελευταίους μήνες τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο ανεπαρκής πολεοδομικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τις κακές και ελλιπείς υποδομές καθιστούν μερικές αφρικανικές χώρες ευάλωτες σε αστραπιαίες πλημμύρες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν γίνει συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 300.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί, με δεκάδες χιλιάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

Άνθρωποι μεταφέρονται με βάρκες προς στεγνά και ασφαλή σημεία

«Είχαμε ειδοποιήσει»

Ο Φέρι Μόουα, εξειδικευμένος στην υδρολογία στην αρμόδια αρχή για τις ποτάμιες οδούς -τμήμα του υπουργείου Μεταφορών- στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε ότι το γραφείο του είχε προειδοποιήσει για την άνοδο της στάθμης των υδάτων στα τέλη Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να επηρεαστεί ολόκληρη η πεδιάδα της πρωτεύουσας Κινσάσα, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μετακινηθούν οι άνθρωποι που ζουν γύρω από τον ποταμό», τόνισε ο Μόουα.

Σπίτια στην πρωτεύουσα Κινσάσα σχεδόν «σκεπασμένα» από τα λασπόνερα

Πολλές συνοικίες στην πυκνοκατοικημένη Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχουν πλημμυρίσει, όπως και κοινότητες σε τουλάχιστον 12 επαρχίες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η πρωτεύουσα Μπραζαβίλ βρίσκεται επίσης στις όχθες του ποταμού, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες σε οκτώ περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με περισσότερα από 60.000 νοικοκυριά να έχουν πληγεί, γνωστοποίησαν οι αρχές στο Reuters.

ΑΠΕ