Τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους για ένα διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο σημειώθηκε μεταξύ του Βελγίου και της Τουρκίας. Ενδεικτικό στοιχείο της σοβαρότητας του επεισοδίου είναι ότι ο πρέσβης του Βελγίου στην Τουρκία κλήθηκε άμεσα για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε από την παρουσία του Βέλγου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρόο στις 11 Μαρτίου στο ιφτάρ (σ.σ το δείπνο των Μουσουλμάνων που σπάει τη νηστεία του ραμαζανιού) της βελγοτουρκικής οργάνωσης Fedaction στην Αμβέρσα.

Η οργάνωση ανήκει στον Γκιουλέν

Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη οργάνωση – η Fedaction – πρόσκειται στον αντίπαλο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Μάλιστα, η αμεσότητα της αντίδρασης της Άγκυρας αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ο πρέσβης του Βελγίου στην Τουρκία κλήθηκε άμεσα για την παροχή εξηγήσεων. Με βάση τα παραπάνω το γραφείου του Βέλγου πρωθυπουργού απάντησε ότι «η συμμετοχή ήρθε έπειτα από πρόσκληση που έλαβε. Ο πρωθυπουργός τίμησε την πρόκληση χωρίς πολιτική ατζέντα», ανέφερε εκπρόσωπος του Αλεξάντερ Ντε Κρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ