Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε με σημερινή του απόφαση ότι θα αναγνωρίζεται η μητρότητα και στις δύο γυναίκες που τελούν σε οικογενειακή ένωση, στο πλαίσιο της οποίας η μία γυναίκα εκ των δύο τεκνοθέτησε με βιολογικό τρόπο.

Με τη σημερινή απόφαση, απορρίφθηκε το επιχείρημα του Μητρώου Πληθυσμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που εξέδιδε πιστοποιητικό γεννήσεως, δια του οποίου αναγνωριζόταν η μητρότητα μόνο της βιολογικής μητέρα και όχι και της, νόμιμα αναγνωρισμένης από τις οικείες διατάξεις, συμβίας της.

Με τη σημερινή δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιλύθηκε μία μακροχρόνια διαφορά μεταξύ οργανώσεων της ΛΟΑΤΚΙ ισραηλινής κοινότητας και του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Η ανάγκη επίλυσης της διαφοράς κρίνεται ως θεμελιώδους σημασίας εξ αιτίας του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά την ειδική περίπτωση απώλειας της ζωής της βιολογικής μητέρας εν καιρώ πολέμου, προκειμένου η γονική μέριμνα να ανήκει στην νόμιμη συμβία που θα χηρεύσει. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, ελήφθη υπόψιν ως προστατευτέο έννομο αγαθό το συμφέρον του τέκνου.

Οι δικηγόροι του ομόφυλου ζεύγους γυναικών που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο σχολίασαν την απόφαση δηλώνοντας ότι «το πιστοποιητικό γεννήσεως κάθε ανθρώπου είναι ένα από τα σημαντικότερα που εκδίδονται για κάθε άνθρωπο, καθότι αποτελούν την βάση αναγνώρισης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ως επίσης και απόκτησης υπηκοότητας. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και χρόνια η δημόσια διοίκηση στερεί από τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με δύο μητέρες, να αναγνωρίζεται η βιωτική τους σχέση με αμφότερες». «Με αυτήν την απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει τέλος σε μία δυσμενή διάκριση, που δεν εξυπηρετούσε κανέναν απολύτως σκοπό», καταλήγει η κοινή δήλωση των δικηγόρων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στα ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο σύνδεσμος της ισραηλινής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας χαιρέτισε την εξέλιξη με σχετική ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως «ιστορική», κατά την οποία «η δημόσια διοίκηση αναγνωρίζει με ισονομία τις οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών στο Ισραήλ», καλώντας παράλληλα όσα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με το Υπουργείο Εσωτερικών να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να τηρηθεί το νέο δεδικασμένο, ζητώντας την έκδοση διορθωμένων πιστοποιητικών γεννήσεως για τα τέκνα τους.

Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου, που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου 2023, ανέδειξε την ανάγκη προσαρμογής της ισραηλινής νομοθεσίας ως προς τα κριτήρια αναγνώρισης επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών σε συντρόφους στρατιωτών και στρατιωτίνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των μαχών. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου 2023 η Κνέσετ ενέκρινε τροποποίηση του Νόμου περί Αναγνώρισης Χηρείας σε Καιρό Πολέμου, αναγνωρίζοντας την ιδιότητα «χηρείας λόγω πολέμου» σε πολίτες που τελούσαν σε ομόφυλη νομικά αναγνωρισμένη ένωση και έχασαν τον/την σύντροφό τους ενόσω υπηρετούσε στον στρατό εν καιρώ πολέμου. Παράλληλα, ύστερα από δέκα χρόνια που υπεβλήθη σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Άμυνας και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, η Κνέσετ ενέκρινε χθες νομοσχέδιο το οποίο θεσμοθετεί πλαίσιο επιδομάτων και πρόνοιας υπέρ γυναικών που είχαν τελέσει αρραβώνα και οι σύντροφοί τους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

ΚΥΠΕ