Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος έξι προσώπων και δύο οντοτήτων με έδρα τη Ρωσία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φέρονται να χρηματοδοτούσαν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Τα μέτρα ελήφθησαν σε συντονισμό με τη Νότια Κορέα

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επισημαίνεται ότι τα μέτρα ελήφθησαν σε συντονισμό με τη Νότια Κορέα.

Τα έξι πρόσωπα που κατονομάζονται είναι οι Γιου Που Ανγκ, Ρι Τονγκ Χιοκ, Χαν Τσολ Μαν, Οιν Τσουν, Τζονγκ Σονγκ Χο και Τζον Γιον Γκουν.

Οι εταιρίες στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις είναι η Alis LLC με έδρα το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας και η Pioneer Bencont Star Real Estate που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες υπάγονται στην Chinyong Information Technology Cooperation Co, η οποία συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας. Η Chinyong έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων από τον Μάιο του 2023.

Ανησυχίες

Η διπλωματία των ΗΠΑ είχε πρόσφατα καταδικάσει και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, εν μέσω επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη Νότια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, γνωστής επίσης ως Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Οι ανησυχίες για τις στρατιωτικές προετοιμασίες της Βόρειας Κορέας έχουν ενταθεί από τον περασμένο Ιανουάριο οπότε ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, υποσχέθηκε σε μια ομιλία του τον να ξαναγράψει το Σύνταγμα επιδιώκοντας την «ειρηνική ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Και τόνισε ότι σ’ αυτό πρέπει να διευκρινίζεται πως η Βόρεια Κορέα θα προσαρτήσει και θα υποτάξει τον Νότο εάν ξεσπάσει άλλος πόλεμος.

protothema.gr