Με νέα ανάλυση ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης και Στρατηγικής Ιγκόρ Τσαλένκο, παρουσιάζει το προφίλ ενός στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, “χάρη στην ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών”.

Συγκεκριμένα, και όπως επισημαίνει ο Ουκρανός αναλυτής, ενώ ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για να αποκρούσει την επόμενη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων με τη στήριξη της ΕΕ, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ρούμπεν Βαρντανιάν, τον οποίο το Κίεβο έχει κηρύξει επισήμως “συνεργό στα εγκλήματα των ρωσικών αρχών έναντι της Ουκρανίας”.

Είναι σημαντικό ότι οι πρώτοι που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά του για το βραβείο ήταν το Sputnik, ένα από τα βασικά φερέφωνα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου εκτός Ρωσίας, και το ρωσικό ΜΜΕ RBK. Το τελευταίο ανήκει στον μεγιστάνα Grigory Berezkin, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, “ως όργανο του Ρώσου προέδρου που συνέβαλε άμεσα στον παράλογο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και είναι υπεύθυνος για τα δεινά και τον πόνο του λαού της Ουκρανίας”.

Ο ίδιος ο Βαρντανιάν είναι γνωστός για το πέρασμά του ως επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Troika Dialog. Σύμφωνα με έρευνα του διεθνούς μέσου OCCRP, χρήματα μεταβιβαζόταν κρυφά μέσω της εταιρείας αυτής σε στενούς φίλους του Πούτιν. Στην περίοδο 2006-2013, περισσότερα από 4,6 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν από τους λογαριασμούς των offshore δικτύων του Βαρντανιάν. Το 2020, ο νεκρός πλέον κύριος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, είχε κατηγορήσει τον Βαρντανιάν για δωροδοκία ύψους 50 εκατ. Δολαρίων περίπου.

Το 2019, 22 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την ΕΕ να του επιβάλει κυρώσεις, ενώ το 2022, ο Βαρντανιάν, όπως και άλλοι συνεργάτες του Πούτιν, συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο της λίστας με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2023, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), συμπεριλήφθηκε στην ουκρανική βάση δεδομένων “Myrotvorets”, που αφορά σε συνεργούς της ρωσικής επίθεσης, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: “ένας συνεργάτης των ρώσων εισβολέων και τρομοκρατών. Συνένοχος στα εγκλήματα των ρωσικών αρχών κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της (….) υπόκειται σε άμεση κράτη και μεταφορά στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουκρανίας ή των χωρών του ΝΑΤΟ”. Η SBU κατηγόρησε επίσης τον Βαρντανιάν για “χρηματοδότηση της ρωσικής επιθετικότητας σε μετά-Σοβιετικά εδάφη”.

Δύο μήνες αργότερα, ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του αρμενικού θύλακα στο Καραμπάχ, Σαμβέλ Μπαμπατζιάν, δήλωσε στη δημόσια αρμενική τηλεόραση ότι την περίοδο 2022-2023 ο Βαρνανιάν έδρασε ως Ρώσος πράκτορας στον Νότιο Καύκασο.

Το 2023, τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, έκαναν επίσης αναφορά στις διασυνδέσεις του Βαρντανιάν με το Κρεμλίνο.

“Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι ο Βαρντανιάν είναι άνθρωπος του Κρεμλίνου, κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι επέβαλε κυρώσεις εναντίον του”, ανέφερε το Politico, ενώ σύμφωνα με το Forbes, “ο Βαρντανιάν έχει τις ευλογίες της Μόσχας”.

Η ρουμανική έκδοση του αμερικανικού εβδομαδιαίου Newsweek, ανέφερε ότι “ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ αγωνίζονται για την επίτευξη ειρήνης στον Καύκασο και επιδιώκουν μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Καραμπάχ, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα”.

Δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδη τα στοιχεία που αναφέρουν οι Washington Times για τις διασυνδέσεις του Βαρντανιάν με το καθεστώς του Αγιατολάχ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των απειλών πυο εκτοξεύδει δημοσίως το Ιράν εναντιον των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, εξαιτίας της στήριξής τους προς το Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση στις 13 Απριλίου. Μεταξύ των ευρημάτων, οι Washington Times ανέφερε ότι “ο Βαρντανιάν, ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη Ρωσία, είναι κοντά στον Πούτιν”.

Ως εκ τούτου, η υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης ενός ατόμου που συνδέεται στενά με δύο αυταρχικά καθεστώτα που προωθούν επιθετικές μιλιταριστικές πολιτικές, φαίνεται όχι μόνο εξωφρενική, αλλά και βλάσφημη.

Επιπλέον, μέχρι προσφάτως η Επιτροπή Νόμπελ, η οποία αποδέχθηκε την υποψηφιότητα Βαρντανιάν, είχε τηρήσει μια εντελώς διαφορετική θέση. Ως ένδειξη υποστήριξης προς το Κίεβο το 2022, η Επιτροπή δεν κάλεσε τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην απονομή του βραβείου στην Στοκχόλμη. Έναν χρόνο αργότερα ωστόσο, εστάλησαν προσκλήσεις στους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν για την τελετή απονομής του Βραβείου Ειρήνης, οι οποίες αργότερα αποσύρθηκαν εν μέσω ευρείας λαϊκής κατακραυγής.

Η θέση της Επιτροπής Νόμπελ παρουσιάζεται πιο ξεκάθαρα σε ένα δελτίο Τύπου του Σεπτεμβρίου 2023: “Είναι σημαντικό και σωστό να διαδοθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα οι αξίες και τα μηνύματα που αντιπροσωπεύει το βραβείο Νόμπελ. Για παράδειγμα, μέσω του ξεκάθαρου πολιτικού μηνύματος του περασμένου έτους με το Βραβείο Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε σε Ουκρανούς που ασχολήθηκαν με την καταγραφή των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου”. Επομένως, η υποψηφιότητα του Βαρντανιάν, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της ίδιας της Επιτροπής Νόμπελ.

Εκμεταλλευόμενο την διεθνή εξουσία αυτής της Επιτροπής, τα όργανα διάδοσης της προπαγάνδας του Κρεμλίνου βασίζονται στο να βελτιώσουν την εικόνα του Βαρντανιάν στα μάτια της Δύσης. Εάν όντως λάβει ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία παγκοσμίως, τότε, με τον αέρα και του “ειρηνοποιού”, η Μόσχα θα είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον, για τις ίντριγκές της στον Νότιο Καύκασο.

Άλλωστε, στις αρχές του περασμένου έτους, το Κρεμλίνο θεωρούσε τον Βαρντανιάν ως πραγματικό υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού της Αρμενίας -σε περίπτωση ανατροπής του φιλοδυτικού Νικόλα Πασινιάν. Ο πρώην υπουργός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, μίλησε σχεδόν ανοιχτά για αυτό και η δημόσια τηλεόραση της χώρας συμπεριέλαβε τον Βαρντανιάν στη “μαύρη λίστα” εξαιτίας των επιθέσεων προς τον επικεφαλής της κυβέρνησης.