Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπνσντορφ, ανακαλεί στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση για διαβουλεύσεις.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Ρωσία αναμένεται να παραμείνει για δέκα ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα πριν επιστρέψει στη Μόσχα. Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, με τις γερμανορωσικές σχέσεις να επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι οι συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις από επίλεκτες ομάδες Ρώσων χάκερ και πιο συγκεκριμένα η επιβεβαίωση, όπως όλα δείχνουν, πληροφοριών σχετικά με την κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις στελεχών των Σοσιαλδημοκρατώνπου εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο την άνοιξη του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, πίσω από τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση βρίσκεται η ομάδα χάκερ ΑΤΡ 28, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τμήμα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

«Πόλεμος πληροφοριών»

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν αυτό το γεγονός ως πράξη κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των θεσμών που την περιβάλλουν» ανέφερε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά «συνάδει με άλλα αντίστοιχα περιστατικά των τελευταίων μηνών»

Η επίθεση στα E-Mail Σοσιαλδημοκρατών πράγματι δεν είναι η μοναδική περίπτωση ρωσικής κυβερνοεπίθεσης ή κατασκοπείας, με αντίστοιχα περιστατικά να αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό και επί γερμανικού εδάφους. Το Βερολίνο κατηγορεί ανοιχτά τη Μόσχα για «πόλεμο πληροφοριών» και οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για απειλές όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι γερμανικές αρχές, από το υπ. Εσωτερικών μέχρι την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, προειδοποιούν για τον κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικούς φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς: από την εξοπλιστική βιομηχανία και τον τομέα της πληροφορικής ή της αεροδιαστημικής μέχρι βασικές υποδομές, όπως σιδηροδρόμους.

Πρόσφατα συνελήφθησαν στο Μπαϊρόιτ της Βαυαρίας δύο Γερμανορώσοι κατάσκοποι, 37 και 39 ετών, μετά από έρευνες της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Καρλσρούης. Πριν από λίγο καιρό προκλήθηκε επισης σάλος από τις διαρροές στη ρωσική τηλεόραση απόρρητων γερμανικών στρατιωτικών πληροφοριών σχετικά με μια ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. Οι διαρροές έγιναν μέσω υποκλοπών συνομιλιών αξιωματούχων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων διαδικτυακά.

philenews/in.gr