Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε χθες Πέμπτη σε ψηφοφορία του υπέρ της αύξησης της παραγωγής πυρομαχικών, κυρίως οβίδων για το πυροβολικό και πυραύλων, εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, αναφέρει δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Lisi Niesner).

Στοχευμένα μέτρα

Τα μέλη του ΕΚ ενέκριναν έτσι σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών που πρόκειται να διατεθούν στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τις κυβερνήσεις την τελική μορφή των μέτρων.

Με βάση το προσχέδιο, οι παραγωγικές δυνατότητες της ΕΕ θα αυξηθούν με στοχευμένα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τον περασμένο μήνα τη δημιουργία χρηματοδοτικού μηχανισμού για να δοθεί ώθηση στη δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μπορούν να παράγονται ένα εκατομμύριο οβίδες τον χρόνο, ώστε ν’ αναπληρωθούν τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να προσφερθεί υλική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η πρόταση αποτελεί την τρίτη φάση του σχεδίου δράσης το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου, με σκοπό να προσφερθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε 12 μήνες και ν’ αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα των ευρωπαϊκών κρατών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όριά τους.

philenews / in.gr