Αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμα και σε αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν η οπαδική βία οδηγηθεί στα άκρα, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός «κωδικοποιεί» τα τέσσερα μέτρα άμεσης ισχύος, ενώ παραθέτει και άλλα δύο, που θα εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί.

Στην ανάρτησή του τονίζει τα ακόλουθα:

«Αυτό το “ως εδώ” το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του.

Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.

Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε».

Τι συζητήθηκε με την UEFA και τους τέσσερις «μεγάλους»

Όπως προέκυψε από τις επαφές στο Μέγαρο Μαξιμου νωρίτερα σήμερα, με τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής και προειδοποίηση για ακόμα αυστηρότερα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τέλος στο φαινόμενο της αθλητικής βίας και τη δράση των χούλιγκαν εντός και εκτός γηπέδων.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν ενώπιον του προέδρου της UEFA τους προσδίδει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και υποχρεώνει όλους όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δείτε φωτογραφίες από τη σύσκεψη

Τα δύο από τα μέτρα αυτά – το κλείσιμο για όλες τις λέσχες οπαδών και η λειτουργία των καμερών στα γήπεδα – προβλέπονταν στον νόμο Αυγενάκη που είχε συνταχθεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού , το τρίτο – ο έλεγχος από την ΕΛΑΣ σε θύρες οργανωμένων οπαδών «που μας δημιουργούν συχνά προβλήματα» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έχει το όμοφωνο «ναι» των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) ενώ το τέταρτο αφορά τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Όπως επισήμαιναν άλλωστε κυβερνητικές πηγές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέτρα αυτά θέτουν τις μεγάλες ΠΑΕ προ των ευθυνών τους.

Ο πρωθυπουργός πήγε, μάλιστα, ένα βήμα μπροστά στα ενδεχόμενα μέτρα, προειδοποιώντας και με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών αλλά και για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μολονότι διευκρίνισε ότι αυτό είναι το ύστατο μέτρο για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν οι περιστάσεις που θα προκαλέσουν την ενεργοποίησή του.

Στην προσπάθειά αυτή αρωγός θα είναι και η UEFA, βάσει των δηλώσεων του Αλεξάντερ Τσεφερίν, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

Από την πλευρά τους Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος με τα υπομνήματα που κατέθεσαν στη σύσκεψη «έδειξαν» τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου: την ΕΠΟ και τη διαιτησία. Παρά τα διαφορετικά επιχειρήματά τους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δια των ιδιοκτητών τους τόνισαν τα προβλήματα στη λειτουργία και την εκλογή των οργάνων της ΕΠΟ ενώ ζήτησαν να υπάρξει επαγγελματική διαιτησία καθώς και παρουσία ξένων διαιτητών και διαιτητών VAR σε όλα τα ντέρμπι του Ελληνικού Πρωταθλήματος που θα επιλέγονται από τους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA σε απευθείας συζητήσεις με τις Ομοσπονδίες τους και χωρίς την εμπλοκή της ΕΠΟ.

Ο Ολυμπιακός ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία Ειδικής Μονάδας για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό και αυστηροποίηση του Νόμου και ποινές ισόβιου αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους σε όσους καταδικάζονται για άσκηση βίας σε αθλητικό χώρο ενώ ο Παναθηναϊκός ζήτησε την αναβάθμιση της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία των τριών ιδιοκτητών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και στενού συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και εποικοδομητική».

Μητσοτάκης: Κλείνουν οι λέσχες οπαδών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, εκφράζοντας την οδύνη του «για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας».

Όπως είπε ο χουλιγκανισμός είναι «μάστιγα που δηλητηριάζει τις κοινωνίες, όπως είδαμε ακόμα και τις σχέσεις κρατών». «Μιλάμε για εγκληματικες συμμορίες που με πρόσχημα το ποδόσφαιρο δίνουν ραντεβού θανάτου» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη» απαντώντας έτσι σε όσα έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Κροατίας.

Αφού σημείωσε ότι «δυστυχώς η στάση των ομάδων και του Τύπου δεν προωθεί αρκετές φορές μια κουλτούρα σεβασμού» στη συνέχεια τόνισε ότι «απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική».

«Η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των μέτρων της κατά της αθλητικής βίας. Εντοπίστηκαν κενά που θα καλυφθούν» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον στόχο χωρίς τη συμμετοχή των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Έχουν και αυτοί χρέος να ενεργοποιήσουν κάμερες μέσα στο γήπεδο».

Ειδικά για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν» στέλνοντας, επίσης, το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά».

protothema.gr