​​​​​​Συνέντευξη στον Ευαγόρα Προκοπίου – ΦωτογραφίεςΔημήτρης Βαττής

  • «Η χρηματοοικονομική τεχνολογία είναι το μέλλον»

Ένας φιλόδοξος επιχειρηματίας και συνάμα ακαδημαϊκός, o οποίος από νεαρή ηλικία έχει επιδείξει σημαντικές επιτυχίες και στις δυο του ιδιότητες, άφησε το στίγμα τoυ στο εξωτερικό και επαναπατρίζεται αναλαμβάνοντας την DOTO. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε για το Forbes, ο νέος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής (CEO) του ομίλου fintech DOTO, Δρ. Δημήτριος Ζάμπογλου, δηλώνει εμφατικά πως στόχος του είναι να μεταμορφώσει αυτή την ευκαιρία στο πιο λαμπρό κεφάλαιο της επαγγελματικής του καριέρας. Μας αναλύει επίσης για το πως στην DOTO πιστεύουν ότι το μέλλον βρίσκεται στα ψηφιακά νομίσματα και σε μια κοινωνία χωρίς την ύπαρξη μετρητών.

Πώς επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι στην καριέρα σας που σας οδήγησε να αναλάβετε καθήκοντα CEO της DOTO;

Από μικρός με εντυπωσίαζε το εμπόριο, ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζονται τα πράγματα και που μετά πωλούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο. Θυμάμαι μεγαλώνοντας να «αφομοιώνω» όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για τη βιομηχανία και την οικονομία. Μάλιστα, παρακολουθούσα ταινίες και διάβαζα βιβλία και άρθρα στον διεθνή

Τύπο για την Wall Street και την πόλη του Λονδίνου, του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης.

Η ιδέα πως αυτός ο περίπλοκος κόσμος αποδομείται σε μία σειρά απλών διαδικασιών, και ότι θα μπορούσα να τις βελτιώσω, αποτελούσε σημαντική πηγή έμπνευσης για την επίτευξη των στόχων μου.

Ενώ αρχικά μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον η οικονομία, με κέρδισαν περισσότερο τομείς όπως η φυσική, η μηχανική και η τεχνολογία. Στα 18 μου, κέρδισα το εθνικό βραβείο τεχνολογίας Κύπρου για νεαρούς επιστήμονες. Η επιτυχία αυτή με οδήγησε στο πρώτο μου πτυχίο «Masters of Engineering» με την προοπτική να φοιτήσω στη συνέχεια σε μία φημισμένη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων συνδυάζοντας τους δυο κλάδους. Ακολούθησα τα βήματα του πατέρα μου, ο οποίος έκανε το πτυχίο του στην Πολιτική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), αλλά ήθελα να δημιουργήσω τον δικό μου δρόμο. Έτσι ανακάλυψα το πάθος μου για την αντίστροφη μηχανική και την απλοποίηση των προβλημάτων σε λύσεις.

Ακολούθως, απέκτησα το δεύτερο μου πτυχίο επιπέδου Μάστερ στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Χρηματοοικονομικά. Το προσόν αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ σε θέσεις κλειδιά σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (FX trading), τόσο στις αγορές όσο και στις πωλήσεις. Δεδομένου των τεχνολογικών καινοτομιών στον τομέα των συναλλαγών, την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ρευστότητας και των κανονισμών, κατάφερα να αξιοποιήσω τις δεξιότητές μου στις ποσοτικές μεθόδους εξειδικεύοντας στη διαχείριση κινδύνου. Μέχρι τα 30 μου, βρέθηκα να εργάζομαι για μία από τις 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες ως ένας από τους νεαρότερους Διευθυντές Διαχείρισης Κινδύνου στον κλάδο.

Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στα Διοικητικά Συμβούλια μερικών από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες του κόσμου αλλά και σε παγκόσμιους fintech κολοσσούς.

To 2022, το ταξίδι μου με οδήγησε να υπηρετώ την Doto Group ως CEO. Στόχος μου είναι να μεταμορφώσω αυτή την ευκαιρία στο πιο λαμπρό κεφάλαιο της ζωής μου.

Είχατε δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις, επιλεγήκατε στους GCC Young Achievers 2021 αλλά ταυτόχρονα προσκληθήκατε ως μέλος από τα πλέον αναγνωρισμένα ινστιτούτα παγκοσμίως, το Milken. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και πως ήταν το ταξίδι που σας έφερε μέχρι αυτή την επιτυχία;

Η αναγνώριση των επιτυχιών που έχω λάβει αρκετά νωρίς στην καριέρα μου αποτελεί μεγάλη τιμή. Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς, ήταν η συμπερίληψή μου στους GCC Young Achievers (2021), ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες όπως αστροναύτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και μηχανικούς, με στόχο να κάνουν πραγματική διαφορά στον κόσμο. Ως πρωτοπόρος στο fintech, δήλωσα παρών, αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Στο Milken Institute, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλούς φίλους και μέντορες, όπως ο Marcus Grubb, ανώτερο στέλεχος της State Street, ο οποίος με ενθάρρυνε να υποβάλω αίτηση στο Young Leaders Circle (YLC). Ένας οργανισμός με μεγάλη ισχύ, ο οποίος διαμορφώνει τους μελλοντικούς ηγέτες με στόχο ένα καλύτερο αύριο για ολόκληρο τον πλανήτη. Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε εκδήλωσή τους στο Λος Άντζελες (2021) κάνοντας σπουδαίους φίλους με τους οποίους διατηρώ επαφή μέχρι και σήμερα.

Η αναγνώριση ως ηγέτη στον τομέα μου, μου δίνει ώθηση να συνεχίσω να προχωράω μπροστά και να γίνω η αλλαγή που θέλω να δω σε αυτόν τον κόσμο. Είναι το καλύτερο παράδειγμα που θα μπορούσα να δώσω για την επόμενη γενιά φιλόδοξων Κυπρίων.

Πείτε μας περισσότερα για την Doto την εταιρεία που έχετε πρόσφατα αναλάβει.

Η ανάθεση των καθηκόντων του CEO στην Doto άρχισε από ένα γεύμα με ένα παλιό φίλο. Κάτι που θα ήταν απλά μια γρήγορη συνάντηση, εξελίχθηκε σε μακροσκελή συζήτηση για τη δυναμική ενδυνάμωσης εκατομμύριων ανθρώπων στο να καταστούν ανεξάρτητοι ιδιώτες επενδυτές.

Συζητήσαμε τα κενά στην αγορά, την «παλαίστρα» του τομέα συναλλαγών, τον ανταγωνισμό, τις προκλήσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και κυρίως το κατάλληλο ταλέντο που χρειάζεται η Doto για να μεγαλώσει και να εγκαθιδρυθεί στην αγορά. Μετά από αξιολόγηση της Doto και της προοπτικής της, πιστεύω ακράδαντα πως είναι μια μοναδική ευκαιρία. Φυσικά, η επιστροφή μου στον τόπο που μεγάλωσα και το να βρίσκομαι κοντά στην οικογένεια μου και ιδιαίτερα στον αδελφό μου τον οποίο υπεραγαπώ, δίνουν μια άλλη διάσταση στη ζωή μου. Ρίχνοντας λίγο φως στο τι θα ακολουθήσει, μπορώ να αποκαλύψω πως η Doto θα προσφέρει μια συγκεντρωτική επενδυτική εμπειρία με απόλυτη ασφάλεια σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια (omni-channel).

Εν τέλει, αυτό που μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας είναι η εστίασή μας στις δεξιότητες και στο ταλέντο. Ψάχνουμε τους καλύτερους από τους καλύτερους από όλο τον κόσμο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ωστόσο, αν και η ομάδα μας είναι πρωταρχικής σημασίας, οι πελάτες μας έρχονται πάντα πρώτοι. Η ομάδα γνωρίζει καλά πως, ως εταιρεία, πρέπει να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και όχι το αντίστροφο.

Ποιος ο ρόλος της διαχείρισης κρίσεων στην τρέχουσα περίοδο σε έναν οργανισμό, ειδικά του κλάδου σας;

Η διαχείριση κρίσεων στον τομέα του retail trading σήμερα είναι υψίστης σημασίας. Μια κρίση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από το να «πέσει» ο server, σε ασυνήθιστη συμπεριφορά της αγοράς και απρόσμενες ρυθμιστικές αλλαγές. Όλοι οι κίνδυνοι εγκυμονούν σημαντική επιχειρησιακή ζημιά αλλά και καταρράκωση της φήμης της εταιρείας, που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να έχουμε τη δυνατότητα να τους εξουδετερώσουμε.

Η προσέγγισή μου για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: προστασία, επιδιόρθωση, ανοικοδόμηση και ανάκαμψη. Το να είσαι προετοιμασμένος σημαίνει να κατανοείς τους βασικούς κινδύνους και να προβλέπεις ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν.

Για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε κρίση θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα, έχουμε προετοιμάσει μέτρα αποτροπής εκτεταμένων ζημιών. Η προστασία της εταιρείας είναι η κύρια προτεραιότητα. Για αυτό εντοπίζουμε άμεσα τη ρίζα του προβλήματος και συνεχίζουμε με άμεση «θεραπεία» για αντιμετώπιση όλων των τρωτών σημείων. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει να υπάρχει ισχυρή εσωτερική υποδομή για την εφαρμογή πρωτοκόλλων επικοινωνίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ακολουθεί το στάδιο της ανοικοδόμησης, το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των κύριων λειτουργιών και όλων των επηρεαζόμενων μερών. Για να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε έναν βρόχο θετικής ανάδρασης, ενεργοποιείται στη συνέχεια η διαδικασία ανάκαμψης. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάλυση του τι συμβαίνει μετά την κρίση και την αξιολόγηση της ανατροφοδότησης ως μέρος μιας διεξοδικής έρευνας.

Στην Doto, έχουμε έναν λεπτομερή δείκτη κινδύνου που μας επιτρέπει να διαθέτουμε τους κατάλληλους πόρους την κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το προφίλ κινδύνου μας είναι πάντα ισορροπημένο.

Το σχέδιο μετριασμού του κινδύνου μας επιτρέπει να διατηρούμε τις δραστηριότητές μας ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που προκαλούνται από μια κρίση. Οι κύριοι τύποι κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον κλάδο μας σχετίζονται με την αγορά, τις λειτουργίες, την οικονομία και τη νομοθεσία. Η έγνοια για τους πελάτες μας και ο μετριασμός πιθανών κρίσεων κυριαρχεί στη σκέψη μας, για αυτό έχουμε δημιουργήσει ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης περιπτώσεων πλήρους καταστροφής, επαναφοράς και συνέχειας της λειτουργίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι να αποφύγουμε τυχόν τέτοιες επιπτώσεις από την αγορά.

Σε αναφορές σας παλιότερα είχατε δηλώσει υπέρμαχος της Αχρήματης Οικονομίας. Μπορείτε να μας αναλύσετε την σκέψης σας περί αυτού;

Στην Doto πιστεύουμε πως το μέλλον βρίσκεται στα ψηφιακά νομίσματα, σε μία κοινωνία χωρίς την ύπαρξη μετρητών. Αρκετές χώρες πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση και είμαι πανευτυχής που η Κύπρος είναι μία από τις πιο πρωτοπόρες χώρες στον τομέα.

Το Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ) –μία κυπριακή επιστημονική κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην οποία συμμετέχω– πραγματοποίησε το 2020 μια σημαντική ερευνητική μελέτη. Στόχος ήταν να καθοριστούν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας αλλαγής και την ικανότητα της Κύπρου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πληρωμών επόμενης γενιάς. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος βρίσκεται στον δρόμο για να καταστεί μια από τις πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη.

Σήμερα, οι περισσότεροι Κύπριοι αισθάνονται άνετα κάνοντας τις αγορές τους με πιστωτικές κάρτες ή τα smartphone τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μεγάλα καταστήματα και επιχειρήσεις ακολουθούν διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργίες και τα προγράμματα επιβράβευσής τους, προσφέροντας καινοτόμες εφαρμογές και προσοδοφόρα κίνητρα.

Όλα τα είδη καινοτομιών στη βιομηχανία του fintech βρίσκουν σήμερα τον δρόμο τους στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων και της διαδικτυακής τραπεζικής.

Η απρόσκοπτη επικοινωνία και η σύνδεση με το διαδίκτυο παντού είναι πλέον κανόνας. Ως παράδειγμα της απελευθερωμένης εποχής που ζούμε τώρα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θεωρούνται πλέον οι πιο προοδευτικές στον κόσμο.

Με την τεχνολογία στο fintech να σημειώνει πρόοδο παγκοσμίως, η Κύπρος έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιοποιήσει το τοπικό της ταλέντο και να αναπτύξει τις δυνατότητές του. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να προωθηθεί σε σημείο που να γίνει μέρος του κυπριακού DNA.

Είμαστε ένα μικρό νησί μεν αλλά με απίστευτη δυναμική δε και οφείλουμε όλοι να διδάξουμε τη νεολαία του τόπου να ηγείται και όχι να ακολουθεί.

Εκτός από την ευρεία διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών, πόσο έχει αλλάξει η πανδημία την κουλτούρα, αλλά και το ρόλο της ηγεσίας ενός οργανισμού;

Η πανδημία του κορωνοϊού αποδείχθηκε ένας ζωντανός εφιάλτης για όλους. Κανείς δεν έμεινε ανεπηρέαστος.

Η συμμόρφωση με τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας ήταν ένα διαδικαστικό δίλημμα για όλους τους επιχειρηματίες όπως και για μένα. Επιπλέον, στην εταιρεία στην οποία εργαζόμουν εκείνη την εποχή, λανσάραμε πολλές καινοτόμες λειτουργίες για να εξουδετερώσουμε την υψηλή αστάθεια, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα των πελατών μας να διαχειρίζονται τις συναλλαγές και τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Κάθε πρόβλημα είναι μια κρυφή ευκαιρία.

Παρακολουθώντας πλέον την πανδημία από το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου μας, η πιο σημαντική αλλαγή που άφησε πίσω της στην εταιρική κουλτούρα είναι η εργασία εξ αποστάσεως. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ανάγκη για υψηλότερα και ανθεκτικότερα τεχνικά συστήματα που υποστηρίζουν παγκόσμιες συνεργασίες. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή ηγεσία βασισμένη σε ανθρώπινες αξίες και όχι σε αυθαίρετα στατιστικά στοιχεία.

Πριν από την πανδημία, πολλές εταιρείες ισχυρίζονταν ότι ήταν έτοιμες για το απροσδόκητο. Ωστόσο, όπως είδαμε όλοι το 2020, μόνο μερικές εταιρείες μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Το θετικό αποτέλεσμα, αν και μικρό, ήταν ότι ο κορωνοϊός με ώθησε να κάνω ένα ταξίδι στο άγνωστο. Μετακόμισα από το Λονδίνο, όπου έζησα για πάνω από μια δεκαετία, στο Ντουμπάι, ένα νέο μέρος για μένα με μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Η μετάβαση με βοήθησε να καταλάβω ότι μαθαίνεις καλύτερα όταν βγαίνεις έξω από το οικείο περιβάλλον σου.

Η προσωπική ενασχόληση ενός CEO με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία είναι μέρος του ρόλου του;

Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι «όχι». Ο CEO πρέπει πάντα να εστιάζει στο όραμα της εταιρείας και στο πώς να το κάνει πραγματικότητα. Παράλληλα, εναπόκειται στα άτομα που κατέχουν ηγετικές θέσεις να υποστηρίζουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Συνήθως η ισορροπία είναι δύσκολο να βρεθεί. Προσπαθώ να εξετάσω όλα τα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την Doto και την κοινωνία, αλλά πρέπει πάντα να δίνω προτεραιότητα στο τι είναι καλύτερο για την εταιρεία και τους πελάτες μας.

Παρόλα αυτά, πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρές ηθικές αξίες και να διαμορφώνουμε μια άποψη για το πώς πρέπει να είναι η κοινωνία. Θέλω να συμμετέχω σε παραγωγικές προσπάθειες που οδηγούν στην αλλαγή, υποστηρίζοντας παράλληλα τις ανάγκες των άλλων.

Απτό παράδειγμα, είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει δημιουργήσει μόλις φέτος η οικογένειά μου, το «The Zamboglou Family Foundation». Συζητάμε συνεχώς μεταξύ μας τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο το φιλανθρωπικό μας ίδρυμα μπορεί να επιτύχει τον βασικό του στόχο, που είναι να καλλιεργήσει και να ενδυναμώσει μεγάλα ταλέντα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν το κέρδος και είναι οικονομικά αποδοτικές, για αυτό και μερικές φορές δεν αφήνουν χώρο για χορηγίες και φιλανθρωπία. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πρέπει να είναι ανθρώπινα όντα που μπορούν να συμπάσχουν με όλους όσοι ηγούνται. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι πρότυπα. Υποστηρίζω επίσης τη συμμετοχή σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με στόχο να καταστήσουν τις κοινότητές μας ισχυρότερες και ασφαλέστερες για την επόμενη γενιά.

Η διευθυντική ομάδα της Doto αποτελείται από άτομα παθιασμένα με την καθοδήγηση και την υποστήριξη νέων ταλέντων και μελλοντικών ηγετών. Θα πάρουν τη σκυτάλη και θα περάσουν την εταιρική μας κουλτούρα σε αυτούς που θα ακολουθήσουν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ευκαιρίες δεν είναι καθόλου ίσες σε αυτόν τον κόσμο, ενώ ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Το πείσμα και η επιμονή είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικά, αλλά αν δεν συνοδεύονται από ταπεινότητα και ομαδικότητα, το άτομο δεν λειτουργεί βέλτιστα.

Ποιες ικανότητες και δεξιότητες εκτιμάτε ότι στο μέλλον θα απαιτηθούν να κατέχουν τα νέα και πολλά υποσχόμενα στελέχη;

Είμαι πεπεισμένος ότι οι CEO και τα διευθυντικά στελέχη πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ’ όλα, οι ισχυροί ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται γνωρίζοντας παράλληλα τα όριά τους σε διάφορα σενάρια. Ένας καλός CEO πρέπει να είναι σίγουρος τόσο για τις γνώσεις του όσο και την έλλειψη γνώσης του. Πρέπει να κατανοήσει τα ταλέντα και τα ελαττώματά του, και να διακρίνει τα πράγματα που μπορεί και δεν μπορεί να αλλάξει.

Επιπλέον, οι CEO πρέπει να έχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της εστίασης στα αποτελέσματα και της προσαρμογής των εναλλακτικών κατευθύνσεων. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κατευθύνουν από το τιμόνι και όχι από το πίσω μέρος της βάρκας, να προωθούν την εξέλιξη και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Η λογοδοσία είναι απαραίτητη.

Οι επίδοξοι CEO θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι το να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο του οργανισμού τους μοιάζει σαν να είναι αθλητές κορυφαίας επίδοσης – είναι ένα δύσκολο και επίπονο ταξίδι με πολλές δυσκολίες καθοδόν.

Από πολλές απόψεις, το ταξίδι αυτό είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό γιατί κάθε ταξίδι δεν οδηγεί στην επιτυχία. Αντίθετα, όλα τα ταξίδια παράγουν ανεκτίμητα αποτελέσματα όπως μάθηση, βελτίωση, ανάπτυξη και αριστεία.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα να πούμε για την εξέλιξη της ηγεσίας τα οποία μπορείτε να τα διαβάσετε όλα στο βιβλίο μου που αναμένεται να κυκλοφορήσει, εντός της επόμενης χρονιάς.

Εκτός από την επαγγελματική σας πορεία είχατε αρκετές επιτυχίες και στην ακαδημαϊκή σας πορεία, πως συνδυάσατε τις δύο αυτές πορείες καριέρας στην ζωή σας;

Πριν μερικά χρόνια, ένας φίλος μου είπε για τα τρία στάδια του επικού ταξιδιού για να γίνεις πολεμιστής Νίντζα: εκπαίδευση, πάλη και διδασκαλία. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποκτήσεις τη γνώση για κάτι πριν προχωρήσεις στη χρήση του και να φτιάξεις κάτι δικό σου. Αφού έχεις επικυρώσει πλέον τις ικανότητες που έχεις λάβει, τότε μπορείς με αυτοπεποίθηση να μεταφέρεις αυτή τη γνώση και σε άλλους και να δημιουργήσεις μια ομάδα από πολεμιστές Νίντζα.

Η ίδια αρχή εφαρμόζεται και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Για να μπορεί μία εταιρεία να δραστηριοποιείται με επιτυχία, όλο το οικοδόμημα πρέπει να λειτουργεί ως μία οικογένεια από προσοντούχους επαγγελματίες που εστιάζουν στους στόχους της εταιρείας αντί στους προσωπικούς τους. Ακόμη, η έρευνα είναι απαραίτητη για να πρωτοστατήσει κανείς στο επάγγελμα ή πεδίο του καθώς χτίζει μία κατανόηση των μικρών αλλά σημαντικών λεπτομερειών που είναι ζωτικές για την επιτυχημένη λειτουργία του συστήματος.

Από τότε που κάθισα στα θρανία για να μάθω πώς διαχειριζόμαστε τους κινδύνους μέχρι και σήμερα, συνεχίζω να εντυπωσιάζομαι από την απόδοση των χρηματιστών αλλά και πώς αυτή η απόδοση επηρεάζεται από τον χρόνο. Δυσκολευόμουν να βρω απαντήσεις στο ερώτημα ψάχνοντας σε βιβλία και επιστημονικά άρθρα, για αυτό προχώρησα με τη διεξαγωγή της δικής μου μελέτης.

Ετοιμάζεστε σύντομα να κυκλοφορήσετε το πρώτο σας βιβλίο, ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε σε αυτό το εγχείρημα;

Ήθελα να βοηθήσω τον εαυτό μου να περάσει στο επόμενο επίπεδο της καριέρας μου. Αυτό ήταν το κίνητρο να γράψω το βιβλίο. Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Κανείς δεν σου λέει ότι μια τέτοια διαδικασία σου καταναλώνει όλο τον ελεύθερο σου χρόνο ενώ διαρκεί περισσότερο από ότι αρχικά πίστευες.

Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισα να ψάχνω ένα βιβλίο που θα με βοηθούσε στη μετάβασή μου από ένα καλό ηγέτη σε σπουδαίο. Στα βιβλιοπωλεία, το υλικό που βρήκα για την ηγεσία ήτανε είτε γεμάτο με ακαδημαϊκές ορολογίες ή υπερβολικά ασαφές.

Κατάλαβα τότε πως θα μπορούσα να μάθω περισσότερα με το να γράψω ένα βιβλίο για την ηγεσία. Από την μία με φόβιζε, από την άλλη όμως ήταν δελεαστικό, και σκέφτηκα ότι στο χειρότερο σενάριο θα ανακάλυπτα απαντήσεις για τον ίδιο μου τον εαυτό.

Άλλος ένας παράγοντας ήταν ότι ήθελα να γράψω κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει νεαρά άτομα να θέσουν τις σκέψεις τους σε τάξη και να αναλάβουν δράση. Συνοψίζοντας, έγραψα αυτό το βιβλίο για να δώσω κίνητρο και να εμπνεύσω τον κόσμο. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τα χρόνια που θα ‘ρθούν. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που με απασχολούν, είναι που βλέπω γύρω μου νεαρούς να αγωνίζονται να βρουν την αυτοπεποίθηση να αλλάξουν τη ζωή τους. Θέλω να συνεισφέρω στην αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Πόσο σας καθόρισε το όνομα Ζάμπογλου και η ευρύτερη πορεία της οικογένειας μέσα στον χρόνο;

Το όνομα Ζάμπογλου είναι συνώνυμο με τραγωδία, φιλοδοξίες, στωικότητα και επιτυχίες. Η οικογένεια Ζάμπογλου κατάγεται από τη Μικρά Ασία, με βαθιές ρίζες στον τραπεζικό τομέα και στη μεταποίηση. Σύμφωνα με την ιστορία, ως αποτέλεσμα ενός βάναυσου πολέμου που διέλυσε κυριολεκτικά την περιοχή, η οικογένεια, αφού έχασε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών φίλων και συναδέλφων, εγκαταστάθηκε στην Κύπρο.

Η οικογένεια έχει πλέον αποκατασταθεί και βρίσκεται πάλι σε καλό δρόμο, διαπρέπει σε διάφορους τομείς και ακμάζει ξανά. Ως αποτέλεσμα της σχετικής επιτυχίας μας, η οικογένεια αποφάσισε να δώσει πίσω στην κοινωνία και χρηματοδοτείένα ίδρυμα που υποστηρίζει τους μη προνομιούχους νέους ενήλικες που χρειάζονται στήριξη για να σπουδάσουν. Το Ίδρυμα της οικογένειας Ζάμπογλου θα επιδιώξει να εντοπίσει και να στηρίξει τα πιο ικανά και φιλόδοξα άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να σπουδάσουν. Απώτερος στόχος, είναι το Ίδρυμα να αξιοποιηθεί ως οδηγός για τους ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν και να πετύχουν ακαδημαϊκή ή και επαγγελματική αριστεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES