Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση περιστατικών σε πισίνες αλλά ακόμα και θανάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα μικρά παιδιά. Η πισίνα θεωρείται ως ελεγχόμενος χώρος λιγότερο επικίνδυνη από τη θάλασσα. Όμως τα περιστατικά δεν συμβαδίζουν με αυτή την σκέψη. Παραδείγματος χάρη ένας πνιγμός στην πισίνα γίνεται πιο εύκολα λόγω της μικρότερης άνωσης του υγρού στοιχείου. Η σκληρή δομή της πισίνας αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενισχυμένης επικινδυνότητας διότι τα χτυπήματα γίνονται πιο συχνά επειδή τα μικρά παιδιά θεωρούν ότι πρόκειται για θάλασσα.

Είναι γεγονός ότι η πισίνα από τη φύση της αποτελεί ένα μικρό χώρο που προκαλεί το  αίσθημα της ασφάλειας. Είναι όμως αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σοβαρό περιστατικό.  Κατά συνέπεια η συνεχής επίβλεψη των μικρών παιδιών είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγουμε αναμενόμενα προβλήματα.

Ένα μικρό παιδί την ώρα που παίζει μέσα στην πισίνα μπορεί εύκολα να παραπατήσει με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στην πισίνα, να πιεί νερό και στη συνέχεια να χάσει τις αισθήσεις του. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε κλάσματα δευτερολέπτων. Βλέπουμε λοιπόν ότι η πισίνα είναι ένας χώρος ο οποίος θέλει μεγάλη προσοχή από όλους μας για την προστασία των μικρών παιδιών. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που τηρούμε πάντοτε τους κανόνες ασφαλείας κι όχι επειδή είναι υποχρεωτικό.

Είναι καλό να ακολουθούμε τις επόμενες συμβουλές και να μαθαίνουμε στα μικρά παιδιά να μην τρέχουνε γύρω από την πισίνα. Το βρεγμένο έδαφος πιθανόν να προκαλέσει τον τραυματισμό τους αν γλιστρήσουν. Καλύτερα να αποφύγουμε τις βουτιές για να  μην τραυματίσουμε τον αυχένα σε περίπτωση ρηχού νερού αλλά και σύγκρουσης με άλλα άτομα που δεν είδαμε. Τα επικίνδυνα παιχνίδια δεν έχουν νόημα σε τέτοιο πλαίσιο. Επίσης πάντα έχουμε σε πολύ καλή κατάσταση τον κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης.

Σε περίπτωση πισίνας στην οικεία σας, φροντίστε να την περιφράξετε πλήρως. Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα. Βέβαια τα προστατευτικά κάγκελα και οι αποτελεσματικές πόρτες είναι μόνο μέτρα πρόληψης και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επίβλεψη.

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι αν μια πισίνα μοιάζει μικρή θάλασσα εμπεριέχει τους ίδιους κινδύνους από μια μεγάλη. Στη φιλοσοφία ξέρουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα χωρούν και σε μικρούς χώρους και γι’ αυτό τον λόγο μας στενοχωρούν. Η πισίνα πρέπει να παραμείνει μια μικρή όαση για τη ζωή των μικρών ανθρώπων και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Φωτεινή Σταμπολίδου – 15 έτη υπηρεσίας στη θάλασσα

Υπεύθυνη Ναυαγοσωστών στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας

Εκπαιδεύτρια Ναυαγοσώστης στον Ναυαγοσωστικό Όμιλο Λάρνακας «ΚΙΜΩΝ»