Είπε χθες ο πρόεδρος της ΑΗΚ, μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, ότι «όλοι στην Αρχή τρέχουν, γιατί πρέπει πριν το καλοκαίρι του 2025 να είναι σε λειτουργία οι δύο νέες μονάδες στη Δεκέλεια».

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι στην ΑΗΚ τρέχουν, κ. Πέτρου;

Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα και αν τρέξουν, προλαβαίνουμε;

Έξυπνους μετρητές είναι μερικά χρόνια που προσπαθούμε να φέρουμε και όλο κάτι συμβαίνει. Τα ίδια και χειρότερα με το φυσικό αέριο. Μήπως θα ζήσουμε ανάλογες περιπέτειες και με την αναβάθμιση στη Δεκέλεια; Η οποία όμως συνδέεται άμεσα με την επάρκεια ηλεκτρισμού το 2025, όχι μόνο με την ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος. Κανονίστε -όλοι οι αρμόδιοι- να μας αφήσετε και χωρίς ρεύμα μέσα στο καλοκαίρι και να μας πείτε, ορίστε, μειώθηκε το κόστος ηλεκτροδότησης.

Χθες η ΡΑΕΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών πως η ΑΗΚ κατέθεσε μεν τον περασμένο Νοέμβριο τις αιτήσεις για τους δύο νέους αεριοστρόβιλους στη Δεκέλεια, αλλά οι αιτήσεις ήταν ελλιπείς. Και ζητήθηκε η συμπλήρωσή τους. Και τι απάντησε η ΑΗΚ, σύμφωνα με τη ΡΑΕΚ; Ζήτησε παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου για να καταθέσει τα συμπληρωματικά έγγραφα!

Αν με αυτούς τους ρυθμούς θα «τρέξουν» οι διαδικασίες, σημαίνει Αύγουστο θα ξεκινήσει η ΡΑΕΚ να μελετά τις τελικές αιτήσεις. Και δεν είναι θέματα για τα οποία αποφασίζεις σε 5-6 μέρες. Μάλλον οι άδειες θα δοθούν φθινόπωρο του ‘24. Και μετά: προκήρυξη διαγωνισμού, παραλαβή και αξιολόγηση αιτήσεων, κατακύρωση. Ε, δεν θα υπάρξει και προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών; Θα υπάρξει. Και μακάρι να είναι μόνο μία.

Πότε είναι δυνατό να πέσουν οι υπογραφές για την προμήθεια των αεριοστροβίλων; Αρχές του ‘25; Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις; Προλαβαίνει ο εργολάβος να στήσει τις δύο μονάδες και να τις παραδώσει μέχρι το καλοκαίρι του ‘25; Μέσα σε 5-6 μήνες; Μακάρι.

Μάλλον πρέπει ο κ. Πέτρου και οι υπόλοιποι του νέου διοικητικού συμβουλίου να συνειδητοποιήσουν ότι όταν ενημερώνουν τη Βουλή, αλλά και την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ, δεν πρέπει η έγνοια τους να είναι να δώσουν διαβεβαιώσεις πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Αφού δεν θα γίνουν. Ή πολύ δύσκολα θα γίνουν. Ας το πουν, ας το συζητήσουν, ας ψάξουν τρόπους να αποσοβηθεί -κάπως- ο κίνδυνος ελλειμματικής παραγωγής ηλεκτρισμού το καλοκαίρι του 2025.

Και δυστυχώς, ίσως ο πιο προσιτός τρόπος να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα επάρκειας σε ένα χρόνο είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη ΜΗ έλευση φυσικού αερίου. Χωρίς έλευση φυσικού αερίου το ‘25, δεν θα χρειαστεί να βγουν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες της ΑΗΚ για τα δοκιμαστικά στη χρήση του νέου καυσίμου.

Από την άλλη, χωρίς φυσικό αέριο θα παραμένει ανενεργή (από φέτος το καλοκαίρι) η υπό κατασκευή 6η μονάδα στο Βασιλικό (160 MW), η οποία μόνο φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιεί και η λειτουργία της είχε κριθεί προ πολλού αναγκαία για το καλοκαίρι του ‘24. Και δεν θα είναι διαθέσιμη, λόγω έλλειψης καυσίμου.

Το ίδιο και οι μονάδες του PEC δίπλα (200 MW περίπου), που ίσως να είναι έτοιμες σε ένα χρόνο, αλλά χωρίς αέριο θα τις καμαρώνουν οι Χρυσοχοί, αλλά λεφτά στο ταμείο από παραγωγή ρεύματος δεν θα μπαίνουν.
Απίστευτο το μπλέξιμο. Σε όλα της ενέργειας.