Δίνεται η εντύπωση ότι ο ΑΔΜΗΕ διαμαρτύρεται σάμπως και η Κυπριακή Δημοκρατία αθέτησε κάποιο συμβόλαιο μαζί του για την ηλεκτρική διασύνδεση. Δεν υπάρχει τέτοιο συμβόλαιο. Όπως δεν υπήρχε ούτε με τη EuroAsia.

Γι’ αυτό, όταν πλησίασε ο καιρός να μαζευτούν τα λεφτά και ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης άρχισε να πλησιάζει τις κρατικές δομές και να ψάχνει για στήριξη ή για παροχή εγγυήσεων για τη λήψη δανείου εκατοντάδων εκατομμυρίων από την ΕΤΕπ, του είπαμε λίγο-πολύ «από πού κι ως πού;». Δικό σου είναι το έργο, βρες τα λεφτά και κάνε το.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι EuroAsia. Δεκτόν. Και την τεχνογνωσία έχει και δυνατότητες να εξεύρει χρηματοδότηση. Γιατί, λοιπόν, «κόλλησε» στην Κύπρο; Γιατί δίνεται η εντύπωση από τον ίδιο ότι είναι απαραίτητη η επενδυτική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Λένε στην Ελλάδα πως η κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και τώρα τα μασά. Πότε και πώς δεσμεύτηκε; Και πώς γίνεται ολόκληρος ΑΔΜΗΕ να πάρει απόφαση να αναλάβει ένα έργο δύο δισ. (έστω και αν τα 657 θα τα βάλει η ΕΕ) στηριζόμενος σε προφορικές διαβεβαιώσεις;

Χθες έγινε γνωστό από ιστοσελίδα στην Ελλάδα (newmoney.gr) ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) ζήτησαν με επιστολή τους στον ΑΔΜΗΕ να τους αποστείλει τη γραπτή συμφωνία με την κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector για τη μεταβίβαση του έργου της διασύνδεσης.

Το διάβημα των Ρυθμιστών ήταν απάντηση σε πιέσεις που άσκησε ο ΑΔΜΗΕ, όπως και η εταιρεία Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο, ώστε να αναγνωριστεί από τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ η μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι στην επιστολή οι δύο ρυθμιστές αναφέρονται με αυστηρό ύφος στα όσα δημοσιοποιήθηκαν περί μεγάλης καθυστέρησης εκ μέρους τους. Και χαρακτηρίζουν αβάσιμες αυτές τις θέσεις.

Με την επιστολή ενημερώνεται ο ΑΔΜΗΕ ότι στη ρυθμιστική απόφαση CBCA (Συμφωνία Διασυνοριακού Επιμερισμού του Κόστους) υπάρχει όρος που επιβάλλει στον φορέα υλοποίησης να ενημερώσει εκ των προτέρων τους Ρυθμιστές για ενδεχόμενη πρόθεσή του να μεταβιβάσει το έργο σε άλλη επιχείρηση, ώστε να λάβει έγκριση πριν ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Στην περίπτωση του EuroAsia, ούτε η κυπριακή εταιρεία ούτε ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσαν τη ΡΑΕΚ και τη ΡΑΑΕΥ για την προωθούμενη συμφωνία και δεν έλαβαν οποιαδήποτε έγκριση.

Παρά την παραβίαση του συγκεκριμένου όρου στη CBCA, οι δύο Ρυθμιστές ενημερώνουν τον ΑΔΜΗΕ ότι εφόσον τους καταθέσει τη γραπτή συμφωνία μεταβίβασης (η οποία σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες κόστησε στον Έλληνα Διαχειριστή περίπου 45 εκατ. ευρώ), θα προχωρήσουν να εξετάσουν τη μεταβίβαση.

Η newmoney.gr αναφέρει ότι ο ΑΔΜΗΕ αντιμετωπίζει «την υποκατάσταση του φορέα του έργου ως τυπική διαδικασία και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η υποβολή των σχετικών εγγράφων παρέλκει (είναι περιττή)».

Δικαίωμά του να τη θεωρεί περιττή, αλλά οφείλει να συμμορφωθεί και να στείλει τη συμφωνία, αν θέλει να γίνει η δουλειά του.

Όπως όφειλε, πριν πληρώσει και αναλάβει το έργο (και, μαζί με αυτό, υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων μέχρι το πραγματικά κρίσιμο ορόσημο του Αυγούστου) να διαβουλευθεί με τους ρυθμιστές για το τι πραγματικά προβλέπουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τον επιμερισμό αλλά κυρίως για την ανάκτηση του κόστους της διασύνδεσης από τους καταναλωτές, ώστε να μη ζητά να ξεκινήσει τώρα η χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού για να αρχίσει η ροή εσόδων προς το ταμείο του. Αυτή η απόφαση είναι αρμοδιότητα της ΡΑΕΚ, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στη CBCA. Και πρέπει να ληφθεί πριν τη λειτουργία της διασύνδεσης. Αλλά όχι κατ’ ανάγκη όποτε βολεύει τον ΑΔΜΗΕ ή τη Nexans.

Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει -είναι η γνώμη της στήλης- να υπαναχωρήσει από την απόφαση να λάβει μια νέα μελέτη κόστους-οφέλους, αλλά και κάποιες άλλες που θα τρέξουν παράλληλα. Και η χθεσινή επισήμανση -σημαντική για το χρονικό σημείο που έγινε- του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη να γίνουν αυτές οι μελέτες πριν οριστικοποιηθεί μια απόφαση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.