Τη δέσμευση της Ναυτιλιακής Διοίκησης Κύπρου ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας υπογράμμισε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, χαιρετίζοντας το διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο 2024 που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Λεμεσό. 

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μεγάλης Βρετανίας – Κύπρου, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικής δικτύωσης μεταξύ των δύο χωρών. 

Στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στη τρέχουσα επικαιρότητα, κάνοντας λόγο για ταραχώδεις καιρούς και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα βήματα που έγιναν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της ναυτιλίας θα συμβάλουν στο όραμά μας για ανάπτυξη του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος τόσο σε μέγεθος όσο και σε φάσμα δραστηριοτήτων και θα ανοίξουν το δρόμο για μέλλον, που ορίζεται από την ευημερία, τις ευκαιρίες και τη διαρκή επιτυχία», είπε.

Η κ. Χατζημανώλη αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, υπενθυμίζοντας την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, στον τομέα της Ναυτιλίας. «Ως εκ τούτου, γεγονότα όπως αυτό δημιουργούν έναν ακόμη ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας», σημείωσε.

«Η ιστορία της ναυτιλίας ξεκινά πολλούς αιώνες πριν. Η στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού της Κύπρου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου ως σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο. Η ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας το 2018 σηματοδότησε αναμφίβολα μια νέα εποχή για τη ναυτιλία στην Κύπρο, αποδεικνύοντας την πολιτική στήριξη και δέσμευση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα», πρόσθεσε.

Όπως είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αύξηση των πλοίων νηολογημένων υπό Κυπριακή σημαία, ύψους 5,5% «Η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σύμπλεγμα θαλάσσιων μεταφορών και κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο. Ως κέντρο διαχείρισης πλοίων τρίτων, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και μεταξύ των 3 κορυφαίων παγκοσμίων» ανέφερε. Η υφυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις επενδυτικές ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η Κύπρος.

Στις σύγχρονες προκλήσεις που πηγάζουν από την ρευστή πολιτική κατάσταση με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, την οικονομική κρίση μα και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Βρετανός Ήπατος Αρμοστής Ben Rowlings.

Ο κ. Rowlings είπε μεταξύ άλλων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο,  χώρα παγκόσμιας οικονομικής δύναμης συνεχίζει να αναζητεί και να προσφέρει ευκαιρίες, όντας μία από τις μόλις 3 χώρες στον κόσμο με τομέα ψηφιακής τεχνολογίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η προσοχή μας εστιάζεται στις επενδύσεις, καθώς αυτές αποτελούν κορυφαία κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη», ανέφερε.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, «έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής σε πολλούς τομείς».

«Με στόχο την προσέλκυση οικονομικών επενδύσεων στη χρηματοδότηση, τη ναυτιλία και την τεχνολογία, καθιερώνοντας το νησί ως κεντρικό προορισμό και με μια αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία, η Κύπρος χτίζει ισχυρές περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες. Προσφέροντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η Κύπρος ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου», ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Σάββας Κυριακίδης αναφέρθηκε στις δράσεις του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δικτύωσης.  Όπως είπε το συνέδριο επικεντρώνεται φέτος στην προώθηση των ακινήτων και άλλων επενδυτικών ευκαιριών σε Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία.

Το συνέδριο χαιρέτισε επίσης ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές που παρέχει η Λεμεσός για επενδύσεις. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο και σ’ αυτό συμμετέχουν επενδυτές και από άλλες χώρες