Το ΑΚΕΛ αντέδρασε στο διορισμό του Χ. Πατσαλίδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας με πολιτικούς όρους και παραθέτοντας στοιχεία.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ κατέγραψε τρία κύρια στοιχεία που συνδέονται με την επιλογή Πατσαλίδη:

 1. Ότι «στην κρίσιμη περίοδο της τραπεζικής κρίσης και των τραπεζικών σκανδάλων βρισκόταν στην καθοδήγηση της Τράπεζας Κύπρου. Σε Έκθεση που ετοίμασαν οι Alvarez & Marsal για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου την περίοδο της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, αναφέρεται ότι από τον υπολογιστή του κ. Πατσαλίδη έγινε μαζική διαγραφή στοιχείων, ενώ υπήρχε συγκεκριμένη εντολή από την Κεντρική Τράπεζα για να μην διαγραφεί οτιδήποτε». 

2. Τα πιο πάνω βεβαιώνουν την εκτίμηση του ΑΚΕΛ ότι «το ιστορικό του προσώπου δεν συνάδει με τα διαπιστευτήρια που πρέπει να συνοδεύουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη»

3. Το ΑΚΕΛ διερωτάται «τι μήνυμα θέλει να στείλει ο Πρόεδρος: ότι διαγράφει τα τραπεζικά εγκλήματα και τελικά πόσο αξιόπιστος είναι τελικά ένας ακόμα διορισμός του Νίκου Χριστοδουλίδη;»

Η αντίδραση του Προέδρου ήταν τουλάχιστον άστοχη. Δήλωσε ότι «δεν ανέμενε από το ΑΚΕΛ να κάνει ένα τέτοιο σχόλιο», συμπληρώνοντας ότι «είναι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ που είχαμε τρεις Υπουργούς Οικονομικών, τραπεζίτες, άρα, πριν να βγαίνουμε να κάνουμε δηλώσεις είναι καλά να είμαστε λίγο προσεκτικοί». 

Η δήλωση του ΑΚΕΛ αφορούσε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία της εποχής της τραπεζικής κρίσης και τον τότε ρόλο Πατσαλίδη. Επί της ουσίας της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος δεν απαντά και γυρίζει τη συζήτηση σε τρεις Υπουργούς Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ… τραπεζίτες.  

Για το τελευταίο σημείο απάντησε με πειστικότητα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κ. Καζαμίας. Με γραπτή του δήλωσε ανέφερε ότι ο Πρόεδρος «αναμασά το εδώ και 12 χρόνια αφήγημα των τριών «τραπεζιτών» υπουργών επί διακυβέρνησης Χριστόφια» γι’ αυτό, «είμαι υποχρεωμένος να του απαντήσω ότι, όσον με αφορά, ποτέ δεν υπήρξα ούτε δήλωσα πως είμαι τραπεζίτης αλλά τίμιος συνεργατιστής. Ήταν τιμή μου που υπήρξα γενικός διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού για το οποίο ήταν περήφανη όλη η Λεμεσός».

Ο τρόπος που απαντά ο Πρόεδρος στο ΑΚΕΛ και σε όποιον του ασκήσει κάποια κριτική είναι κατά κανόνα αλαζονικός. Αποφεύγει την ουσία, μιλά με απαξιωτικούς ή αβάσιμους χαρακτηρισμούς για άλλες πολιτικές δυνάμεις και εν τέλει λειτουργεί διχαστικά. Οι προηγούμενες προεδρίες έχουν κριθεί από την λαϊκή ετυμηγορία, αλλά τώρα είναι ο ίδιος που ασκεί εξουσία και είναι ο ίδιος υπό την κρίση των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων για τις επιλογές του.  

Έτσι και η τελευταία με το διορισμό Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Το να διαγράφουμε τα τραπεζικά εγκλήματα και να επιβραβεύουμε πρόσωπα που δεν συνοδεύονται από το κατάλληλο ιστορικό, συνιστά μιαν ακόμα αναξιόπιστη απόφαση του κ. Ν. Χριστοδουλίδη.