Η πρόσφατη διεύρυνση των δικαιούχων για το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί, πλην όμως για ολιστική διαχείριση των κόκκινων δανείων και για την προστασία της κύριας κατοικίας ίσως να πρέπει τα κριτήρια να διευρυνθούν περαιτέρω.

Προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπει ένα οριστικό τέλος στο θρίλερ που βιώνουμε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στον τόπο, πριν από μια δεκαετία και βάλε, αλλά και να γλιτώσει όλες τις πλευρές, πιστωτές, δανειολήπτες και κράτος, από τον συγκεκριμένο βραχνά.

Και φυσικά, προκειμένου να υπάρχει, πράγματι, δίχτυ προστασίας της κύριας κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων στον τόπο. Εξάλλου, με μια νέα διεύρυνση ή ακόμα και με πρόσκληση σε όλους όσους δυσκολεύονται οικονομικά, η Κυβέρνηση και το κράτος θα μπορούν πλέον να έχουν μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για όσους πραγματικά κινδυνεύουν να απολέσουν την κύρια κατοικία τους.

Εφόσον φυσικά μιλάμε για κύρια κατοικία που να ικανοποιεί τα κύρια κριτήρια του σχεδίου, δηλαδή αυτή να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ και όχι για επαύλεις με πισίνες και βοηθητικά.

Έτσι, το κράτος θα μπορεί να έχει έγκαιρα γνώση και ενημέρωση για όσους δανειολήπτες ενδέχεται  στο προσεχές μέλλον να στηρίξει, παρέχοντάς τους είτε βοηθήματα ενοικίου είτε κάπου να μείνουν, καθώς η βάση που επιχειρήθηκε με το Σχέδιο Εστία είναι προφανώς ελλιπής. Ενημέρωση που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Το θετικό είναι πως με την πρόσφατη διεύρυνση των κριτηρίων για το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης που εφαρμόσει η ΚΕΔΙΠΕΣ το Υπουργείο Οικονομικών έδειξε πως μπορεί να γίνει ευέλικτο.

Ιδιαίτερα και με το σκεπτικό που ανέπτυξε για τις αλλαγές οι οποίες όπως ανέφερε κρίθηκαν αναγκαίες « ώστε να εντάσσονται περισσότεροι δικαιούχοι χωρίς να αλλάζει η ουσία και η φιλοσοφία του Σχεδίου το οποίο παραμένει στοχευμένο σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως η ημερομηνία λήψης επιδόματος για σκοπούς ένταξης στο Σχέδιο επεκταθεί από 31/12/2022 στις 31/12/2023.

Επιπλέον με τις αλαλγές αποφασίστηκε δύο καινούριες, μικρότερες κατηγορίες δικαιούχων εντός των αποδεκτών αιτήσεων που σχετίζονται με το Σχέδιο Εστία: (i) δανειολήπτες των οποίων ο πιστωτής δεν συμμετείχε στο Σχέδιο Εστία και (ii) εγκεκριμένοι αιτητές στο Σχέδιο Εστία, των οποίων η έγκριση δεν υλοποιήθηκε λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών ακινήτων να εξοφλήσουν τα εμπράγματα βάρη («memo») που είχαν σημειωθεί στην ακίνητη περιουσία από πιστωτές. 

Ως γνωστόν, οι δύο κύριες κατηγορίες δικαιούχων είναι οι λήπτες επιδομάτων προνοίας και οι μη βιώσιμοι αιτητές από το Σχέδιο Εστία οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο με εξασφάλιση κύρια κατοικία. Τα όσα, όμως, εξελίχθηκαν με το Σχέδιο Εστία, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό για αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς μεταξύ άλλων αιτήσεις δεν έφτασαν ποτέ σε πιστωτικά ιδρύματα ή στο Υπουργείο Εργασίας (!) που χειρίστηκε το Ετσία για εξέταση επιβάλλουν το Υπουργείο Οικονομικών να δείξει εκ νέου ευελιξία για το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης προκειμένου αυτό να είναι όντως το τελευταίο για αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και για ανακούφιση ευάλωτων δανειοληπτών.

Διαφορετικά το ίδιο το σύστημα θα συνεχίζει να ταλαιπωρείται με πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα των εκποιήσεων αλλά και κάποιοι θα συνεχίζουν να κτίζουν καριέρες στην πολιτική και αλλού εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση.